Flashscore Focus: Multifunkčné štadióny v USA - góly, body, sekundy na jednom mieste

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Flashscore Focus: Multifunkčné štadióny v USA - góly, body, sekundy na jednom mieste
New York sa môže pochváliť Mekkou všetkých multifunkčných hál.
New York sa môže pochváliť Mekkou všetkých multifunkčných hál.Oliver Mueller / Flickr
Šport má v súčasnej dobe čoraz väčšie nároky na infraštruktúru. Dôležité je nielen pohodlie pre športovcov a čo najlepšie podmienky pre ich výkony, ale aj zázemie pre fanúšikov, novinárov, televízne kamery… Rieši sa aj dopravná dostupnosť, možnosť parkovania alebo architektonická a estetická stránka stavby. Flashscore Správy sa zamerali na niekoľko typických, ale aj pár veľmi netradičných príkladov multifunkčných arén vo svete.

Každý šport má svoje špecifiká. Tým hlavným je rozmer a povrch ihriska. Vo veľkých mestách je však zároveň problém s miestom - kde teda veľké haly a štadióny postaviť? Práve preto sa pri návrhoch často myslí na ich viacúčelovosť. Prvý diel Focusu o štadiónoch zamieri do Spojených štátov, kde sú multifunkčné arény naozaj ako doma.

Madison Square Garden

Najslávnejšou na svete zo spomínanej skupiny hál je Madison Square Garden, známa aj len ako The Garden alebo pod skratkou MSG. Tá súčasná stojí na svojom mieste na newyorskom Manhattane od roku 1968. Je to pritom už štvrtá stavba nesúca toto meno. Prvé dve MSG, otvorené v rokoch 1879, respektíve 1890, boli postavené na Madisonovom námestí (Madison Square). Odtiaľ mierne mätúci názov stavby, ktorá sa teraz nachádza na Pensylvania Plaza…

Súčasná aréna sa stala kultovým symbolom mesta a vysnívaným pôsobiskom pre množstvo športovcov i umelcov, vďaka ktorým hostí širokú paletu akcií. Každoročne sa v The Garden uskutoční viac ako 320 rôznych udalostí. Pre koncerty a zápasy v boxe alebo MMA má kapacitu okolo 20 tisíc divákov, pre hokejové (NY Rangers) a basketbalové (NY Knicks) duely pojme len o niečo menej návštevníkov. Pod jej ikonickou strechou sa odohralo a odohráva aj celý rad iných športov. V 80. rokoch 20. storočia, keď sa v USA experimentovalo s halovým futbalom, tu nastupoval na svoje zápasy aj slávny New York Cosmos.

Viacúčelové štadióny sú tradičnou doménou severoamerických miest. V USA aj v Kanade je totiž celý rad športov, ktoré sú v spoločnosti veľmi obľúbené, a tak aj navštevované. Keď niekoľko Američanov poprosíte o to, aby zoradili jednotlivé odvetvia podľa popularity, každý vám odpovie trochu inak. Veľký počet obľúbených a sledovaných športov kladie veľké nároky na kvalitné zázemie. Preto v amerických arénach nie je nezvyčajné, že sa o ne delia tímy amerického futbalu, bejzbalu, futbalu (socceru) aj z ďalších odvetví.

Štadión Hard Rock Stadium v Miami na Floride pojme 80 000 divákov.
Štadión Hard Rock Stadium v Miami na Floride pojme 80 000 divákov.Profimedia

Pýcha Texasu

V roku 2013 oslavoval 30. narodeniny Alamodome, viacúčelová zastrešená aréna v San Antoniu v Texase. Hostil a hostí celý rad tímov amerického futbalu od profesionálnej úrovne po kluby veľmi populárnych univerzitných súťaží. Ďalej je domovom predovšetkým pre bejzbal, futbal, basketbal, kanadský futbal (ktorý má podobné základy ako ten americký, ale predsa len sa od neho v určitých ohľadoch odlišuje). Okrem toho je aj dejiskom koncertov alebo aj veľkých kongresov.

Veľmi obľúbenou športovou udalosťou sa v Severnej Amerike stal takzvaný Winter Classic, zápas v ľadovom hokeji organizovaný pod holým nebom. Ten, ktorý prilákal doteraz rekordnú návštevu, ktorá kedy sledovala hokejové stretnutie, sa uskutočnil v roku 2010 v Michigane. Možno prekvapivo nešlo o zápas najslávnejšej hokejovej ligy sveta NHL, ale o súboj dvoch univerzitných tímov - Michigan Wolverines a Michigan State Spartans. Víťazstvo Wolverines 5:0 sledovalo 104 173 divákov (to je overené číslo, nahlásená bola dokonca návšteva 113 411 fanúšikov).

Stretnutie sa odohralo na Michigan Stadium, ktorý nenosí prezývku The Big House pre nič za nič. Majestátna stavba pre tím Michiganskej univerzity v americkom futbale je totiž s oficiálnou kapacitou 107 601 miest (pojme však aj cez 115 tisíc ľudí) najväčším štadiónom v USA a tretím na svete.

Skvelú atmosféru majú takisto zápasy Winter Classic v NHL. Krásnu kulisu malo aj meranie síl Seattlu Kraken s Vegas Golden Knights, hralo sa na Nový rok na bejzbalovom štadióne  T-Mobile Park v Seattli.

O dva roky budú USA spoločne s Kanadou a Mexikom spoluorganizovať majstrovstvá sveta vo futbale. Finále bude hostiť viacúčelový MetLife Stadium v New Jersey, ktorý bol otvorený v roku 2010 iba osem kilometrov západne od New York City. Slúži predovšetkým ako domovský štadión pre New York Giants a New York Jets, dva kluby amerického futbalu z National Football League (NFL).

Vo februári sa na ňom odohral hokejový zápas Winter Classic medzi New Jersey Devils a Philadelphia Flyers v NHL. V aréne s kapacitou 82 500 divákov sa organizujú aj koncerty a mnoho ďalších akcií. Ten najslávnejší súboj vo svojej histórii však privíta v nedeľu 19. júla 2026, keď sa v nej rozhodne o budúcich futbalových šampiónoch planéty.

Štadión MetLife môže v noci meniť farby podľa toho, aký tím alebo podujatie hostí.
Štadión MetLife môže v noci meniť farby podľa toho, aký tím alebo podujatie hostí.Profimedia