Draftové profily Slovákov: Všestranný Dalibor Dvorský má byť slovenskou jednotkou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Draftové profily Slovákov: Všestranný Dalibor Dvorský má byť slovenskou jednotkou

Dalibor Dvorský má byť ďalšou slovenskou hviezdou v NHL.
Dalibor Dvorský má byť ďalšou slovenskou hviezdou v NHL.Profimedia
Draft do NHL 2023 sa nezadržateľne blíži a Slovensko bude mať znova kvalitné zastúpenie. Flashscore Správy prinášajú predstavenie piatich najväčších nádejí. Ako prvý je center Dalibor Dvorský (18).

Dalibor Dvorský

S hokejom začínal v rodnom Zvolene, ale už ako veľmi mladý zamieril do Švédska. Tam bol jeho prvým klubom v kategórii do 16 rokov Flemingsbergs a následne posilnil renomovanejší Linköping, ale počas sezóny 2019/20 si odskočil aj do zvolenského dorastu, kde mal počas ôsmich stretnutí až devätnásť bodov.

Nechal za sebou Gáboríka

Sezónu 2020/21 ovplyvnenú nariadeniami okolo koronavírusu začal znova na severe Európy v AIK. Po 14 bodoch v šiestich dueloch v kategórii U18 mu dala šancu v seniorskom hokeji Banská Bystrica. Mal iba 15 rokov, 6 mesiacov a 24 dní, keď sa stal druhým najmladším hráčom histórie Tipos Extraligy.

Zakrátko strelil prvý gól a prekonal rekord Mariána Gáboríka ako najmladšieho autora presného zásahu. Pri výhre 6:1 nad Nitrou mal iba 15 rokov, 7 mesiacov a 18 dní. Ročník ukončil s dvadsiatimi zápasmi a bilanciou 2+2. Už vtedy dominoval v kategórii do 18 rokov a zahral si aj za národný tím.

Opora reprezentácie

V sezóne 2021/22 potreboval 33 stretnutí na 46 bodov v najvyššej švédskej juniorke. Kvalitné výkony ho dostali do áčka AIK. Počas sedemnástich duelov strelil dva góly a na jeden asistoval. Slovensku jedenástimi bodmi pomohol postúpiť z B-kategórie na MS U18 a zahral si aj na MSJ. Rovnako tak bol lídrom na ceste reprezentácie k striebru z Hlinka Gretzky Cupu.

Skvele mu vyšla aj preddraftová sezóna 2022/23, v ktorej už absolvoval 45 duelov za AIK v súťaži Allsvenskan a mal 14 bodov (6+8), pričom išlo o najvyšší počet medzi hráčmi do 18 rokov.

Na prelome rokov sa gólom a dvomi asistenciami ukázal na MSJ, následne ako jeden z najlepších hráčov MS U18 nazbieral trinásť bodov a dostal sa do All-Stars tímu šampionátu. Slováci skončili na štvrtej priečke.

Kde by sa mohol umiestniť?

V prvotných preddraftových rebríčkoch bol Dvorský jasným adeptom na prvú päťku, ale neskôr sa začal prepadať. Skauti si všimli, že svetové šampionáty do 20 rokov mu nevyšli podľa očakávaní a nebol až taký viditeľný. Napriek tomu by sa mal zmestiť do prvej desiatky.

"Dvorský je vzdialený od hrania v NHL ešte rok alebo dva, no treba sa pozerať na jeho ofenzívne schopnosti. Dajte si na neho pozor, ak dokáže do svojej hry pridať viac konzistentnosti," napísal nedávno renomovaný insider Steven Ellis, aj keď v tomto sa skauti rozchádzajú. Mnohí si myslia, že v NHL by mohol mať už na jeseň.

"Mojím cieľom je naskočiť do NHL rýchlo, možno už na jeseň. Mám skúsenosti z hrania proti starším hráčom, proti ktorým som hrával tri roky vo Švédsku," povedal samotný Dvorský.

Silné a slabé stránky

"Slovenský reprezentant má úžasné videnie, ktoré kombinuje so zručnosťami a súťaživosťou. Dvorský bude obojsmerným centrom a pravdepodobne veľmi dobrým," myslí si Ryan Kennedy.

"Je tam až príliš veľa momentov, keď sa v zápase len vezie ako pasažier," konštatoval Ellis, ale vypichol aj silné stránky: "Ako jeho sebavedomie rástlo, tak rástla aj jeho ochota vytvárať viac náročných prihrávok pod tlakom. Jeho defenzívna hra je tiež celkom slušná na mladého centra, čo v jeho veku nie je vždy bežné," myslí si.

"Keď hrá svoju hru, je skutočne jednou z najlepších nádejí. Jeho schopnosť zobrať zodpovednosť na seba, najmä na medzinárodnej úrovni, z neho robí dominantného hráča. Vie byť rozdielovým. Je to hráč, na ktorého môžete ukázať hocikde na ľade a očakávať dobré veci. Len to potrebuje robiť konzistentne," doplnil Ellis.

Kto by ho mohol draftovať?

Dvorský nedávno hovoril, že mal dobrý pohovor s Montrealom, ale čoraz viac sa špekuluje o tom, že by si ho mohli vybrať vo Washingtone, Detroite či St. Louis. Tieto tímy majú voľby na ôsmom aj desiatom mieste.

Všeobecne sa očakáva, že mladý center bude v NHL produktívny, ale nie typom hráča so stobodovými sezónami. Pomáha aj kvalita smerom do defenzívy.