Bobrovskij, Demko alebo Hellebuyck. Kto sa v NHL bude tešiť zo zisku Vezinovej trofeje?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bobrovskij, Demko alebo Hellebuyck. Kto sa v NHL bude tešiť zo zisku Vezinovej trofeje?

Bobrovskij pocit najlepšieho gólmana NHL už pozná.
Bobrovskij pocit najlepšieho gólmana NHL už pozná.AFP
Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára NHL získa jeden z trojice Sergej Bobrovskij (35), Thatcher Demko (28), Connor Hellebuyck (30). Svojím hlasovaním o tom rozhodli generálni manažéri klubov po konci základnej časti súťaže a určili zloženie finálovej trojice.

Bobrovskij z Floridy už dvakrát získal Vezinovu trofej - v rokoch 2013 a 2017, keď ešte obliekal dres Columbusu Blue Jackets. V prebiehajúcej sezóne vychytal 36 víťazstiev Panthers v základnej časti, dosiahol 91,5-percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 2,37 inkasovaného gólu na zápas. So šiestimi čistými kontami bol jeden zo štyroch lídrov súťaže v tomto ukazovateli.

Demko, ktorý v prebiehajúcom play-off zatiaľ absentuje pre zdravotné problémy, dosiahol v základnej časti 35 výhier, 91,8-percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 2,45 inkasovaného gólu na jeden duel. Zatiaľ čo Bobrovskij je na Vezinovu trofej nominovaný už tretíkrát, v prípade gólmana Vancouveru ide o premiéru.

Pre Hellebuycka ide o štvrtú nomináciu na cenu pre najlepšieho brankára súťaže. V roku 2018 ešte neuspel, no v ročníku 2019/20 už áno a medzi trojicou najlepších bol aj v roku 2023. V základnej časti 2023/24 vychytal 37 triumfov s priemerom 2,39 inkasovaného gólu na zápas a 92,1-percentnou úspešnosťou zákrokov. Za výkony v dlhodobej časti obdrží opora Winnipegu Jenningsovu trofej pre gólmana s najnižším počtom inkasovaných gólov.