Chicago s Bedardom neprekvapilo, Anaheim áno. Dvorský uzavrel TOP 10, Honzek do Calgary

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Chicago s Bedardom neprekvapilo, Anaheim áno. Dvorský uzavrel TOP 10, Honzek do Calgary
Aktualizované
Connor Bedard sa stal jednotkou draftu pre rok 2023.
Connor Bedard sa stal jednotkou draftu pre rok 2023.Profimedia
V Nashville sa vyberali nové hviezdy. Pred samotným draftom sa šťastie v lotérii usmialo na jastrabov zo Chicaga, ktorí neprekvapili a z prvého miesta vytiahli generačný talent v podobe Connora Bedarda (17). Počas draftu sa iný druh šťastia naklonil na stranu Columbusu, ktorý si ako tretí v poradí mohol vybrať útočníka Adama Fantilliho (18). Druhý Anaheim prekvapil výberom, keď ukázal na Lea Carlssona (18). Najvyššie draftovaným Slovákom v roku 2023 sa stal Dalibor Dvorský (18).

Anaheim sa postaral o prvé prekvapenie

Chicago vyberalo ako prvé premiérovo od roku 2007, keď si do svojho tímu vybrali Patricka Kanea. Predstavitelia jastrabov nezaváhali ani teraz a "životnú" príležitosť po draftovej lotérii využili naplno. So širokým úsmevom na tvári si obliekol dres s číslom 98. Ako sa vyjadril, chce sa ním odlíšiť a písať vlastný príbeh. Zaujímavosťou je, že hneď v otváracom dueli sezóny ho čaká pikantný súboj proti svojmu dlhoročnému idolovi Sidneymu Crosbymu.

"Neuveriteľné, sen sa stal skutočným. Neviem sa dočkať začiatku práce," uviedol šťastný Bedard po výbere. 

Po Chicagu sa na pódium postavil Anaheim a generálny manažér Pat Verbeek prekvapil prítomných hostí. Nevybral si Fantilliho, ale Lea Carlssona. Tvorcu hry, ktorý absolvoval nielen juniorský, ale aj seniorský šampionát za švédsky výber. V drese Örebro zaznamenal 43 bodov. 

Columbus využil príležitosť s Fantillim

Tretiu voľbu mali v rukách činovníci Columbusu, ktorí ukázali na Adama Fantilliho. V uplynulej sezóne sa radoval cenu pre najlepšieho hráča NCAA. Kanadu reprezentoval na juniorskom i seniorskom šampionáte a v oboch prípadoch si doviezol domov zlatú medailu. Pred pár dňami sa po hokejovej kariére vrátil do štruktúr San Jose Patrick Marleau, no a z pozície rozvojového trénera mal česť oznámiť meno štvrtej voľby, ktorou sa stal opäť center. Tentoraz Amečian Will Smith. 

Faux-pas Pricea

V minuloročnom drafte oznámilo vedenie Montrealu na radosť slovenských priaznivcov meno Juraja Slafkovského, teraz im to úplne nevyšlo. O faux-pas sa postaral Carey Price, keď pri vyslovení Davida Reinbachera zabudol priezvisko. Pomôcť mu musel Kent Hughes. Rakúšan to ale klubovej legende určite odpustí, keď sa mu, možno aj za jeho podpory, podarí napísať podobnú kariéru, ako kanadskému brankárovi. Vyrovnal zápis Thomasa Vaneka a stal sa najvyššie draftovaným rakúskym hokejistom v histórii. 

Dvaja Rusi po sebe, kreatívny Mičkov do Flyers

Výberový šok si pripravila Arizona, keď sa zo šiestej priečky rozhodla pre ruského obrancu Dmitrija Simašova. V KHL odohral osemnásť súbojov, no bez bodu. Koniec koncov, tie vo svojom popise práce nemá ako prioritu. Je ňou poctivá defenzíva a na 194 centimetrového obra vyspelé korčuľovanie či technika. 

Veľkú kariéru predpovedajú odborníci jednému z najkreatívnejších hráčov Matvejovi Mičkovovi, ktorý si obliekol na seba dres Philadelphie ako siedmy celkovo a druhý Rus v poradí. "Neviem ani čo povedať. Je to emotívna chvíľa. Byť draftovaný do NHL je môj sen, rovnako ako vyhrať Stanley Cup," vyhlásil za pomoci tlmočníka. Pravý krídelník bol však pre nedávne úmrtie otca či údajne drzému správaniu pred draftom ostro riešenou témou.

Dvorský uzavrel najlepšiu desiatku

Výberom Mičkova "zavládol smútok" vo Washingtone, ktorý, aj na základe referencii svojej ruskej hviezdy Alexandra Ovečkina, po osemnásťročnom hokejistovi túžil. Voľba padla na Ryana Leonarda, amerického centra, ktorý strelil zlatý gól na uplynulých MS do 18 rokov. Steve Yzerman z Detroitu následne do mikrofónu vyslovil centra Natea Danielsona

Slovensko po vlaňajšom mimoriadne úspešnom drafte očakávalo, na ktorom mieste bude najvyššie draftovaný slovenský hokejista tentoraz. Stal sa nám Dalibor Dvorský, ktorým St. Louis uzavrelo najlepšiu desiatku nádejí.

Dalibor Dvorský po výbere.
Dalibor Dvorský po výbere.Profimedia

"Sen sa stal skutočnosťou. Som šťastný. Pre tento moment som tvrdo pracoval," uviedol Slovák.

Tento rok žiaril na MS do 18 rokov, kde vďaka trinástim bodov dotiahol Slovensko takmer k bronzovým medailám a dostal sa aj do All-Stars tímu podujatia. Je historicky najmladším hráčom, ktorý nastúpil a aj strelil gól v najvyššej slovenskej súťaži. 

Honzek druhým Slovákom v prvom kole

Druhým slovenským hokejistom v prvom kole bol ľavý krídelník Samuel Honzek, ktorého odborníci tipovali na pozíciu okolo 20. miesta. Nakoniec si ho ako celkovú 16. voľbu vybralo Calgary Flames, kde v prvom tíme pôsobí aj krajan Adam Ružička. 

"Stále nevnímam, čo sa deje," povedal, pokrčil rukami a vstrebával ruch, ktorý sa odohrával v zákulisí Bridgestone Areny. "Je ťažké hovoriť o tom, čo momentálne cítim. Toto je moment, na ktorý som čakal celý život. Teraz je to tu. Je to splnený sen," citovala Honzeka oficiálna stránka nhl.com.

"Som naozaj dobrý hráč, či už puk mám, alebo nie. Mám dobrý útok i dobrú obrana. Som človek, ktorý urobí všetko, čo mu tréner povie. Urobím všetko najlepšie, ako viem, či už je to štvrtá alebo prvá lajna. Pomôžem tímu, ako len budem môcť," zneli Honzekove slová.

Samuel Honzek si bude najbližšie roky zvykať na červenú farbu.
Samuel Honzek si bude najbližšie roky zvykať na červenú farbu.@NHLFlames