Draftovať brankárov v prvom kole je veľký risk, NHL zažila málo výberov a veľa sklamaní

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Draftovať brankárov v prvom kole je veľký risk, NHL zažila málo výberov a veľa sklamaní
Rick DiPietro je slávny vďaka svojej neuveriteľnej zmluve a slabým výkonom.
Rick DiPietro je slávny vďaka svojej neuveriteľnej zmluve a slabým výkonom.Profimedia
Draftovanie brankárov býva v NHL vždy veľmi ošemetné. Je s tým spojený veľký risk. Veľakrát sa stalo, že vysoko cenený mladík nenaplnil očakávania a naopak, vyskočil pomerne neznámy gólman. Aj preto bolo od roku 2010 draftovaných v prvom kole iba desať brankárov.

Ak sa pozrieme na blížiaci sa draft 2023, tak reálnu šancu dostať sa medzi tridsaťtri úvodných výberov má len Čech Michael Hrabal a aj ten by ešte mohol spadnúť až do druhého kola, takže trend bude pokračovať.

Len trikrát v histórii, teda od roku 1963, keď bol v NHL draft zavedený, sa stal brankár celkovou jednotkou. Premiérovo to bol Kanaďan Michel Plasse, ktorého si v roku 1968 vybral Montreal Canadiens. Vyhral s ním Stanley Cup a nastúpil na 301 zápasov.

Následne to v roku 2000 dokázal Rick DiPietro. Američan sa síce na pár sezón stal jednotkou New Yorku Islanders, no viac-menej pohorel. "Ostrovania" mohli ľutovať o to viac, že dvojkou draftu bol Dany Heatley a trojkou Marián Gáborík.

Z deviateho miesta si mimochodom Calgary Flames vybralo gólmana Brenta Krahna. Že ho nepoznáte? To vôbec nevadí. Párkrát síce sedel na striedačke, ale nastúpil len raz. V sezóne 2008/09 za Dallas. Duel ukončil s priemerných počtom deviatich inkasovaných gólov a úspešnosťou zákrokov 66,7 percent.

Ešte späť k DiPietrovi. S ním sa ťahá príbeh, z ktorého si robili žarty všetci fanúšikovia NHL. V roku 2006 totiž podpísal neuveriteľný šestnásťročný kontrakt s Islanders na 4,5 milióna dolárov ročne. Mal platiť do konca sezóny 2020/21.

Dávno predtým sa zistilo, že americký brankár nie je toľkých peňazí hodný. Preto ho organizácia vyplatila zo zmluvy, lenže to znamenalo, že až do roku 2028 mu Islanders musia ročne zaplatiť 1,5 milióna dolárov napriek tomu, že dávno nehrá.

Vždy k 1. júlu, odkedy platia zmluvy na nachádzajúci ročník. Preto vznikol posmešný názov, ktorý sa poriadne uchytil - "Rick DiPietro Day", teda "Deň Ricka DiPietra".

Krátko pred podpisom jeho zmluvy dostal Ilja Kovaľčuk od Atlanty Trashers kontrakt na sedemnásť sezón. To bol dôvod, prečo NHL zasiahla a skresala maximálny počet rokov v zmluve na súčasných sedem.

Aby sme sa vrátili naspäť k brankárom, ktorí sa stali jednotkou draftu, trojicu uzatvára najúspešnejšie meno - Marc-André Fleury. Jeho výber totiž v roku 2003 odštartoval úspešnú éru Pittsburghu Penguins.

O rok neskôr získali "tučniaci" z druhého miesta Jevgenija Malkina, ktorého predbehol len Alexander Ovečkin a v roku 2005 sa stal jednotkou Sidney Crosby. Tri nosné osobnosti trojnásobného víťaza Stanley Cupu (2009, 2016, 2017).

Fleury sa vrátane play-off dostal už cez tisíc odchytaných zápasov v NHL, počas základnej časti je na historickom piatom mieste a celkovo sú lepší iba Martin Brodeur a Patrick Roy.

Medzi jeho nezabudnuteľné úspechy patrí aj to, že v premiérovej sezóne dotiahol Vegas Golden Knights až do finále play-off a zdá sa, že vo veku 38 rokov stále neplánuje končiť.

Celkovo bolo v histórii draftovaných v prvom kole 68 brankárov. Bližšie sme sa pozreli na tých od roku 2010, teda súčasnú generáciu.

2010

Jack Campbell - Dallas Stars (11. miesto)

Poriadne sa do NHL dostal v drese Los Angeles Kings, kde si spravil dobré meno a posilnil Toronto Maple Leafs, ale ani jeho výkony nepomohli k vytúženému postupu cez úvodné kolo play-off. Campbell sa mal v tejto sezóne stať oporou Edmontonu Oilers, lenže nepodáva spoľahlivé výkony.

Mark Visentin - Arizona Coyotes (27. miesto)

Určite najmenej známe meno z brankárov draftovaných v prvom kole od roku 2010. Coyotes sa poriadne pomýlili a ľutovať mohli o to viac, že tesne za ním boli vybraní Charlie Coyle, Brock Nelson, Justin Faulk či Tyler Toffoli.

