Bratovražedná bitka o finále NHL, Staalovci pôjdu dvaja na jedného

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bratovražedná bitka o finále NHL, Staalovci pôjdu dvaja na jedného

Eric v červenom (vľavo) a Jordan (vpravo) sa proti sebe postavia vo finále konferencie. Trio Staalovcov doplní Marc.
Eric v červenom (vľavo) a Jordan (vpravo) sa proti sebe postavia vo finále konferencie. Trio Staalovcov doplní Marc.Profimedia
Nesmierne zaujímavý súboj čaká na rodinu a hlavne bratov Staalovcov vo finále Východnej konferencie NHL, kde nastúpia Carolina Hurricanes a Florida Panthers.

Kapitánom "hurikánov" je center Jordan. Na druhej strane nastupujú obranca Marc a útočník Eric. Momentálne je teda isté, že minimálne jeden Staal si zahrá finále o Stanley Cup. Ten doposiaľ získali Jordan a Eric, ktorý je zároveň členom Triple Gold Clubu, nakoľko vyhral aj olympiádu a majstrovstvá sveta. NHL z trojice nevyhral len Marc.

Menej úspešný brat aj bratranec

Súčasťou súrodeneckého kvarteta je aj Jared, ktorý však nemal toľko hokejového šťastia ako zvyšok. Momentálne 32-ročný bývalý útočník síce bol do profiligy draftovaný už v druhom kole organizáciou Coyotes, avšak počas ročníka 2012/13 odohral iba dva zápasy za Carolinu.

Jeho kariéra sa odvíjala predovšetkým v AHL, krátko aj v ECHL a ukončil ju už vo veku 27 rokov po sezóne 2016/17 v škótskom Edinburghu. Aktuálne pôsobí ako asistent hlavného trénera na lavičke Charlotte Checkers, čo je farma Hurricanes.

Aby sme rodinné vzťahy doplnili úplne, spomenieme meno Jeff Heerema, ktorý je bratranec bratov Staalovcov. Má holandské korene a v roku 1998 si ho Carolina vybrala už v prvom kole z celkového jedenásteho miesta. V NHL odohral iba 34 zápasov (6+4), z toho väčšinu za St. Louis. Neskôr pôsobil v Nemecku, Chorvátsku a Anglicku. Kariéru ukončil vo veku 32 rokov.

Zasľúbená Carolina

Keď sa pozrieme na kariéry v podstate celej pätice, tak až na Marca sa každý nejakým spôsobom "obtrel" o Carolinu. Heerema bol "hurikánmi" draftovaný a obliekol jej dres, Jared takisto odohral dva zápasy a teraz pôsobí v realizačnom tíme farmárskeho klubu. Iba spomínaný Marc touto cestou nešiel.

Jediný bek v rodine v roku 2005 v prvom kole z celkového dvanásteho miesta putoval do NY Rangers, kde strávil trinásť rokov a desať z nich nosil na drese "áčko". Predošlé dve sezóny bol súčasťou Detroitu, pred aktuálnou sa presunul na Floridu a dá sa povedať, že nemohol spraviť lepšie, pretože postúpil už do finále konferencie.

Svojho času mal šesťročnú zmluvu za priemerne 5,7 milióna amerických dolárov, teraz hrá za ligové minimum, no to ho vôbec nezaujíma, pretože chce napodobniť bratov a získať Stanley Cup. Počas kariéry vyhral zatiaľ iba zlato na juniorských majstrovstvách sveta a hneď dvakrát.

Tridsaťštyriročný center Jordan od roku 2014 poberá ročne šesť miliónov dolárov a je v poslednom roku zmluvy. Ako kapitán Caroliny chce s tímom zdvihnúť nad hlavu Stanley Cup. V roku 2009 sa mu to podarilo v drese Pittsburghu, ktorý si ho vybral ako dvojku draftu 2006. 

Ak by mu to vyšlo, bolo by to ešte zaujímavejšie. V spomínanom ročníku 2005/06 získal Stanleyho pohár s organizáciou z mesta Raleigh najstarší brat Eric Staal. Takisto draftová dvojka (2003) to dokázala hneď počas debutu v NHL.

