Z tábora súpera: Nórsko bez jediného zástupcu NHL, v tíme až deväť debutantov na MS

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Z tábora súpera: Nórsko bez jediného zástupcu NHL, v tíme až deväť debutantov na MS
Andreas Martinsen (v strede) je skúsenou nórskou oporou.
Andreas Martinsen (v strede) je skúsenou nórskou oporou.Profimedia
Nórsko sa na MS v Rige a Tampere bude musieť zaobísť bez útočníka Matsa Zuccarella (35) z Minnesoty. Nórsky zástupca v NHL sa ospravedlnil po tom, čo Wild vypadli v prvom kole play-off s Dallasom. Severania majú v kádri Andreasa Martinsena (32) z Valerengy Oslo ako jediného hráča so skúsenosťami z najlepšej ligy sveta.

Martinsen, ktorý sa pripravuje na svoj 11. svetový šampionát, odohral v základnej časti NHL 152 zápasov za Colorado, Montreal a Chicago a zaznamenal 9 gólov a 14 asistencií. V dvoch stretnutiach play-off nebodoval. Zo súčasného nórskeho národného tímu má viac skúseností iba útočník Ken Andre Olimb zo Schwenningenu, ktorý štartoval na 11 šampionátoch a dvoch olympijských hrách.

Tréner Johansson pred vrcholom sezóny počítal straty. Ospravedlnili sa aj Mathis Olimb a Martin Röymark z Valerengy Oslo, ktorí majú za sebou 14 svetových podujatí a tri olympiády, ako aj ďalší skúsený útočník Mats Rosseli Olsen zo švédskej Frölundy. Zranený je obranca Jonas Holös zo Sparty Sarpsborg, vynechal prípadný 16. svetový šampionát.  Alexander Bonsaksen z tímu Frisk Asker ukončil reprezentačnú kariéru.

Nórsky hokejový program.
Nórsky hokejový program.Livesport

Obranca Ole Julian Björgvik Holm je v tíme ako posila zo Severnej Ameriky. Dvadsaťročného rodáka z Osla draftoval Columbus v roku 2020 v piatom kole z celkového 145. miesta a v tejto sezóne pôsobil na ich farmách v Clevelande v AHL a Kalamazoo v ECHL.

Svoj debut na majstrovstvách sveta si odkrútia brankár Tobias Normann s útočníkom Havardom Öströmom Salstenom zo Sparty Sarpsborg, obrancovia Ole Einar Engeland Andersen zo Stjernenu a Isak Hansen z Leksandu a útočníci Philip Granath z Tappary Tampere, Thomas Berg-Paulsen zo Stavangeru, Markus Vikingstad z Bremerhavenu i Noah Steen a Petter Vesterheim z Mory.

Nóri vstúpia do turnaja v sobotu duelom proti Kazachstanu a v ďalších zápasoch sa v základnej skupine B v Rige stretnú so Švajčiarskom, Slovinskom, Lotyšskom, českou reprezentáciou, Kanadou a Slovenskom (23. mája o 11:20).

Nominácia Nórska na majstrovstvá sveta

Brankári: Tobias Normann (Sparta Sarpsborg), Jonas Arntzen (Örebro/Švédsko), Henrik Haukeland (Düsseldorf/Nemecko),

Obrancovia: (Stjernen), Isak Hansen (Leksand/Švéd.), Ole Julian Björgvik Holm (Cleveland/AHL), Johannes Johannesen (Mora/Švéd.), Max Krogdahl (Västervik/Švéd.), Christian Kasastul (IFK Helsinki/Fín.), Emil Lilleberg (Oscarshamn/Švéd.), Mattias Nörstebö (Björklöven/Švéd.),

Útočníci: Noah Steen, Petter Vesterheim (obaja Mora/Švéd.), Philip Granath (Tappara Tampere/Fín.), Michael Haga (Linec/ICEHL), Ludvig Hoff (Stavanger), Andreas Martinsen (Valerenga Oslo), Sondre Olden (Le-Chaux-de-Fond/Švajč.), Ken Andre Olimb (Schwenningen/Nem.), Ken Andre Olimb (Schwenningen/Nem.), Thomas Olsen (Valerenga Oslo), Thomas Berg-Paulsen (Stavanger), Eirik Östrem Salsten (Storhamar), Havard Östrem Salsten (Sparta Sarpsborg), Mathias Trettenes (Hämeenlinna/Fín.), Markus Vikingstad (Bremerhaven/Nem.).