V Chicagu vypukla eufória. Blackhawks vyhrali draftovú lotériu a pomaly vítajú Bedarda

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
V Chicagu vypukla eufória. Blackhawks vyhrali draftovú lotériu a pomaly vítajú Bedarda
Aktualizované
Connor Bedard je ďalším generačným talentom od čias Connora McDavida.
Connor Bedard je ďalším generačným talentom od čias Connora McDavida.Profimedia
Draftová lotéria v noci z pondelka na utorok rozhodla, že v nasledujúcom drafte NHL bude vyberať ako prvé Chicago. A vedenie Blackhawks si môže naozaj gratulovať. V tohtoročnom drafte sa totiž nachádza generačný talent Connor Bedard (17) a bolo by veľkým prekvapením, keby po ňom Chicago nesiahlo. Anaheimu bude patriť voľba číslo dva, Columbus bude vyberať tretí.

Chicago, ktoré malo tretiu najväčšiu šancu na výhru v lotérii (11,5 %), si vyberie jednotku draftu druhýkrát v histórii. V roku 2007 klub stavil na útočníka Patricka Kanea.

Ten spoločne so slovenským útočníkom Mariánom Hossom pomohol k trom triumfom v Stanleyho pohári (2010, 2013, 2015). Pre Chicago pôjde o najvyšší draftový výber od roku 2019, keď z 3. miesta angažovalo útočníka Kirbyho Dacha.

"Keď sa zjavilo naše logo, povedal som si: 'Wow,'" uviedol generálny manažér Blackhawks Kyle Davidson. "Vieme, aký vplyv môže mať výber z prvého miesta, najmä tento rok. To, čo tu máme, môže zmeniť organizáciu, zmeniť mesto a éru v histórii klubu," povedal Davidson pre webovú stránku nhl.com.

"Myslím si, že tento rok je silný. Všetko je dobre zdokumentované. Je to celkom výnimočný draft a my budeme môcť vyberať na jeho vrchole. Budeme si môcť vybrať, koho chceme, a nebudeme musieť čakať, kým nám niekto iný nadiktuje náš osud," dodal Davidson.

Je veľmi pravdepodobné, že Chicago si vyberie Connora Bedarda, ktorý v tejto sezóne hral za Reginu Pats vo WHL. V 57 zápasoch základnej časti nazbieral neuveriteľných 143 bodov (71+72), ďalších 20 (10+10) pridal v siedmich stretnutiach play-off. Mladý Kanaďan je považovaný za najväčší talent od roku 2015, keď bol do NHL draftovaný Connor McDavid.

Vo väčšine preddraftových rebríčkov sa na druhom mieste umiestňuje kanadský útočník Adam Fantilli, ktorý bol najproduktívnejší hráč základnej časti univerzitnej súťaže NCAA. Spoločne triumfovali na MS hráčov do 20 rokov.

Šancu na výber v prvom kole draftu má podľa rebríčkov aj viacero slovenských hráčov. Pozíciu v prvej desiatke by podľa viacerých skautov mohol zaujať útočník Dalibor Dvorský, po vydarenej sezóne vo WHL sa prvé kolo spomína aj v súvislosti so Samuelom Honzekom. V roku 2022 sa stal draftovou jednotkou slovenský útočník Juraj Slafkovský (Montreal), dvojkou jeho krajan obranca Šimon Nemec (New Jersey).

Najväčším favoritom draftovej lotérie bol Anaheim. "Keby ste mi pred koncom sezóny povedali, že získame dvojku draftu, bol by som nesmierne spokojný. V tejto chvíli som nadšený," reagoval generálny manažér Anaheimu Pat Verbeek. Anaheim bude z 2. miesta vyberať tretíkrát v histórii. V roku 1994 získal Olega Tverdovského, po Bobbym Ryanovi siahol v roku 2005.

"Z tretieho miesta získame skvelého hráča, o tom niet pochýb. Každý chce vyhrať v lotérii a v takom prípade si môžete vybrať hocikoho vrátane hráča z vrcholov rebríčkov. Sme si však istí, že aj z tretieho miesta získame výnimočného hokejistu," reagoval na výsledok lotérie generálny manažér Columbusu Jarmo Keläläinen.

Blackhawks získali v sezóne 2022/2023 59 bodov, Anaheim a Columbus mali po 58. Strelili v nej najmenej gólov zo všetkých tímov - 204, o 10 menej než Columbus. Už 1,5 hodiny po výsledkoch draftovej lotérie pribudlo vyše 500 nových záujemcov o sezónne permanentky na domáce zápasy Chicaga, čo predstavuje približný zisk 2,5 milióna amerických dolárov (2,265 milióna eur).

Tohtoročný draft NHL sa uskutoční v nashvillskej Bridgestone Arene. Prvé kolo je naplánované na 28. júna a zvyšných šesť kôl o deň neskôr.

Poradie výberov v drafte NHL 2023 (1. až 16. miesto)

1. Chicago Blackhawks,

2. Anaheim Ducks,

3. Columbus Blue Jackets,

4. San Jose Sharks, 5. Montreal Canadiens,

6. Arizona Coyotes, 7. Philadelphia Flyers, 8. Washington Capitals, 9. Detroit Red Wings, 10. St. Louis Blues,

11. Vancouver Canucks, 12. Arizona Coyotes (od Ottawy), 13. Buffalo Sabres, 14. Pittsburgh Penguins, 15. Nashville Predators, 16. Calgary Flames