Visentin však bol v tom čase vysoko hodnotený, nakoľko dvakrát chytal za Kanadu na MSJ a v OHL si držal priemer inksovaných gólov pod 2,00, čo je fantastické číslo. Medzi profesionálmi strávil iba šesť sezón a kariéru ukončil s jediným duelom v NHL. Sklamal aj v maďarskom Fehérvári.

Ďalší známi brankári draftovaní v roku 2010: Philipp Grubauer (4. kolo), Petr Mrázek (5. kolo), Frederik Andersen (7. kolo)

2012

Andrej Vasilevskij - Tampa Bay Lightning (19. miesto)

Podľa mnohých najlepší brankár súčasnosti. K jeho kvalitám netreba nič dodávať. Mal výraznú zásluhu na troch finále Tampy Bay Lightning po sebe a zároveň dvoch Stanley Cupoch. Raz získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off a vyhral aj Vezina Trophy.

Malcolm Subban - Boston Bruins (24. miesto)

Mladší brat P.K. Subbana za tri roky v Bostone odchytal iba dva zápasy. Lepšie to bolo po presune do Vegas Golden Knights, kde v premiérovej sezóne kryl chrbát Fleurymu pri postupe do finále. Odchytal 22 stretnutí, čo je jeho najvyšší počet. Následne dostal menej priestoru v Chicagu aj Buffale a momentálne nastupuje iba v AHL.

Ďalší známi brankári draftovaní v roku 2012: Joonas Korpisalo (3. kolo), Frederik Andersen (3. kolo), Connor Hellebuyck (5. kolo), Linus Ullmark (6. kolo)

2015

Ilja Samsonov - Washington Capitals (22. miesto)

Washington si od neho veľa sľuboval, ale za tri roky nenaplnil očakávania a nestal sa hviezdou ligy, ako sa predpokladalo. Prekvapivo po ňom siahlo Toronto, kde tvorí vyrovnanú dvojičku s Mattom Murraym. Samsonov má pritom slušné čísla.

Ďalší známi brankári draftovaní v roku 2015: Mackenzie Blackwood (2. kolo), Karel Vejmelka (5. kolo)

2017

Jake Oettinger - Dallas Stars (27. miesto)

Draft 2017 bol pre Dallas fantastický, nakoľko z tretieho miesta si vybrali Mira Heiskanena a v druhom kole "ulovili" na 39. pozícii Jasona Robertsona. Spoločne s Oettingerom ide o tri piliere súčasného tímu. Američan sa stal spoľahlivou jednotkou a ako 24-ročný je budúcnosťou texaskej organizácie. Momentálne sa nachádza v polovici svojej trojročnej zmluvy za priemerne štyri milióny dolárov.

Ďalší známi brankári draftovaní v roku 2017: Ukko-Pekka Luukkonen (2. kolo), Stuart Skinner (3. kolo), Jeremy Swayman (4. kolo)

2019

Spencer Knight - Florida Panthers (13. miesto)

Vysoko cenený brankár zamieril do Floridy, kde vytvoril dvojicu so Sergejom Bobrovskym. Knight popri ňom zbiera pomerne dobrý počet zápasov. V predošlej sezóne ich zaknihoval 32, momentálne má na konte dvadsať s percentuálnou úspešnosťou nad 90 %. Od budúceho ročníka mu začne plynúť trojročná zmluva na priemerne 4,5 milióna dolárov.

Ďalší známi brankári draftovaní v roku 2019: Pjotr Kočetkov (2. kolo), Hugo Alnefelt (3. kolo)

2020

Jaroslav Askarov - Nashville Predators (11. miesto)

Stále len 20-ročný gólman je budúcnosťou Predators a očakáva sa, že časom bude on a Juuse Saros jednou z najlepších dvojíc NHL. Askarov nedávno debutoval v profilige, pravidelne nastupuje za Milwaukee v AHL. Má pred sebou určite skvelú budúcnosť.

Ďalší známi brankári draftovaní v roku 2020: Drew Commesso (2. kolo), Nico Daws (3. kolo)

2021

Sebastian Cossa - Detroit Red Wings (15. miesto)

Cossa bol hlavným brankárskym lákadlom draftu pred takmer dvomi rokmi, ale jeho seniorská kariéra je zatiaľ sklamaním. Po troch rokoch, keď bol jednotkou Edmontonu Oil Kings vo WHL ho chcel Detroit vidieť na farme v AHL, lenže tam nastúpil iba trikrát a väčšinu času trávi až v ECHL. V Tolede navyše inkasuje veľa gólov. Priemerne cez tri na zápas a jeho percentuálna úspešnosť zákrokov je iba 89,6 %.

Jesper Wallstedt - Minnesota Wild (20. miesto)

Švéd debutoval v najvyššej lige SHL už ako 17-ročný a v posledných dvoch sezónach odchytal za tím Luleå HF celkovo 44 zápasov. Minnesota ho pre tento ročník zaradila na farmu do Lowy, kde je jednotkou a jeho priemer zákrokov činí 91,4 %.