MS v hokeji: Slovensko končí po prehre s Kanadou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko končí vo štvrťfinále majstrovstiev sveta, Kanada je medzi štvoricou najlepších

Aktualizované
Kanada vyradila slovenský výber.
Kanada vyradila slovenský výber.TASR
Slovenskí hokejoví reprezentanti vypadli na 87. majstrovstvách sveta vo štvrťfinále. Vo štvrtkovom súboji v Prahe podľahli Kanade 3:6. Obhajca titulu postúpil do semifinále deviatykrát v rade, meno súpera sa dozvie až po večerných zápasoch. Slováci obsadia na šampionáte siedme alebo ôsme miesto, závisieť to bude od výsledku stretnutia Švédsko - Fínsko (20:20).

Kanada - Slovensko 6:3

Do bránky Slovenska sa vrátil Hlavaj. Pri absencii Pospíšila bol centrom tretej formácie opäť Čacho, zatiaľ čo Hrívik sa po po jednozápasovej pauze opäť dostal do hry, znova bol v prvom útoku. Premiérovo na šampionáte nastúpili Slováci s trinástimi útočníkmi, čo znamená, že siedmym obrancom bol Gajdoš a Golian zostal na tribúne.

Začiatok vyšiel lepšie javorovým listom, pretože Jared McCann sa z krídla natlačil do šance a keďže išiel Hlavaj nadol, tak hokejkou chcel vypichnúť puk, ale v podstate mu pomohol, aby ho útočník prehodil - 1:0. Slovenskí hráči boli veľmi ustráchaní a dostali sa pod tlak.

Zakrátko to bolo o dva góly, keďže strela od modrej sa odrazila pred bránkovisko, kde sa najlepšie zorientoval Pierre-Luc Dubois - 2:0. Po vylúčení Grmana to vyzeralo ešte horšie, avšak Slováci prvé oslabenie zvládli veľmi dobre a následne dokázali vyrovnať.

Počas ôsmej minúty Slováci v podstate prvý raz prešli pred bránkovisko súpera a aj keď Peter Cehlárik od mantinelu iba nahadzoval puk, tak Hagel ho v snahe odvrátiť zo vzduchu krásne tečoval za Binningtona - 2:1. Kanaďania potom vytvorili veľký tlak a dlho sa držali v útočnom pásme bez väčšej šance.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Obrovskú možnosť dostal až obranca Oleksiak, osamotený medzi kruhmi bránku netrafil. Na druhej strane ťahal Regenda kontru dvoch proti jednému, prihral, lenže Kelemenovi puk absolútne nesadol na hokejku. Prvýkrát išla do kabín o niečo málo spokojnejšia Kanada.

Hneď po zmene strán však mohla smútiť, lenže aj keď Binnington betónom vytesnil pokus Regendu pred prázdnu časť bránky, tak Čacho v stopercentnej šanci zľuftoval. Slovensko do druhého dejstva vstúpilo výborne, no inkasovalo, keďže rýchly brejk presne zakončil Nick Paul - 3:1.

Ďalšie minúty prinášali hru hore-dole bez vážnejších možností pre jeden či druhý celok. Skúšala to hlavne tretia formácia, individuálne neuspeli Regenda ani Kelemen. Kanaďania hrali do tela, spravili aj viacero hraničných zákrokov. Pískalo sa až po krosčeku Byrama, no najväčšiu šancu mal Cozens, Hlavaj podržal Slovákov.

Prvý gól na turnaji mohol dať Slafkovský, zblízka trafil vyrážačku gólmana. Hlavaj zas čelil nepríjemnému pokusu od modrej, ktorý spadol pred bránkovisko a Paul dorážal, neúspešne. Tretie dejstvo otvorilo nahodenie Fehérváryho a aj keď Binnington veľa nevidel, tak so šťastím predviedol úspešný zákrok.

Regenda vzápätí putoval na trestnú lavicu za vysokú hokejku, dokonca dostal 2+2 minúty. Obetavosť predviedol aj Slafkovský, ktorý zablokoval ranu od modrej čiary rukou. Napriek bolesti pokračoval v hre. Hlavaj sa blysol zákrokom hlavou proti strele Bedarda z uhlu, tá mierila presne do rohu svätyne.

Definitívne poslal Kanadu do semifinále Dylan Guenther, ktorý najskôr osamotený nechal vyniknúť Hlavaja, lenže ten už na dorážku nemal nárok - 4:1. Prešlo iba dvadsať sekúnd a voľný Brandon Tanev nemal problém trafiť prázdnu časť bránky - 5:1.

Druhý presný zásah Slovenska zaznamenal Miloš Kelemen. Po rýchlom brejku to zobral na seba a po strele švihom od žrde dostal puk za čiaru - 5:2. Hneď na to mohol Kudrna aj tretí raz prekonať Binningtona, pred prázdnou bránkou mu puk preskočil hokejku.

V závere riadneho hracieho času dvakrát rozhodcovia rozdali vzájomné tresty, odpustili Bedardovi vysokú hokejku, ale nakoniec vylúčil za podrazenie Buntinga a Bedard tiež dostal za ďalší zákrok dve minúty, takže ešte prišla slovenská dvojminútová presilovka o dvoch hráčov.

Zostrih Kanada - Slovensko.
Flashscore

Tá bola využitá po krásnej kombinácii, na ktorej konci bol Marek Hrívik - 5:3. Necelé tri minúty pred koncom odvolal Ramsay brankára Hlavaja. Prázdnu bránu trafil Nick Paul a poslal Kanadu do semifinále - 6:3. Slováci obsadia na šampionáte siedme alebo ôsme miesto, závisieť to bude od výsledku stretnutia Švédsko - Fínsko.

Slovensko čaká na prienik medzi najlepšiu štvorku na MS od roku 2012, vo štvrťfinále hralo po dvoch rokoch. Na šampionáte v Česku dosiahlo vyrovnanú bilanciu, v ôsmich súbojoch vybojovalo tri víťazstvá za tri body, jedno po predĺžení (nad USA 5:4 pp), raz prehrali po nájazdoch (s Lotyšskom 2:3 sn) a trikrát v riadnom hracom čase.