TOP 5 najlepších mladíkov na MS: Raymond ako líder Švédska, v akcii aj top draftové nádeje

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 5 najlepších mladíkov na MS: Raymond ako líder Švédska, v akcii aj top draftové nádeje
Bude Raymond najväčším ofenzívnym ťahúňom Švédska?
Bude Raymond najväčším ofenzívnym ťahúňom Švédska?Profimedia
Majstrovstvá sveta sa nezadržateľne blížia a znova sa na nich predstaví množstvo mladých hráčov, z ktorých sme vybrali päť najväčších mien.

Lucas Raymond

Na konci marca 2002 sa v Göteborgu narodil Lucas Raymond a o zhruba mesiac a pol v tom istom meste oslavovali titul majstrov sveta slovenskí hokejisti. To ešte nikto netušil, že tento chlapček bude mať o 22 rokov neskôr šancu sám byť majstrom sveta. Švédi budú mať tie najvyššie ambície, pretože od zlata 2018 neprešli cez štvrťfinále ani raz. Navyše raz vypadli už v skupine.

Samotný krídelník bol štvorkou draftu 2020. Detroit mu ešte dal rok vo Frölunde, posledné dve sezóny už hrával v NHL. Premiérový ročník mu vyšiel skvele, strelil až 23 gólov a pridal 34 asistencií. Ten minulý bol iba o máličko horší s bilanciou 17+28. Práve Raymond má byť jedným z najväčších ťahúňov "Tre Kronor" na šampionáte.

JJ Peterka

Nemecku rastie veľmi silná generácia hráčov. 22-ročného obrancu Seidera už jednoducho nešlo zaradiť medzi päť najväčších hviezd celého šampionátu a jeho ofenzívnejší o rok mladší kolega Peterka môže byť lídrom produktivity v rámci tímu. V sezóne 2022/23 naplno prerazil v NHL. Ako člen Buffala strelil počas 77 zápasov 12 gólov, pridal 20 asistencií.

Budú to jeho druhé majstrovstvá sveta, prvé zažil v roku 2021. Peterka je veľkým bojovníkom, pre ktorého nie je stratený žiadny puk. Dokáže robiť defenzívam veľké starosti. Sabres ho navyše draftovali z druhého kola, čo sa javí ako skvelý ťah.

Devon Levi

Ďalší mladík, ktorý patrí Buffalu. To sa o budúcnosť veru obávať nemusí, výhliadky má skvelé. Rovnako tak Kanada, pretože Levi patrí medzi brankárov, o ktorých sa hovorí, že majú potenciál byť medzi najlepšími na svete.

Je dosť možné, že na Floride si budú búchať hlavu o stenu, pretože práve Panthers ho draftovalo v roku 2020, pritom až v siedmom kole. Následnú sezónu NCAA pre koronavírus vynechal kompletne, no bol jednotkou na MSJ a k zlatu prispel neskutočným priemerom 0,95 inkasovaného gólu na zápas.

Následne mu vyšli aj dve sezóny v NCAA, pozbieral enormné množstvo individuálnych ocenení. Nakoniec v závere základnej časti dostal šancu v siedmich stretnutiach v NHL. Hneď pri debute vyhral a inkasoval len raz, celkovo zaznamenal päť víťazstiev.

V nominácii Kanady bol už dokonca aj na ZOH 2022, ale ako trojka. Teraz má konkurenciu v podobe Montembeaulta a Hofera.

Adam Fantilli

Connor Bedard síce na svetový šampionát nepocestuje, ale dvojka nadchádzajúceho draftu áno. Fantilli sa stal v tejto sezóne najproduktívnejším hráčom univerzitnej NCAA, keďže počas 36 zápasov zaknihoval 65 bodov za 30 gólov a 35 asistencií. Rovnako vyhral Hobey Baker Award pre najlepšieho hráča súťaže.

18-ročný center prispel tiež k triumfu Kanady na posledných MSJ, kde k dvom gólom pridal tri asistencie. Teraz ho ale prvýkrát čaká konfrontácia s ozajstným mužským hokejom, a tak budú aj skauti NHL pozorne sledovať, ako sa mu bude dariť. Hlavne tí z Anaheimu, ktorý si vyberá hneď za Chicagom.

Leo Carlsson

Švéd sa má s ruským útočníkom Mičkovom pobiť o tretiu pozíciu v drafte. Poprednú škandinávsku SHL-ku hrá od 16 rokov. Počas predošlých dvoch ročníkov nastúpil za Örebro na väčšinu stretnutí, konkrétne ich bolo 92. Strelil v nich 14 gólov a pridal 29 asistencií, so seniorským hokejom má teda bohaté skúsenosti.

Carlsson má zlato z MS do 18 rokov, zahral si aj na posledných MSJ a tento rok získal ocenenie pre najlepšieho švédskeho juniora. Ak sa v dobrom svetle ukáže aj na svetovom šampionáte, tretiu pozíciu si určite udrží. Na nej má svoj výber Columbus.