Boston vyzrel na Toronto ôsmykrát v rade, Maroon bodoval v play-off už za šiesty klub

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Boston vyzrel na Toronto ôsmykrát v rade, Maroon bodoval v play-off už za šiesty klub
Bruins opäť pokorili káder Maple Leafs.
Bruins opäť pokorili káder Maple Leafs.Profimedia
Carolina a Boston úspešne odštartovali play-off NHL. Hurricanes zdolali NY Islanders a Bruins si poradili s Torontom. Boston potvrdil dominanciu so svojím súperom - nad Maple Leafs vyhral už v ôsmom zápase za sebou.

V sérii medzi Carolinou a Islanders sa stretli prominentní tréneri. Rod Brind’Amour a Patrick Roy sa vo vyraďovacej časti proti sebe postavili premiérovo, či už ako hráči, alebo kormidelníci. Prvýkrát od roku 1997 sú na lavičkách súperov v play-off kouči, ktorí ako hráči vyhrali aspoň jeden Stanley Cup.

Naposledy to boli Jacques Lemaire a Mario Tremblay v súboji Devils a Canadiens. Zároveň je to štvrtá séria v histórii, v ktorej obaja tréneri nastúpili počas hráčskej kariéry na minimálne 1 000 zápasov základnej časti.

Jediný gól ostrovanov strelil Kyle MacLean a stal sa tretím hokejistom klubu za posledných 30 rokov, ktorý skóroval pri debute v play-off. V roku 2015 sa presadil Ryan Strome a v roku 1994 Dan Plante. MacLeanov otec John je bývalý dlhoročný hráč NHL, víťaz Stanley Cupu s Devils (1995) a v súčasnosti asistent trénera v Islanders.

Jevgenij Kuznecov otvoril skóre duelu v čase 1:35 a stal sa druhým hráčom v dejinách Hurricanes/Hartford Whalers, ktorý skóroval v prvých 95 sekundách pri klubovej premiére v nadstavbe. V roku 2006 sa v 50. sekunde presadil Matt Cullen.

Na úvodný zásah nečakali diváci dlho ani v Bostone. John Beecher (2:26 min) strelil druhý najrýchlejší gól v histórii Bruins pri debute v play-off. Rekord drzí Jeff Lazaro, ktorý v roku 1991 dal gól v 23. sekunde. Pri úvodnom zásahu Bostonu asistoval Patrick Maroon a vo vyraďovačke tak bodoval v šiestom rôznom tíme (Tampa Bay, St. Louis, New Jersey, Edmonton, Anaheim). Rekord NHL drží bývalý český obranca Roman Hamrlík, ktorý v bojoch o Stanley Cup bodoval v siedmich organizáciách (Tampa, Edmonton, NY Islanders, Calgary, Montreal, Washington, NY Rangers).

Dvakrát v priebehu 2:32 minúty sa presadil Jake DeBrusk, ktorý upravil na 3:0 a 4:0. Zaradil sa na desiate miesto v klubovej v histórii v rýchlosti dvoch gólov v play-off. Maximum patrí Camovi Neelymu (dva góly za 11 sekúnd).

Dve asistencie zaznamenal kapitán v strete s Torontom kapitán domácich Brad Marchand a so 130 bodmi v play-off (53+77) v 147 zápasoch sa dostal na druhé miesto v klubovej histórii pred svojich dlhoročných spoluhráčov Patricea Bergerona a Davida Krejčího. Lepší je už len Ray Bourque (161 bodov v 180 súbojoch). Boston zdolal Toronto v ôsmom zápase za sebou (základná časť aj v play-off), séria sa datuje od 14. januára 2023.