Prekvapí Florida aj Carolinu? Panthers sú znova outsiderom, Hurricanes myslia na pohár

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapí Florida aj Carolinu? Panthers sú znova outsiderom, Hurricanes myslia na pohár
Kto z tejto dvojice postúpi do finále NHL?
Kto z tejto dvojice postúpi do finále NHL?Profimedia
Už aj najdlhšia hokejová sezóna sa pomaličky chýli k svojmu koncu. NHL spoznala štyri najlepšie tímy. Z konferenčných finále vzídu dvaja finalisti, ktorí sa pobijú o bájny Stanley Cup. Nech už ním bude ktokoľvek, pôjde o nesmierne zaujímavý príbeh s málo očakávaným koncom.

Hlavne preto, že najväčší favoriti sezóny skončili veľmi skoro. Obhajca z Colorada v prvom kole nestačil na Seattle, najlepší tím základnej časti Boston vypadol po siedmich zápasoch s Floridou, posilami nabitý NY Rangers podľahol v derby New Jersey a Toronto, hoci konečne prešlo cez prvé kolo, skončilo rovnako na hokejkách Panthers. Sezóna už pritom nepokračuje ani pre Edmonton vedený hviezdnym McDavidom.

Finále Východnej konferencie

1. zápas, 19.5.2023: Carolina Hurricanes - Florida Panthers

2. zápas, 21.5.2023: Carolina Hurricanes - Florida Panthers

3. zápas, 23.5.2023: Florida Panthers - Carolina Hurricanes 

4. zápas, 25.5.2023: Florida Panthers - Carolina Hurricanes 

prípadný 5. zápas, 27.5.2023: Carolina Hurricanes - Florida Panthers

prípadný 6. zápas, 29.5.2023: Florida Panthers - Carolina Hurricanes 

prípadný 7. zápas, 31.5.2023: Carolina Hurricanes - Florida Panthers

Carolina Hurricanes

Carolina má v posledných rokoch vysoké ambície a dobre poskladaný tím. Počas posledných dvoch sezón vždy skončila v konferenčnom semifinále, no už šiesty raz v rade postúpila do play-off, kde predtým nebola deväť rokov. Víťaz Stanleyho pohára z roku 2006 bol v základnej časti po Bostone so 113 bodmi druhým najlepším tímom.

S 213 inkasovanými gólmi mal druhú najlepšiu defenzívu profiligy. Tú pred začiatom ročníka podporil príchod napríklad skúseného Burnsa. Paradoxné je, že napriek dobrým výsledkom sa jednotlivci nedokázali umiestniť na najvyšších priečkach produktivity.

V dlhodobej časti mal najviac bodov Nečas, vzhľadom na stobodové sezóny mnohých hviezd ich bolo, verte či nie, naozaj iba 71. Čech sa ledva vošiel do prvej šesťdesiatky bodovania. Aj to jasne svedčí o tom, že Carolina poskladala kvalitný tím, ktorý nie je odkázaný na to, aby ho ťahalo len niekoľko hráčov.

Krásne sa to ukázalo v sérii play-off s New Jersey. Martinook totiž proti NY Islanders v prvom kole nebodoval ani raz, za to New Jersey vyradil práve on, nakoľko nazbieral až desať bodov za tri góly a sedem asistencií. Dobrou správou je aj fakt, že by sa mal vrátiť hviezdny krídelník Svečnikov, ktorý absentoval od záveru základnej časti.

V prípade celkového prvenstva tohto tímu sa naskytajú veľmi zaujímavé paralely. Súčasný hlavný tréner Rod Brind'Amour bol kapitánom mužstva Hurricanes, ktoré v roku 2006 získalo Stanley Cup. Útočník Eric Staal vo svojej prvej sezóne v NHL nazbieral 100 bodov počas základnej časti a 28 v rámci play-off, kde bol najproduktívnejším hráčom. Teraz je kapitánom tímu jeho brat Jordan Staal, ktorý raz už pohár získal s Pittsburghom.

Cesta Caroliny v play-off

1. kolo

Carolina Hurricanes - New York Islanders 2:1

Carolina Hurricanes - New York Islanders 4:3 pp

New York Islanders - Carolina Hurricanes 5:1

New York Islanders - Carolina Hurricanes 2:5

Carolina Hurricanes - New York Islanders 2:3

New York Islanders - Carolina Hurricanes 1:2 pp

2. kolo

Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 5:1

Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 6:1

New Jersey Devils - Carolina Hurricanes 8:4

New Jersey Devils - Carolina Hurricanes 1:6

Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 3:2 pp

Florida Panthers

Najväčšie prekvapenie tohtoročného play-off sa pokúsi vyhrať aj tretiu sériu, v ktorej znova nebude favoritom. Ako by aj Florida mohla byť, keď do vyraďovacej fázy postúpila z ôsmeho miesta Východnej konferencie a spomedzi všetkých šestnástich tímov mala najmenej bodov, konkrétne 92. Dokonca aj Calgary, prvý nepostupujúci celok západu, nazbieral o jeden viac.

Panthers navyše dostali tých najťažších možných súperov, čo tiež dáva vzhľadom na umiestnenie logiku. Dá sa povedať, že okrem niekoľkých fanúšikov, nikto neveril, že vyradia Boston, jasne najlepší tím sezóny. Bruins totiž stanovili rekord histórie NHL, keď vyhrali až 65 z 82 duelov. Napriek tomu Verhaeghe rozhodol v predĺžení sedemzápasovú drámu.

Následne z toho bol až príliš hladký postup cez Toronto. Kanadský celok si veril, že teraz to už vyjde. Konečne sa dostal cez prvé kolo, aj tak skončil sklamaný. Hviezdy na čele s Matthewsom boli prakticky vygumované. Hlavným dôvodom, prečo je Florida až takto ďaleko, sa stal ruský brankár Bobrovskij. Vyhral sedem z deviatich zápasov, do ktorých zasiahol, predvádzal výborné výkony.

Jazýčkom na váhach je takisto útočník Tkachuk, ktorý zažil druhú stobodovú sezónu po sebe. Formu z Calgary si po veľkej výmene preniesol aj na Floridu. Navyše je so šestnástimi bodmi piatym najproduktívnejším hráčom play-off a spomedzi hokejistov, ktorí sú stále v hre, je lepší iba Hintz.

"Panteri" nikdy v histórii nezískali Stanley Cup. Od svojho založenia v roku 1993 sa raz dostali do finále, hneď tri roky na to, lenže podľahli Coloradu. Aktuálne play-off je iba deviate v histórii klubu, pričom okrem roku 1996 sa Florida nikdy nedostala takto ďaleko.

Cesta Floridy v play-off

1. kolo

Boston Bruins - Florida Panthers 3:1

Boston Bruins - Florida Panthers 3:6

Florida Panthers - Boston Bruins 2:4

Florida Panthers - Boston Bruins 2:6

Boston Bruins - Florida Panthers 3:4 pp

Florida Panthers - Boston Bruins 7:5

Boston Bruins - Florida Panthers 3:4 pp

2. kolo

Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 2:4

Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 2:3

Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 3:2 pp

Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 1:2

Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 2:3 pp

Vzájomné zápasy počas základnej časti

Florida Panthers - Carolina Hurricanes 3:0

Carolina Hurricanes - Florida Panthers 4:0

Florida Panthers - Carolina Hurricanes 4:6