TOP 10 najväčších výmen pred uzávierkou prestupov v NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 najväčších výmen pred uzávierkou prestupov v NHL

Patrick Kane rezonoval spomedzi všetkých najviac. Po Chicagu bude obliekať dres Rangers.
Patrick Kane rezonoval spomedzi všetkých najviac. Po Chicagu bude obliekať dres Rangers.Profimedia
V piatok večer sa definitívne uzavrelo okno pre výmeny v NHL a prinieslo množstvo veľmi zaujímavých trejdov, z ktorých sme vybrali desať najväčších.

Bo Horvat

V podstate išlo o prvú veľkú výmenu pred záverom prestupového obdobia. Center Vancouveru zamieril na veľmi prekvapivú adresu, pričom New York Islanders sa vzdal voľby v prvom kole draftu, útočníka Beauvilliera aj mladíka Rätyho. Canucks si následne vysoký draft nenechali, ale poslali ho do Detroitu za obrancu Filipa Hronka.

Horvat začal veľmi dobre, hneď strelil niekoľko gólov. Aktuálne má po dvanástich stretnutiach osem bodov, no kritizovaný je hlavne jeho nový kontrakt, ktorý dostal od Islanders prakticky okamžite. Platí do konca sezóny 2030/31 a má hodnotu až 8,5 milióna dolárov ročne.

Jonathan Quick

Fanúšikovia LA Kings a hlavne samotný brankár boli poriadne rozčúlení, veď s legendou sa takto nezaobchádza. Generálny manažér Rob Blake ho poslal s voľbou v 1. kole draftu do jedného z najhorších tímov NHL, aby z Columbusu získal aktuálne spoľahlivejšieho brankára Korpisala a obrancu Gavrikova. Quick bol na to veľmi nahnevaný, a tak si "vydupal" ďalšiu výmenu do ambiciózneho Vegas, ktorý patrí naopak k najlepším tímom súťaže.

Ak sa na to pozrieme z hľadiska biznisu, tento krok dával pre Kings veľký zmysel. Američan už nebol takou oporou ako v minulosti pri dvoch Stanley Cupoch. O tretí sa pokúsi v drese Golden Knights, dokonca môže nastúpiť proti "svojmu" Los Angeles.

Tyler Bertuzzi

Ohľadom tohto krídelníka sa dlhšie viedli špekulácie, záujem vraj mali kanadské tímy Toronto a Edmonton, ale za prvé a štvrté kolo po ňom siahol Boston. Bruins sú veľkým favoritom na prvenstvo v play-off, prežívajú skvelý ročník a najrýchlejšie v histórii, už po 61 zápasoch, dokráčali na stobodovú métu v základnej časti. Bertuzzi má ešte viac zvýšiť ofenzívnu hrozbu a zastúpiť zraneného Taylora Halla, u ktorého to vyzerá na dlhšiu pauzu.

Mattias Ekholm

Edmonton získal obrancu tak, ako plánoval, no nie je to Erik Karlsson. Prišiel Mattias Ekholm z Nashville Predators, spoločne s voľbou v 6. kole draftu. Opačným smerom mieri skúsený bek Tyson Barrie, mladík Reid Schaefer a takisto voľby v 1. a 4. kole draftu 2024. Spomínaný Barrie patrí k najproduktívnejším bekom tejto sezóny, ale Oilers hľadali niečo iné. V podobe švédskeho hokejistu majú veľkú oporu smerom dozadu a defenzívne spoľahlivejšieho zadáka.

Dmitrij Orlov

Ruskému obrancovi sa vo Washingtone končila zmluva, preto sa o druhý Stanley Cup pokúsi v Bostone. Začal výborne, po štyroch odohratých dueloch má až úžasných osem bodov za tri góly a päť asistencií. Aj keď jeho úlohy sú hlavne v obrannom pásme, dokáže výrazne prispieť ofenzíve a to musí tešiť všetky "medvede".

Ak Orlov vydrží v aktuálnej forme, zažije bodovo najlepšiu sezónu svojej kariéry, pričom do toho počítame aj pôsobenie v nižších ruských súťažiach alebo KHL. Celý Boston má naozaj skvelý tím a výbornú formu. Ak mu vydrží aj v play-off, bude najväčším favoritom na Stanleyho pohár.

Ryan O'Reilly

Toronto robí, čo sa dá, aby konečne postúpilo cez prvé kolo vyraďovacej fázy a postúpilo čo najďalej, najlepšie až k výhre v poslednom stretnutí ročníka. Skúsený center pridal na kvalite už tak skvelej ofenzíve Maple Leafs s Matthewsom, Tavaresom, Marnerom či Nylanderom. Na papieri to vyzerá výborne, generálny manažér Kyle Dubas výrazne zvýšil aj konkurenciu v zadných radoch. Ostáva to už len ukázať na ľade. O'Reilly sa v krátkom čase novým fanúšikom predviedol napríklad i hetrikom.

Vladimir Tarasenko

Zo St. Louis odišiel aj druhý hviezdny útočník, Tarasenko si vybral NY Rangers. To ešte netušil, že jeho spoluhráčom sa neskôr stane i Patrick Kane, no k nemu sa dostaneme. Ruský krídelník v predošlých sezónach laboroval so zraneniami, avšak už v minulom ročníku bol v poriadku a zaknihoval 82 bodov v 75 vystúpeniach. Po príchode k "jazdcom" sa presadil prvým dotykom s pukom, neskôr sám zariadil výhru nad Philadelphiou. Jasne ukazuje, že v kľúčových momentoch vie byť tým pomyselným jazýčkom na váhach.