Rodák z Thunder Bay vtedy zažil najlepšiu sezónu kariéry. Počas základnej časti pozbieral až 100 bodov, čo sa mu už nikdy nepodarilo zopakovať a s ďalšími 28 kanadskými bodmi sa stal najproduktívnejším hokejistom play-off. Conn Smythe Trophy pre MVP vyraďovacej časti aj tak získal jeho spoluhráč a brankár Cam Ward.

Triple Gold Club

Tu je zaujímavé spomenúť, že súčasný hlavný tréner Caroliny Rod Brind'Amour bol vtedy kapitánom mužstva Hurricanes. Samotný Eric sa do finále dostal ešte raz. V ročníku 2020/21 bol z Buffala vymenený do Montrealu a stroskotal až na štíte Tampy Bay. Kanada na ďalšieho víťaza od roku 1993 stále čaká.

Eric Staal po zisku Stanley Cupu patril ďalšie roky k najlepším hráčom profiligy, a tak sa dostal aj na niekoľko majstrovstiev sveta a dokonca ZOH 2010. Vancouver je pamätný i pre Slovensko. Mnohí stále premýšľame, čo by bolo, keby Luongo pár sekúnd pred koncom nechytil strelu Demitru...

Každopádne, v tíme okolo autora víťazného gólu Crosbyho bol aj Staal. Keďže svetový šampionát vyhral už v roku 2007, tak sa vo veku 26 rokov zaradil ako 22. hokejista histórie do prestížneho Triple Gold Clubu, kde je doposiaľ iba 30 hráčov a jediný tréner - Mike Babcock.

Názvom Triple Gold Club sa označuje skupina hráčov a trénerov, ktorá počas kariéry vyhrala Stanley Cup, zlato na ZOH a zlato na MS - teda tri najvýznamnejšie trofeje v hokeji.

Dočká sa Staal ešte raz?

Aby sme doplnili Ericov hokejový príbeh. Postupom času začala jeho výkonnosť upadať a po finále NHL 2021 sa hovorilo aj o ukončení kariéry. Aspoň nakrátko sa dohodol v AHL, aby sa rozohral pred ZOH 2022, kde bol kapitánom Kanady. Na medailu to nestačilo. V lete skúsil šťastie na skúške u Panthers. Bola z toho zmluva za ligové minimum 750-tisíc dolárov, no čo je hlavné, tak aj miesto v tíme.

Odohral 72 stretnutí základnej časti a získal 29 bodov. Hoci to bol jeho druhý najhorší výkon v kariére, nehral zle. Odohral aj každý duel oboch sérií play-off. S Floridou sa teraz pokúsi postúpiť až do finále, kde by mohol bojovať o svoj druhý Stanley Cup v kariére a zároveň prvý pre brata Marca. Horkosladký pocit by však určite panoval pre vyradenie Jordana.

Postúpiť môže iba jeden, taký je hokej. Meno Staal vo finále NHL 2022/23 budeme vidieť určite. Otázne zostáva či raz, alebo dvakrát a či aspoň jeden z trojice dosiahne na svätý grál hokeja.

Program prvých štyroch zápasov série.
Program prvých štyroch zápasov série.Flashscore

Hrali aj spolu

Všetci traja bratia za jeden tím NHL naraz nehrali nikdy, ale niekoľkokrát vytvorili "dvojičky". Prvýkrát sa to podarilo Ericovi a Jordanovi, keď druhý menovaný v roku 2009 prišiel z Pittsburghu do Caroliny. Navyše na MS 2007 získali obaja zlato v drese Kanady.

Takto pôsobili až do uzávierky prestupov počas ročníka 2015/16. Vtedy Eric odišiel k Rangers a tam sa zas stretol s Marcom. To vydržalo iba do konca play-off. Od začiatku ročníka 2022/23 sú spolu na Floride Marc a Jordan. Na záver doplníme, že Eric bol kapitánom Caroliny sedem sezón, Jordan päť.

1. zápas série: Carolina - Florida