V kurze sú Kane a Chychrun, veľký záujem je o obrancov. Čo očakávať pred uzávierkou v NHL?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V kurze sú Kane a Chychrun, veľký záujem je o obrancov. Čo očakávať pred uzávierkou v NHL?

Opustí Chicago dvojica, ktorá dlhé roky viedla tím k úspechom?
Opustí Chicago dvojica, ktorá dlhé roky viedla tím k úspechom?Profimedia
Uzávierka prestupov v NHL sa končí 3. marca a v týchto dňoch začína boj na trhu. Okrem veľkých mien sa uskutočnia aj výmeny hráčov, ktorí by mali byť správnymi doplnkami pre jednotlivých favoritov na Stanley Cup.

Hlavnou témou je Patrick Kane

Hviezdny americký krídelník sa spomínal s možnou výmenou do New Yorku Rangers, ale ten získal Vladimira Tarasenka, z tejto možnosti vzišlo. O dlhoročnú oporu Chicaga majú záujem ďalší ašpiranti na víťazstvo v play-off.

Bývalý obranca Carlo Colaiacovo nedávno prezradil, že podľa jeho informácií by Patrick Kane pristúpil už iba na výmenu do Toronta Maple Leafs. To sa snaží posilniť ofenzívu, aby sa dostalo cez prvé kolo čo možno najďalej. Napriek tomu sa okolo pohybujú ďalšie tímy.

Carolina Hurricanes počítala s predsezónnou posilou Maxom Paciorettym, ale ten si obnovil zranenie a sezóna sa preňho s najväčšou pravdepodobnosťou skončila. Jeho zapísaním na LTIR listinu sa uvoľní priestor pod platovým stropom, kde sa zmestí aj Kaneov kontrakt za 10,5 milióna dolárov, ktorý sa končí po aktuálnom ročníku.

Podobne je na tom Vegas Golden Knights, ktoré na dlho prišlo o kapitána Marka Stonea. Vysokú zmluvu by do svojho tímu spratal tiež Dallas Stars. Navyše je tu reálna možnosť, že si Chicago nechá časť platu. To by bolo potrebné hlavne vtedy, ak by šiel do Toronta. Situáciu sledujú tiež Minnesota a New Jersey.

Žiadaný je aj Meier

Švajčiarsky útočník Timo Meier je druhou najväčšou ofenzívnou rybou, ktorá na trhu momentálne zostáva. San Jose nepostúpi do play-off, preto jeho zmluva na šesť miliónov dolárov spoločne s vysokou produktivitou znamenajú, že sa ho snažia získať rovnaké kluby ako Kanea, hlavne Toronto a Carolina. "Hurikáni" majú kvalitný tím, no v play-off takisto nedokráčali medzi úplne najlepších, čo chcú teraz zmeniť.

Uskutoční sa konečne výmena Chychruna?

Záujem o elitného obrancu je veľký poriadne dlho. Už asi dva roky sa hovorí o jeho trejde, no ten stále neprišiel. Dlhodobo bolo najväčším záujemcom Toronto, neskôr z toho pre vysoké požiadavky Arizony padlo. Neuspel ani Edmonton, a tak sa otvoril priestor pre Los Angeles Kings. Už sa mohlo zdať, že všetko je dohodnuté, no prišiel problém.

"Králi" sa totiž nechcú vzdať svojej mladej nádeje Brandta Clarkea. Bývalý obranca Nových Zámkov bol osmičkou draftu 2021 a práve on ostáva hlavnou podmienkou Coyotes. V Arizone posadili Jakoba Chychruna len na tribúnu, aby sa nezranil. Preto je veľmi pravdepodobné, že výmena predsa len príde. Otázkou zostáva kam.

Boston chce obrancu

Teoreticky by sa Kanaďan mohol sťahovať aj do Bostonu, ale tu nastáva ďalší problém. V nadchádzajúcich draftoch 2023 a 2024 už "medvedi" nemajú voľby v druhom kole a ak by sa vzdali prvokolových, tak by sa prakticky pripravili o možnosť získať kvalitných mladíkov. Preto sa momentálne najlepší tím základnej časti pozerá iným smerom. Veľmi logicky.

Luke Schenn je spoľahlivým defenzívnym zadákom a určite využije šancu opustiť potápajúci sa Vancouver. Ten zaňho chce voľbu v treťom kole, čo je veľmi dobrá možnosť pre Boston. Rovnakým smerom mieri tiež Calgary. V podobe skúseného beka by prišli aj veľké skúsenosti s play-off, pretože dvakrát vyhral Stanley Cup ako člen Tampy Bay. Navyše berie len 850-tisíc dolárov.

O bekov bude veľký záujem

Dá sa očakávať, že počas tohtoročnej prestupovej uzávierke budú napriek už uskutočneným výmenám Horvata a Tarasenka, ako aj záujmu o Kanea či Meiera, hrať prím obrancovia. Okrem Chychruna je na odchode z Anaheimu John Klingberg. Švéd už mal spísať zoznam klubov, kde je ochotný akceptovať výmenu. Oficiálne požiadal Columbus o odchod Vladislav Gavrikov a najzaujímavejšie bude sledovať príbeh menom Erik Karlsson.

Najproduktívnejší obranca NHL v tomto ročníku po trápeniach z predošlého obdobia ožil, lenže jeho obrovská zmluva na 11,5 milióna dolárov končí až v roku 2027 a málokto chce riskovať. Sharks by boli nútení nechať si časť platu. Situácia viac-menej padá na tom, koľko by to malo byť. V Edmontone si vraj myslia, že takmer polovica, čo je pre "žralokov" stále veľa.

Toronto mapuje situáciu aj okolo Jakea McCabea z Chicaga. Potencionálne sa ohľadom výmeny spomínajú takisto Mattias Ekholm, Dmitrij Kulikov a hlavne Matt Dumba. Väzby s Minnesotou sa asi prerušia, keďže rokovania o novom kontrakte sa dostali na mŕtvy bod.

Obranca Shayne Gostisbehere by mohol priniesť Arizone zaujímavé vysoké výbery v drafte, možno už v prvom kole.

A čo ďalšie mená?

Po Tarasenkovi podľa všetkého opustí St. Louis aj center Ryan O´Reilly. Výpredaj by mohol spustiť Vancouver. Spomínajú sa útočníci Brock Boeser, J. T. Miller i brankár Thatcher Demko, lenže ten prežíva katastrofálny ročník. Nad budúcnosťou stále váha Jonathan Toews.

James van Riemsdyk síce berie sedem miliónov, kontrakt mu končí a na doplnenie druhého či tretieho útoku v niektorom tíme by sa určite hodil. Trochu prekvapivo v zámorí začalo rezonovať ešte jedno meno, útočník Tyler Bertuzzi z Detroitu Red Wings.

Pri väčšine týchto vysokých kontraktoch, ktoré po sezóne 2022/23 vypršia, ako v prípade mien typu Kane, Toews, O´Reilly alebo aj van Riemsdyk, je vysoká pravdepodobnosť toho, že ich stále súčasní zamestnávatelia si ponechajú časť platu, nakoľko v závere aktuálneho ročníka ich to nijako nebude obmedzovať a od novej sezóny to už problém takisto nebude.

Je tu ešte jedno hviezdne meno, ale pri tom sa výmena neočakáva. Dylan Larkin sa zatiaľ nedohodol na novej zmluve s Detroitom, rokovania majú viaznuť. Napriek tomu zostáva veľa času na to, aby sa obe strany dohodli.