TOP 10 najväčších kandidátov na výmenu pred uzávierkou prestupov v NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 najväčších kandidátov na výmenu pred uzávierkou prestupov v NHL

Erik Karlsson prežíva z osobného hľadiska skvelú sezónu.
Erik Karlsson prežíva z osobného hľadiska skvelú sezónu.Profimedia
Uzávierka prestupov v NHL sa blíži, prestupové okno sa končí 3. marca 2023. Aj teraz majú ašpiranti na Stanley Cup záujem doplniť svoj tím kvalitnými hráčmi a mužstvá, ktoré sa do play-off nedostanú, im ich za príslušnú protihodnotu uvoľnia. Vybrali sme desať najväčších mien, ktoré by mohli zmeniť dres.

John Klingberg

Prakticky s určitosťou sa výmena švédskeho obrancu uskutoční. Jasné to bolo už v lete, keď podpísal s Anaheimom ročný kontrakt na sedem miliónov dolárov. Napriek veľkému záujmu klubov si vybral organizáciu, ktorá nemala predpoklady bojovať o play-off. Plán bol zrejmý už vtedy, zvýšiť jeho cenu dobrými výkonmi a pred uzávierkou za Klingberga získať vysokú protihodnotu, najlepšie prvé kolo draftu. To sa aj očakáva. Napriek tomu, že najmä štatistiku plus/mínus má dosť zlú.

Patrick Kane

Každá éra sa raz skončí a aj keď tá v podaní Chicaga bola veľmi úspešná, cesty medzi Blackhawks a Kaneom sa podľa všetkého rozídu. Končí mu kontrakt na 10,5 miliónov dolárov ročne, pričom môže organizácii priniesť vysoký výber v drafte a aj nejakého talentovaného mladíka. Presne to mužstvo v prestavbe potrebuje. Určite bude trochu divné sledovať, ako si americký krídelník oblečie iný dres. Súčasťou prípadnej výmeny by mohla byť aj doložka, podľa ktorej si Chicago nechá časť jeho platu.

Timo Meier

Zo švajčiarskeho útočníka San Jose sa stáva asi najžiadanejší hráč. Môže za to pomerne nízky plat na hokejistu jeho kalibru. Je v poslednom roku zmluvy, ktorá mu v aktuálnom ročníku garantuje šesť miliónov dolárov, pričom sa z neho stane obmedzený voľný hráč (RFA), takže prípadný nový zamestnávateľ bude mať výhodu pri rokovaniach o novom kontrakte. Meier sa pohybuje na úrovni necelého bodu na zápas. Zdá sa, že sa stal prioritou pre New York Rangers.

Jakob Chychrun

Opora Arizony je dlhodobo hráčom, o ktorého je záujem medzi viacerými klubmi. Spoľahlivý bek má totiž kontrakt v hodnote 4,6 milióna dolárov na ďalšie dve sezóny, nezaberá veľa priestoru pod platovým stropom. Elitný two-way obranca síce nepatrí medzi najproduktívnejších, no vždy si zastane svoje miesto. Stále má iba 24 rokov, naďalej sa bude zlepšovať. Sám už požiadal o výmenu niekde, kde môže bojovať o Stanley Cup. Ako najpravdepodobnejšie destinácie sa javia Toronto či Edmonton.

Shayne Gostisbehere

Prvýkrát zažiaril vo Philadelphii, po výmene do Arizony sa znova dostal do povedomia aj širšej hokejovej verejnosti. Coyotes by mohli prísť o oboch najdôležitejších obrancov. Gostisbehere zbiera body v presilovkách aj vo vyrovnanom počte hokejistov na ľadovej ploche.

Vladislav Gavrikov

Ruský bek síce nie je najznámejším mužom, ale patrí medzi zodpovedných defenzívnych bekov v NHL. Má vysoký počet zablokovaných striel, vie zahrať do tela a brániť oslabenia. Neočakáva sa, že by za neho mohla do Columbusu putovať voľba v prvom kole draftu. Prijateľný je jeho plat 2,8 milióna dolárov, ktorý mu po sezóne skončí a stane sa neobmedzeným voľným hráčom.

Jonathan Toews

Rovnako ako Kane, aj Toews bol hviezdou pri úspešných ťaženiach Chicaga za tromi Stanley Cupmi. Vek ale nezastaví nikto a aj pozícia tohto centra slabne. Sám sa vyjadril, že zvažuje zmenu dresu. Spomína sa hlavne pôsobenie v rodnom Winnipegu. Takisto mu končí zmluva na 10,5 milióna dolárov a pri novom kontrakte pôjde s platom riadne nadol.

Matt Dumba

Kanadský obranca zatiaľ prešiel bez povšimnutia viacerými situáciami. Na expanznom drafte si ho nevybralo Vegas a ani Seattle, niekoľkokrát sa spájal s výmenou, ale ostáva v Minnesote. Aspoň nateraz. Tiež je na konci svojho kontraktu, určite bude kandidátom na doplnenie defenzívy niektorého z ašpirantov na Stanley Cup. Nehráva síce presilovky, ale smerom dozadu je veľmi cenený.

Vladimir Tarasenko

St. Louis začína na play-off strácať, k dispozícii by mohli byť jeho hviezdy. Hovorí sa aj o odchode Ryana O'Reillyho, no hlavným ťahákom bude Tarasenko. Ruský krídelník chce odísť už dlhšie, dokonca požiadal o výmenu. Tú stopli zdravotné problémy z minulej sezóny. V tejto sezóne je v poriadku, aj keď v januári vynechal niekoľko zápasov pre zranenie ruky. Nazbieral 29 bodov v 38 vystúpeniach. Končí mu kontrakt na 7,5 milióna dolárov ročne. Bude z neho neobmedzený voľný hráč (UFA).

Erik Karlsson

Toľko kritizovaný švédsky obranca prežíva znovuzrodenie. Nadviazal na svoje výkony z Ottawy a je najproduktívnejším obrancom sezóny. Aktuálne má na konte už 69 bodov, čo ho radí na celkové siedme miesto v produktivite NHL. Napriek tomu San Jose ani zďaleka nesmeruje do play-off. V ideálnom svete by o Karlssona bol veľký záujem. Všetko mení fakt, že jeho obrovská zmluva na 11,5 milióna dolárov platí až do konca sezóny 2026/27. Pre záujemcov je to veľký risk aj vtedy, ak by si Sharks nechali istú časť platu. Pokiaľ by k výmene došlo, určite by šlo o najväčší "trejd" tejto sezóny.

Ďalší kandidáti na výmenu pred uzávierkou prestupov: Dylan Larkin (Detroit Red Wings), Ryan O'Reilly (St. Louis Blues), Brock Boeser, Luke Schenn (obaja Vancouver Canucks), Nick Bonino (San Jose Sharks), Ivan Provorov, Kevin Hayes, James van Riemsdyk (všetci traja Philadelphia Flyers), Mattias Ekholm (Nashville Predators), Jesse Puljujärvi (Edmonton Oilers), Jake McCabe (Chicago Blackhawks), Gustav Nyquist (Columbus Blue Jackets), Cam Talbot (Ottawa Senators), Joel Edmundson, Sean Monahan (obaja Montreal Canadiens)