Tkachuk o Slovákoch i štvrťfinále s Českom. Na nepriateľskom území to bude zvláštne, tvrdí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tkachuk o Slovákoch i štvrťfinále s Českom. Na nepriateľskom území to bude zvláštne, tvrdí

Kapitán Tkachuk chce dotiahnuť USA až k zlatu.
Kapitán Tkachuk chce dotiahnuť USA až k zlatu.Profimedia
Druhý najproduktívnejší hráč Spojených štátov amerických Brady Tkachuk (24) vyzve so svojím mužstvom výber domácej Českej republiky. Aké to je viesť tím na takomto turnaji? Aj o tom sa rozhovoril v exkluzívnom rozhovore pre českú verziu Flashscore Správ.

Po zápase so Slovákmi zaspomínal aj na Pavla Demitru, blízkeho priateľa jeho otca Keitha Tkachuka. So svojou Ottawou Senators sa v NHL nedostal do vyraďovacích bojov o Stanley Cup, aj keď v hlavnom meste Kanady pôsobí už šesť sezón.

Už od svojho draftu v roku 2018, keď si ho Ottawa vybrala zo štvrtého miesta, však svojmu mužstvu ukazuje obrovskú lojalitu a ide o hráča, ktorého vo svojom tíme jednoducho chcete. Zbiera veľa bodov, vie sa protihráčom dostať pod kožu, navyše dokáže skvele stmeliť kabínu.

Toho si bol vedomý aj kouč John Hynes, ktorý mu hneď ponúkol možnosť prísť reprezentovať na MS. Keď sa táto výzva tento rok objavila, neváhal ani sekundu a vôbec prvýkrát prišiel hrať za svoju krajinu medzi seniorov. 

Úlohu kapitána vzal Brady Tkachuk so cťou, rovnaké povinnosti si plní aj v Ottawe a spolu s ďalšími dvomi spoluhráčmi Mattom Boldym a Johnnym Gaudreauom navyše obsadili prvé tri priečky najproduktívnejších hráčov skupinovej fázy.

So svojim tímom ste skončili na druhom mieste v skupine, máte aj veľa bodov. Ako zatiaľ hodnotíte turnaj?

"Myslím, že je to celkom solídne, ale je tu ešte niekoľko úrovní, na ktoré sa môžeme dostať. Bude zaujímavé sledovať, ako sa s tým vysporiadame."

Tím vediete s "céčkom" na hrudi, čo to pre vás znamená?

"Je to česť. Aj pri pohľade do minulosti na lídrov, ktorí tú možnosť mali predo mnou. Kapitán podľa mňa však nie je len jeden človek. Myslím, že každý musí viesť tím svojim spôsobom. Presne o to sa musíme snažiť, ak sa chceme posunúť dopredu."

Ako ste si poradili s prechodom z užšieho klziska v NHL na širšie európske? Vyhovuje vám to?

"Je to niečo úplne iné. Vedel som, že to bude odlišné a počítal som s tým. Išiel som do toho s tým, že si to chcem užiť a zatiaľ môžem povedať, že je to celkom zábava."

Čo si myslíte o fanúšikoch? Predpokladám, že v Ottawe nie ste na taký hluk zvyknutý.

"Fandí sa tu trochu inak ako v NHL. Je skvelé vidieť fanúšikov, ktorí stoja za svojou krajinou. Vidieť tú hrdosť, s akou hráči aj vďaka nim hrajú. Viem, že účasť na turnaji je pre tých chlapcov výnimočná. Spomienky na hranie v reprezentácii sú vždy trochu špeciálne."

Program štvrtkových štvrťfinálových zápasov.
Program štvrtkových štvrťfinálových zápasov.Flashscore

Posledné roky jazdilo USA na MS bez veľkých hviezd. Tento rok je to iné. Prečo?

"Osobne som bol pripravený na to, že budem v máji hrať. Mojím snom bolo play-off NHL a víťazstvo v Stanley Cupe. Ale je to tak, ako to je. Keď sa objavila táto príležitosť, chcel som ísť reprezentovať."

Aký je teraz váš vzťah s bratom, podporujete sa navzájom?

"Je to ťažké. Nemôžem sa pozerať ani na sekundu jeho zápasov. On tiež. Naše životy sú teraz úplne odlišné, takže sa snažím byť blízko, ako to len ide. Práve pre zmenu času a prostredia sa musím sústrediť na náš tím a na to, aby sme tu uspeli. On v NHL robí to isté."

V tíme ste sa zišli s bratrancom Kevinom Hayesom, ako si vzájomnú spoluprácu užívate?

"Nebudem klamať, je to jeden z najlepších zážitkov, ktoré s ním môžem zdieľať. Počas roka sa s ním veľmi často nevídam, takže si užívam hlavne to, že tu spolu môžeme stráviť tri týždne. Je to pre mňa niečo špeciálne."

Preview zápasu USA - Česko.
Flashscore

Vo štvrťfinále si zahráte proti domácemu Česku. Ako sa na to tešíte?

"Viete čo? Určite to bude zábava. Bude to na nepriateľskom území, takže to určite bude zvláštny zážitok. Aby som povedal pravdu, tak neviem, čo očakávať. Veľmi som výkony ostatných nesledoval, sústredil som sa len na náš tím."

V poslednom zápase skupiny ste porazili Lotyšsko, ktoré v tom čase ešte bojovalo o postup do štvrťfinále. Vedeli ste, o čo hrajú?

"Aby som povedal pravdu, tak nie. Pripravovali sme sa na nich, ale sústredili sme sa hlavne na náš výkon. Chceme byť čo najlepší a vytvoriť si čo najlepšiu pozíciu pre úspech."

Hovorili ste so svojim otcom? Napríklad po zápase so Slovenskom?

"Hovorili sme spolu. Bolo to skoro pred každým zápasom. Pavol Demitra bol jeden z jeho najlepších kamarátov a mal s ním vzťah, ktorý si dodnes váži, takže mi jednoducho povedal, aby som bol pripravený a hral za Pavla. Chcel som jednoducho reprezentovať otca a jeho vzťah s Pavlom."