Boston láme historické rekordy NHL, Pittsburgh môže prísť o unikátnu sériu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Boston láme historické rekordy NHL, Pittsburgh môže prísť o unikátnu sériu

Hokejisti Pittsburghu si skomplikovali svoju situáciu.
Hokejisti Pittsburghu si skomplikovali svoju situáciu. Profimedia
Hokejisti Bostonu Bruins sú v tejto sezóne nezastaviteľní a lámu jeden rekord za druhým. Dva dni po tom, keď ako prví v histórii dosiahli métu 63 víťazstiev v základnej časti, stanovili aj nové maximum s hodnotou 133 bodov. A to majú do konca základnej časti stále jeden duel. Ten môže byť posledný v celej sezóne pre iný slávny klub. Pittsburgh nezvládol domáci zápas s outsidermi z Chicaga a môže prísť o rekord - nielen v NHL, ale vo všetkých hlavných zámorských súťažiach.

Penguins sa totiž prebojovali do play-off v uplynulých šestnástich rokoch za sebou, takúto unikátnu sériu nedrží v súčasnosti žiadny iný klub vo veľkých profesionálnych severoamerických súťažiach. Počas nej získali Sidney Crosby, Jevgenij Malkin či Kris Letang trikrát Stanleyho pohár. Šancu predĺžiť si šnúru na 17 sezón ešte nestratili, no sú v zložitej situácii.

O poslednú voľnú kartu vo Východnej konferencii sa pobijú na diaľku s New Yorkom Islanders. Ich povinnosťou je vyhrať na ľade Columbusu, no potrebujú, aby "ostrovania" nezískali ani bod v domácom súboji s Montrealom. "Doma sme mali vyhrať. Uvedomovali sme si, aký dôležitý to bol zápas, obrovský," povzdychol si Malkin po prehre s tímom, ktorý vyhral z uplynulých dvanástich duelov iba jediný. "Dnes sme mali šancu kontrolovať náš osud, ale nevyšlo to," povedal sklamaný kapitán Crosby.

Strelci duelu v Pittsburghu
Strelci duelu v PittsburghuFlashscore

Kým Pittsburgh bude do posledných chvíľ dúfať, Boston mal účasť vo vyraďovačke istú už pred mesiacom, krátko na to aj divízny titul a pred koncom marca stihol doplniť aj Prezidentskú trofej za víťazstvo v základnej časti. Bruins sa však nezastavili a po triumfe nad Washingtonom pridali ďalší rekord, keď ako prví v histórii získali 133 bodov.

Prekonali tým vyše štyri desaťročia platné maximum Montrealu, ktorý nazbieral v ročníku 1976/77 o jeden bod menej. V tom čase sa však ešte hralo na remízy v riadnom hracom čase. Boston okrem toho pridal 64. víťazstvo v sezóne, čím vylepšil svoj rekord v počte triumfov v základnej časti NHL. Obe maximá môže zveľadiť v záverečnom zápase v Montreale.

V klube sa však rekordné oslavy nekonajú, nechcú sa rozptyľovať pred svojím primárnym cieľom - ziskom Stanleyho pohára, prvého od roku 2011. "Ak to nedotiahneme až do konca, tak ten rekord nič neznamená. Časom si ho budem vážiť viac, ale nie teraz," povedal pre nhl.com český útočník Tomáš Nosek.

Ani kouč Bostonu Jim Montgomery sa z historického zápisu obzvlášť netešil. "Tím Montrealu, ktorý sme prekonali, odohral iba 80 zápasov. Takže tých 63 víťazstiev v 80 dueloch je trochu významnejších. Viac sa starám o to, že hráme správnym spôsobom," odvetil novinárom.

Boston prišiel v závere duelu o brankára Linusa Ullmarka, ktorý v polovici tretej tretiny narazil do žŕdky a striedal. "Bolo to preventívne opatrenie. Len pnutie v svale, to je všetko," prezradil Montgomery. Dvadsaťdeväťročný Švéd dosiahol 40. triumf v 49 stretnutiach v sezóne a ako prvému v histórii NHL sa to podarilo v menej ako 50 zápasoch. Doterajší rekord držal Braden Holtby, brankár Washingtonu dosiahol v sezóne 2015/2016 túto métu v 52 súbojoch.