Kanada a USA zverejnili širšie nominácie na MSJ, najväčšie hviezdy z NHL chýbajú

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kanada a USA zverejnili širšie nominácie na MSJ, najväčšie hviezdy z NHL chýbajú

Kanada a USA budú opäť patriť medzi najväčších adeptov na zlato.
Kanada a USA budú opäť patriť medzi najväčších adeptov na zlato.Profimedia
Kanada a USA zverejnili širšie nominácie pred majstrovstvami sveta juniorov, z ktorých vzídu konečné súpisky na podujatie, ktoré sa od 26. decembra 2023 do 5. januára 2024 uskutoční vo Švédsku.

Kanada

Ani v jednom tíme sa podľa očakávaní nenachádzajú hráči, ktorí už prerazili do NHL. "Javorové listy" tak nemôžu počítať s hviezdnym Connorom Bedardom a ani Adamom Fantillim. Špekulovalo sa o tom, či Buffalo pustí Zacha Bensona, ale ani to sa nestalo. Rovnako si Chicago ponechalo v mužstve obrancu Kevina Korchinskeho. Shane Wright ostáva v organizácii Seattlu, aj keď väčšinu času strávil na farme.

Sabres však pustili Matthewa Savoieho, ten nedávno debutoval v NHL. Lídrom Kanady by mal byť útočník Fraser Minten, ktorý na začiatku ročníka odohral štyri stretnutia za Toronto. To ho napriek dobrým výkonom poslalo späť do WHL. V kádri trénera Alana Letanga nechýba ani Macklin Celebrini, s veľkou pravdepodobnosťou jednotka draftu 2024.

Nepredstaví sa ani Brandt Clarke, toho zas neuvoľnilo Los Angeles napriek tomu, že v tomto ročníku nastupuje iba v AHL. Tam má po 20 odohraných dueloch až 20 bodov. Jedenásť hráčov z predbežného 30-členného kádru bolo draftovaných v prvom kole. Minulý rok štartoval na juniorskom šampionáte iba útočník Owen Beck, voľba Montrealu z 33. miesta draftu 2022.

USA

Americký výber je podľa očakávania bez Logana Cooleyho, ktorému úvod sezóny v Arizone vychádza veľmi dobre. Prekvapivo si na šampionáte nezahrá ani Cole Eiserman. Ten je po Celebrinim očakávanou dvojkou nadchádzajúceho draftu. Veľa sa očakáva od Cuttera Gauthiera, ten si tento rok zahral aj na seniorských MS. Will Smith sa stal štvorkou draftu 2023 a momentálne patrí k najproduktívnejším hráčom NCAA, podobne ako Gabriel Perreault.

Zo širšej nominácie štartovali na MSJ aj pred rokom ôsmi hokejisti - Augustine, Brindley, Casey, Chesley, Gauthier, Hutson, McGroarty a Snuggerud. Desať hráčov si kluby NHL vybrali v prvom kole. Zaujímavé bude sledovať, či miesto získa center James Hagens. Ten bude môcť ísť na draft až v roku 2025, ako najmladší člen tímu zbiera v americkom juniorskom projekte takmer dva body na zápas.

Predbežná nominácia Kanady

Brankári: Domenic DiVincentiis, Scott Ratzlaff, Mathis Rousseau, Samuel St-Hilaire

Obrancovia: Oliver Bonk, Michael Buchinger, Jorian Donovan, Jake Furlong Maveric Lamoureux, Denton Mateychuk, Tanner Molendyk, Ty Nelson, Noah Warren

Útočníci: Owen Allard, Denver Barkey, Owen Beck, Macklin Celebrini, Easton Cowan, Nate Danielson, Jordan Dumais, Jagger Firkus, Conor Geekie, Paul Ludwinski, Fraser Minten, Carson Rehkopf, Matthew Savoie, Markus Vidicek, Matthew Wood, Brayden Yager

Predbežná nominácia USA

Brankári: Trey Augustine, Jacob Fowler, Sam Hillebrandt

Obrancovia: Zeev Buium, Seamus Casey, Ryan Chesley, Drew Fortescue, Patrick Geary, Lane Hutson, Jake Livanavage, Aram Minnetian, Eric Pohlkamp, Sam Rinzel

Útočníci: Gavin Brindley, Quinn Finley, Cutter Gauthier, James Hagens, Gavin Hayes, Isaac Howard, Ryan Leonard, Rutger McGroarty, Oliver Moore, Frank Nazar, Danny Nelson, Gabriel Perreault, Will Smith, Jimmy Snuggerud, Carey Terrance, William Whitelaw