Anaheim skončil na poslednom mieste tabuľky NHL, má najväčšiu šancu získať Bedarda

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Anaheim skončil na poslednom mieste tabuľky NHL, má najväčšiu šancu získať Bedarda

Bude Bedard nastupovať za Anaheim?
Bude Bedard nastupovať za Anaheim?Profimedia
Anaheim Ducks odohral v noci zo štvrtku na piatok posledný zápas tejto sezóny NHL a po prehre je jasné, že skončí na dne tabuľky, čo značí jediné - má najvyššiu šancu vyberať v drafte ako prvý.

Draftová lotéria NHL sa uskutoční 8. mája 2023. V minulosti si tímy vyberali podľa poradia v tabuľke od posledného po prvého. NHL to pred rokmi zmenila, aby mužstvá schválne nevypúšťali zápasy v snahe umiestniť sa čo najnižšie a tým pádom zvýšili svoje šance na čo najvyššiu voľbu počas draftu.

Stále ale platí, že posledný tím základnej časti má najvyššiu šancu vyhrať lotériu a draftovať z prvého miesta. Najhoršie pritom môže skončiť tretí. Do lotérie sú zapojené iba tímy nepostupujúce do play-off.

Tento rok je boj o jednotku obzvlášť dôležitý, nakoľko tou sa bez pochýb stane generačný talent Connor Bedard. Celkovo ide o jeden z najlepších ročníkov v histórii. Dominujú mu hlavne útočníci, primárne centri.

Aktuálne má najvyššiu 25,5-percentnú šancu Anaheim, pretože získal najnižší počet bodov, iba 58. Nasledujú Columbus (59 bodov), Chicago (59 - väčší počet víťazstiev ako Columbus) San Jose (60), Montreal (68), Arizona (70) a pod 80 bodov sa dostala ešte Philadelphia (75).

Od roku 2010 si až štyrikrát z prvého miesta vyberal Edmonton, dva razy Buffalo aj New Jersey, no celkové prvenstvo v histórii draftov drží so šiestimi možnosťami Montreal. Canadiens získali jednotku aj vlani, keď si vytiahli Juraja Slafkovského.

Bedarda však nebude viesť Dallas Eakins, ktorý nepokračuje ako hlavný tréner Anaheimu. Klub to oznámil po tom, ako sa ani štvrtý rok po sebe pod vedením amerického kormidelníka neprebojoval do play-off. Ducks sezónu zakončili sériou trinástich prehier.