Severské derby vo finále MSJ neuvidíme, Švédi nastúpia proti Američanom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Severské derby vo finále MSJ neuvidíme, Švédi nastúpia proti Američanom
Aktualizované
Švédsko zlomilo svojho protivníka v poslednej časti duelu.
Švédsko zlomilo svojho protivníka v poslednej časti duelu. TASR
Vo finále hokejových MS hráčov do 20 rokov sa stretnú hokejisti Švédska a USA. Američania zvíťazili v druhom štvrtkovom semifinálovom zápase nad Fínskom 3:2, hoci prehrávali 0:2. Rozhodujúci gól strelil v 57. minúte Cutter Gauthier (19). Švédi si finálovú účasť vybojovali po triumfe nad Českom 5:2.

Švédsko - Česko 5:2 

Lepší vstup do zápasu mali Česi, ktorí išli do vedenia v 7. minúte gólom Melovského. Švédi vyrovnali o päť minút neskôr, keď strela obrancu Lidsteina prepadla brankárovi Hrabalovi cez lapačku. Severania si v úvode druhej tretiny vytvorili tlak a Sandin-Pellikka prestrelil Hrabala - 2:1. Až v 26. minúte rozhodcovia prvýkrát vylučovali a Willanderovu hru vysokou hokejkou potrestal Cibulka - 2:2. 

Aj Švédi skórovali počas svojej prvej presilovky, ku ktorej sa dostali až v 45. minúte. Tretíkrát v zápase ich poslal do vedenia obranca Lekkerimäki, na ktorého o šesť minút nadviazal Östlund. Ten po výbornej prihrávke Lidsteina ušiel českej defenzíve a z úniku upravil na 4:2. Českí mladíci sa v snahe zvrátiť skóre nevyhli chybám a Lekkerimäki v 54. minúte uzavrel na konečných 5:2. Na výsledku už nič nezmenila ani hra prehrávajúceho tímu so šiestimi korčuliarmi. Jedným z čiarových rozhodcov duelu bol Slovák Oto Durmis.

USA - Fínsko 3:2 

Fíni mali sľubný vstup do semifinálového zápasu, keď využili individuálnu chybu Američanov a Keskinen otvoril skóre - 0:1. V herne vyrovnanej prvej tretine pridali aj druhý gól, o ktorý sa v 13. minúte postaral Kumpulainen tečom strely Kärkiho - 0:2. Američania v druhej tretine zvýšili tempo a viackrát dostali Fínov pod tlak.

Tí v 33. minúte doplatili na prvé vylúčenie v zápase a Snuggerud strelou bez prípravy upravil na 1:2. O štyri minúty už bolo vyrovnané, keď jednu z mnohých ofenzívnych kombinácií USA zakončil nepokrytý Smith - 2:2. Fíni v tretej tretine vyrovnali hru, no napokon pykali aj v druhom oslabení. Tlak Američanov v 57. minúte vyústil do strely Gauthiera, na ktorú brankár Kokko nedosiahol - 3:2.

Pre Američanov to bude prvé finále od roku 2021, pričom na konte zatiaľ majú päť titulov majstrov sveta v tejto vekovej kategórii. Švédi hrali vo finále MS "20" zatiaľ naposledy v roku 2018, keď prehrali s Kanadou. Zlato získali dvakrát - v rokoch 1981 a 2012. USA a Švédsko sa vo finále stretli v roku 2013, keď triumfoval zámorský tím. Fínov čaká súboj o bronzové medaily s Čechmi, ktorí podľahli Švédom 2:5.