Švajčiarske zrkadlo pre Česko. Helvéti na turnaji stále neprehrali, Ambühl s rekordom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Švajčiarske zrkadlo pre Česko. Helvéti na turnaji stále neprehrali, Ambühl s rekordom
Nestarnúci Ambühl pomohol svojej krajine dvomi gólmi k ďalšiemu víťazstvu na turnaji.
Nestarnúci Ambühl pomohol svojej krajine dvomi gólmi k ďalšiemu víťazstvu na turnaji.Profimedia
Hokejisti Švajčiarska bodovali naplno aj v šiestom vystúpení na MS v Rige. Po triumfe 4:2 nad Českom sú pred záverečným utorňajším duelom proti Lotyšsku už istými víťazmi B-skupiny. Helvéti inkasovali v 7. minúte z hokejky Romana Červenku (37), no rovnako ako proti Kanade otočili nepriaznivý vývoj.

Nenahraditeľný Ambühl

O svojom víťazstve rozhodlo Švajčiarsko dvoma gólmi v druhej tretine, o oba sa postaral veterán Andres Ambühl. Tridsaťdeväťročný útočník, ktorý je najstarší hráč na šampionáte, strelil v Rige svoj tretí gól a celkovo ich na MS zaznamenal už 27. V reprezentácii si pripísal na konto 144 bodov (53+91), čo sa nepodarilo žiadnemu inému švajčiarskemu hráčovi.

"Rekord je super, oveľa väčšiu radosť mám však z toho, že vyhrávame zápasy. Rátajú sa body," uviedol Ambühl pre švajčiarsky denník Blick.

Jeho prínos pre mužstvo vyzdvihol aj kapitán Nino Niederreiter. "Andres je neuveriteľný. Toto je už jeho 18. svetový šampionát a stále dokáže hrať na vysokej úrovni, čo potvrdil dvoma strelenými gólmi. Jeho kariéra je naozaj výnimočná. Myslím si, že v zápase s Českom sme na ľade robili veľa správnych vecí. Inkasovaný gól nás nezlomil a držali sme sa nášho herného systému, ktorý opäť slávil úspech," zdôraznil Niederreiter pre oficiálnu webovú stránku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Prehľad zápasu Česko - Švajčiarsko 2:4

Švajčiarsko? Tvrdý oriešok

Český brankár Marek Langhamer priznal, že Švajčiari boli tvrdý oriešok. "Majú veľmi kvalitný tím plný individualít. Tešiť nás môže aspoň to, že takmer počas celého zápasu sme s nimi držali krok. Vyšiel nám úvod duelu a snažili sme sa hrať nátlakovo. Švajčiari však v druhej tretine pridali plyn, korčuliarsky nás prevýšili a neustále boli v našom obrannom pásme. Doplatili sme aj na vylúčenia. V tretej tretine švajčiarsky tím výborne bránil a zúročil svoje bohaté skúsenosti z veľkých turnajov."

Štatistika stretnutia
Štatistika stretnutiaFlashscore

Oba tímy odohrali dva zápasy v priebehu dvoch dní. "Musíme rýchlejšie zakončovať súboje v našej zóne, aby sa nedostali do rotácie. Po chvíli sa unavíte, mali sme tam byť trochu aktívnejší. Neviem, ako to vyzeralo, ale nemám z toho zlý pocit. Bol to náš najťažší zápas, trochu zrkadlo. Bol by som radšej, keby sme vyhrali, o tom niet pochýb, ale som rád, že sme si s takýmto mužstvom zahrali a ak niektoré veci zlepšíme, pôjdeme ďalej," zdôraznil Kubalík.

Český tím stratil šancu na prvé miesto v skupine B, ktorú s určitosťou ovládnu Švajčiari. Bez ohľadu na výsledok duelu s Kanadou, v ktorom budú zverenci Kariho Jalonena bojovať o druhé miesto, môžu skončiť nielen tretí, ale aj štvrtí za Lotyšskom. Vo štvrtkovom štvrťfinále sa stretnú s jedným z trojice Spojené štáty, Švédsko a Fínsko.