Timo Meier

Vysoká produktivita a kontrakt v hodnote iba šesť miliónov dolárov robili zo švajčiarskeho útočníka jednu z najväčších rýb prestupového trhu. Aj keď záujem mali mnohí, hlavne Rangers či Carolina, zo San Jose putoval do New Jersey Devils, ktoré sa takisto tlačí na popredné priečky. Na debut v novom pôsobisku pre menšie zranenie zatiaľ čaká, no keď naskočí, určite výrazne vylepší svojich doterajších 31 gólov.

Jakob Chychrun

Chychrun bol jeden z najžiadanejších obrancov na prestupovom trhu. Už dlhodobo netajil, že by sa z podpriemerného tímu Arizony rád posunul do mužstva s vyššími ambíciami. Jeho výmena sa riešila viac ako dva roky. Dlho ho chcelo Toronto, neskôr Los Angeles. Všetko padlo na vysokých požiadavkách Coyotes, ktorí požadovali hviezdnych mladíkov a to záujemcovia odmietli.

Preto konečná protihodnota za tak výborného obrancu znie doslova smiešne. Ottawa do Mohavskej púšte poslala podmienečný výber v 1. kole draftu 2023, podmienečný výber v 2. kole draftu v roku 2024 (od Washingtonu) a výber v 2. kole draftu v roku 2026. Chychrun pritom dokáže zahrať v akejkoľvek situácii. V lepšom tíme jeho majstrovstvo ešte viac vynikne.

Patrick Kane

Najväčšia výmena tohto roka sa podľa očakávaní uskutočnila. Legendárny Patrick Kane po šestnástich rokoch opúšťa Chicago Blackhawks, s ktorým vyhral trikrát Stanleyho pohár. Zamieril do NY Rangers. "Jazdci" vsadili všetko na jednu kartu, pretože už skôr získali aj Vladimira Tarasenka a to znamená, že sa razom zaradili na pozíciu najväčšieho favorita na celkové prvenstvo.

Kane odohral v prebiehajúcej sezóne 2022/2023 54 zápasov, v ktorých dosiahol 16 gólov a 29 asistencií. V základnej časti NHL doteraz odohral 1 161 duelov. Nastrieľal 446 gólov a pridal 779 asistencií.

Súčasťou organizácie Blackhawks bol od roku 2007, keď ho klub získal ako celkovú jednotku draftu. Od úvodu svojho pôsobenia napĺňal vysoké očakávania. Okamžite si získal miesto v prvom tíme, klub ho nikdy neposlal na farmu a po nováčikovskej sezóne 2007/2008, v ktorej nazbieral 72 kanadských bodov (21+52), dostal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika súťaže.

Do NHL vstúpil v rovnakom roku ako trojka draftu 2006 Jonathan Toews, s ktorým vytvorili v Chicagu ofenzívny základ úspešného mužstva, ktoré v rokoch 2010, 2013 a 2015 zdvihol nad hlavu Stanley Cup. Vo všetkých troch prípadoch pri tom bol aj slovenský útočník Marián Hossa, po jednom z týchto triumfov zažili Tomáš Kopecký a Michal Handzuš.

Pamätný je najmä jeho víťazný gól v predĺžení šiesteho finálového zápasu v roku 2010 proti Philadelphii, ktorý musel odobriť až videorozhodca. Zároveň ním ukončil čakanie Mariána Hossu na triumf v Stanleyho pohári po tom, čo v dvoch predošlých sezónach prehral vo finále.

Kane patrí k najúspešnejším hráčom svojej éry. Popri troch prvenstvách NHL získal aj viacero individuálnych cien. Najprestížnejšiu Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča dostal v roku 2016. V rovnakom roku získal aj trofej Arta Rossa pre najproduktívnejšieho hokejistu ákladnej časti a trofej Teda Lidsayho pre najužitočnejšieho hráča súťaže na základe hlasovania hráčskej asociácie.

Po triumfe v Stanleyho pohári v roku 2013 dostal cenu Conna Smythea pre najužitočnejšieho hráča play-off. Dvakrát prekonal stobodovú hranicu, trikrát sa dostal do prvého All star tímu súťaže.

Ofenzívna sila organizácie z Mannhattanu je momentálne priam neuveriteľná, veď keď sa pozrieme na jednotlivé mená, vzbudzujú enormný rešpekt. Okrem spomínanej dvojice sú to Mika Zibanejad, Chris Kreider, Vincent Trocheck a hlavne Artemi Panarin, s ktorým Kane tvoril údernú dvojicu už v minulosti pri "jastraboch".

Zabudnúť nemôžeme na ďalších hlavne mladých útočníkov. Trio Filip Chytil, Kaapo Kakko a Alexis Lafreniére patrí do prvej desiatky tímového bodovania, tú uzatvára skúsenejší Barclay Goodrow. Rovnako kvalitne je poskladaná defenzíva. Adam Fox patrí medzi najlepších bekov súťaže, výrazne podporuje aj útok, nakoľko nazbieral 57 bodov.

Spoľahlivého kapitána Jacoba Troubu potom dopĺňajú Ryan Lindgren a čoraz lepšie hrajúci mladíci Braden Schneider i K'Andre Miller, ktorí už navyše majú skúsenosti z minuloročného dlhého play-off. V ňom Rangers dokráčali do finále konferencie. O brankárskom poste sa v podstate ani nemusíme baviť.

Hviezdny Igor Šesťorkin je obrovskou oporou a chrbát mu kryje Jaroslav Halák. Newyorčania majú všetky predpoklady na to, aby dokráčali až k zisku Stanley Cupu, no či sa to podarí, sa rozhodne na ľade. Ak si však všetko sadne ako má, môže byť z toho historický rok.