Bedard, Carlsson či Fantilli. Nechýba Dvorský. Predstavujeme TOP 10 tohtoročného draftu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bedard, Carlsson či Fantilli. Nechýba Dvorský. Predstavujeme TOP 10 tohtoročného draftu
Dalibor Dvorský na pódiu po výbere St. Louis Blues.
Dalibor Dvorský na pódiu po výbere St. Louis Blues.Profimedia
V Bridgestone aréne v Nashville sa uskutočnil vstupný draft do NHL. Jednotkou sa stal, podľa očakávaní, Connor Bedard (17), ktorého si vybralo Chicago Blackhawks. Nebolo to iba o Bedardovi, ale aj Mičkovovi (18), Fantillim (18) či Dvorskom (18) ktorých predstavujeme v krátkych profiloch na Flashscore Správach.

1. Connor Bedard, C (Chicago)

Generačný talent. Má byť ešte lepší ako McDavid. Bedard je hráčom, ktorého by chcel získať každý, ale draftová lotéria ho poslala do Chicaga, kde má naštartovať novú úspešnú dynastiu. V minulej sezóne odohral vo WHL dokopy s play-off 64 zápasov a získal 163 bodov za 81 gólov a 82 asistencií.

O jeho rekordoch a úspechoch by sa už teraz dalo rozprávať veľmi dlho. Spomenieme, že ako prvý hráč v histórii kanadských juniorských súťaží získal naraz cenu pre najlepšieho hráča, najlepšieho hráča, ktorého čaká draft a zároveň bol najproduktívnejším hokejistom. Dlhých 27 rokov nikto nedosiahol na métu 140 bodov.

Ako člen národného tímu Kanady už dvakrát vyhral zlato na MSJ a jedno má aj z MS do 18 rokov, kde bol kapitánom. Keď sa naplno ukáže v NHL, bude z neho legenda a člen Siene slávy. Pravdepodobne jeden z najlepších hokejistov, ktorých kedy svet videl. Je takmer nemožné nájsť v jeho hre slabinu a tá strela...

2. Leo Carlsson, C (Anaheim)

Švédsky center či krídelník odohral už dve seniorské sezóny za Örebro. Celkovo zaknihoval veľmi slušných 43 bodov. Vyniká v ofenzíve a nebojí sa ani defenzívnych povinností. Tento rok si zahral na juniorskom aj seniorskom šampionáte, kde mu "Tre Kronor" dávali veľký priestor a patril medzi lídrov mužstva. Za predošlú sezónu sa stal najlepším juniorom Švédska.

3. Adam Fantilli, C (Columbus)

Bol očakávanou dvojkou draftu, na ktorý prichádzal ako najproduktívnejší hráč americkej univerzitnej NCAA, nakoľko počas 36 stretnutí získal 65 bodov za 30 gólov a 35 asistencií. Lenže Anaheim prekvapil a vybral si Carlssona. Na Fantilliho tak mohol ukázať Columbus. Reprezentoval Kanadu na MSJ aj seniorských MS a ako jedenásty hokejista histórie vyhral zlato v jednom ročníku na oboch podujatiach. Rok dozadu vybojoval zlato aj na MS do 18 rokov.

4. Will Smith, C (San Jose)

Ak bude na ľade taký dobrý, ako jeho menovec na filmových obrazovkách, tak ho čaká svetlá budúcnosť. Zdokonaľoval sa v americkom programe pre mladých hokejistov, ktorí hrávajú USHL a nižšiu NTDP. Jeho čísla boli úžasné, nakoľko na vyššej úrovni nazbieral v 20 dueloch 42 bodov a na nižšej za 60 stretnutí až 127. Priemer 2,1 na duel. Ako líder USA vyhral na MS do 18 rokov zlato aj striebro, pričom na poslednom turnaji prispel k titulu majstrov sveta 20 bodmi. Stal sa najlepším útočník a aj MVP turnaja. Budúcu sezónu odohrá v NCAA za Boston College.

5. David Reinbacher, O (Montreal)

Od Thomasa Vaneka dlho nemalo Rakúsko draftovaného hráča, ale posledné roky prichádza výrazne zlepšenie. Marco Rossi bol deviatkou v roku 2020, vlani Marco Kasper osmičkou a teraz sa vysoko umiestnil Reinbacher, ktorý sa stal najvyššie draftovaným obrancom tohto roku. Minulú sezónu odohral za Kloten v najvyššej švajčiarskej súťaži, kde patril medzi opory tímu. Zahral si aj na seniorskom šampionáte 2023 a takisto už dvoch juniorských.

6. Dmitrij Simašov, O (Arizona)

Zadák Lokomotivu Jaroslavľ odohral zatiaľ osemnásť stretnutí v KHL, zvyšok ročník pôsobil na úrovni MHL. Nevyniká síce bodmi, ale poctivou defenzívou. Dokáže si poradiť aj s najrýchlejšími súpermi a vďaka svojej sile je úspešný v osobných súbojoch.

7. Matvej Mičkov, PK (Philadelphia)

Ak si odmyslíme situáciu mimo ľadu, tak Mičkov vstupoval na draft s takmer rovnakými číslami, ako mal v jeho veku Ovečkin. Za slávny SKA Petrohrad odohral trinásť zápasov (2+3) už v ročníku 2021/22, počas minulého hosťoval v Soči a prispel 20 bodmi počas 27 duelov. Pravý krídelník bol však pre svoju národnosť, nedávnemu úmrtiu otca či údajne drzému správaniu pred draftom ostro riešenou témou a v mnohých rebríčkoch sa prepadal. Skončil až na siedmej priečke.

8. Ryan Leonard, PK (Washington)

Americký center bol pri zlate aj striebre na MS do 18 rokov, kde patril medzi opory. Tento rok nazbieral v siedmich stretnutiach až sedemnásť bodov. Dvadsať ich získal počas 17 duelov v USHL a až 94 vrátane 51 gólov v 51 stretnutiach na úrovni NTDP. Leonard bude v nadchádzajúcom ročníku hrávať za Boston College, takže so Smithom vytvoria nesmierne nebezpečné duo. V bránke bude Slovák Ján Korec.

9. Nate Danielson, C (Detroit)

Kanadskí útočníci boli tento rok horúcimi artiklami a výnimkou nie je ani Danielson. Síce prakticky nikdy nereprezentoval Kanadu, jedine raz v kategórii U16, veľmi dobre sa mu darí vo WHL, kde bol kapitánom tímu Brandon Wheat Kings a nazbieral 78 bodov. Je nesmierne silný v súbojoch pri mantineli a výborným korčuliarom, ale to už patrí k profilu každého kvalitného hráča.

10. Dalibor Dvorský, C (St. Louis)

Slovenský center je historicky najmladším hráčom, ktorý nastúpil a aj strelil gól v najvyššej slovenskej súťaži. Počas ročníka 2020/21 si zo Švédska odskočil do Banskej Bystrice, ale vrátil sa na sever Európy, kde sa zdokonaľuje a rastie z neho veľká hviezda. Stal sa plnohodnotným členom AIK v druhej lige, ktorá je pre mladých hráčov jednou z najlepších na rozvoj.

Tento rok žiaril na MS do 18 rokov, kde vďaka trinástim bodov dotiahol Slovensko takmer k bronzovým medailám a dostal sa aj do All-Stars tímu podujatia, pričom mu iba tesne ušla cena MVP. Medzi mladíkmi v lige Allsvenskan mal najviac bodov a očakáva sa, že v budúcnosti bude so Slafkovským či Nemcom patriť medzi hviezdy celej profiligy.