MS v hokeji: Tlak bol veľký. Vedel som, že ďalšiu šancu už mať nebudem, vraví Červenka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tlak bol veľký. Vedel som, že ďalšiu šancu už mať nebudem, vraví kapitán majstrov Červenka

Červenka je kapitánom majstrov sveta.
Červenka je kapitánom majstrov sveta.Profimedia
Roman Červenka (38) doviedol vo svojom 11. štarte na MS českú reprezentáciu k zisku zlatých medailí. Ako jediný člen súčasného tímu si užil triumf na vrcholnej akcii už druhýkrát v kariére, titul totiž získal aj v roku 2010. V rozhovore s novinármi po finálovej výhre nad Švajčiarskom priznal, že súčasný káder bol silnejší ako mužstvo pred 14 rokmi. Ako veľký bonus označil, že mohol majstrovský pohár zdvihnúť nad hlavu pred českými fanúšikmi.

Švajčiarsko Česko 0:2

Červenka po finálovej bitke uviedol: "Je to neskutočný pocit. Bol to ťažký zápas. Vieš, že si hrozne blízko a tlak je obrovský. Nechceš prísť o šancu. Vedel som, že pre mňa sa už nebude opakovať. Preto bol tlak veľký. Ale zvládli sme to."

Hráči a fanúšikovia vo vypredanej O2 Aréne čakali na prvý gól až do 50. minúty, keď sa premiérovo presadil David Pastrňák. "Cítiš, že je to o jednom góle, komu to tam spadne. Potom sa ukázal hráč ako David a dal ho v pravej chvíli. To je presne to, čo sme potrebovali," ocenil útočník najlepšieho českého hráča súčasnosti.

Zostrih finálového zápasu Švajčiarsko - Česko.
Flashscore

Česká reprezentácia na MS ani raz neprehrala v základnej hracej dobe, v skupine padla iba v predĺžení či po samostatných nájazdoch s Kanadou a Švajčiarskom. "Celý turnaj sme hrali ako tím, čo je dôležité. Stále tam bola obetavosť a dôležité bolo, že sme sa zlepšovali. Samozrejme, že to bolo tým, že prišli skvelí hráči, ale držali sme level, v play-off sme zohrali skvelé zápasy proti ťažkým súperom a máme to,“ uviedol Červenka a poukázal na fakt, že mužstvo v priebehu podujatia posilnili Pastrňák, Nečas a Zacha.

Dôležité podľa Červenku bolo aj to, že hráči od začiatku nehovorili verejne o útoku na zlato, ale verili vo svoje schopnosti. "Verili sme, že môžeme zvládnuť veľké veci. Každý zápas bol nový test. Nikto si nepripúšťal, že v daný deň by sa turnaj pre nás mal končiť. Keď hráš srdcom, máš skvelých hráčov a všetko sa zíde, tak môžeš turnaj zvládnuť," povedal.

Odchovanec pražskej Slavie zažil titulový šampionát aj v roku 2010, keď bol český tím na pokraji vyradenia už v skupine. "Myslím si, že 2010 to bolo úplne iné. Tam sa nedarilo, tím nebol taký silný ako tu. Vedeli sme, že silu máme. Zdolali sme Ameriku, v semifinále sme pokorili Švédov. Sebadôvera v tíme bola," podotkol.

Červenka pôsobí od roku 2016 vo Švajčiarsku, preto pre neho bolo finále špeciálne. "Úprimne povedané, áno. Nechcel som sa tam vracať s tým, že nás porazili vo finále. Švajčiarsko mám rád, strávil som tam kus života. Porazili nás v skupine a toto bola odveta," priznal Červenka, ktorý aktuálne hrá v tíme Rapperswil-Jona.

MS spoznali svoj All-Star tím. Najlepším hráčom šampionátu sa stal Kevin Fiala