Hokejisti z NHL sa vracajú na olympijské hry, na turnaji si zahrajú v rokoch 2026 a 2030

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hokejisti z NHL sa vracajú na olympijské hry, na turnaji si zahrajú v rokoch 2026 a 2030
Na olympijských hrách sa opäť predstavia najlepší hokejisti sveta. Na snímke Juraj Slafkovský s pekingským bronzom.
Na olympijských hrách sa opäť predstavia najlepší hokejisti sveta. Na snímke Juraj Slafkovský s pekingským bronzom.TASR
NHL oznámila, že elitní hokejisti sa po 12 rokoch vrátia na zimné olympijské hry v Miláne v roku 2026. Pod piatimi kruhmi budú hrať aj v roku 2030.

NHL, hráčska asociácia NHLPA a IIHF načrtli a odsúhlasili hlavné zásady týkajúce sa účasti hráčov, pričom podrobnosti sa majú doladiť v nasledujúcich mesiacoch. Piatkové oznámenie odznelo na tlačovej konferencii z All-Star víkendu NHL 2024 v kanadskom Toronte, na ktorej sa zúčastnili komisár NHL Gary Bettman, výkonný riaditeľ NHLPA Marty Walsh a prezident IIHF Luc Tardif.

"V NHL hrá obrovské množstvo hokejistov z rôznych krajín, ktorí si hrdo obliekajú národný dres. Sme radi, že po intenzívnej spolupráci s hráčskou asociáciou NHLPA a Medzinárodnou hokejovou federáciou môžeme oficiálne oznámiť, že hráči NHL sa zúčastnia na olympijských hokejových turnajoch v rokoch 2026 a 2030," povedal komisár NHL Gary Bettman.

Zimné olympijské hry 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo v Taliansku sa uskutočnia od 6. do 22. februára 2026. Očakáva sa, že Medzinárodný olympijský výbor vyberie hostiteľa zimných olympijských hier 2030 ešte tento rok.

Hokejisti NHL sa naposledy predstavili na olympijských hrách v Soči v roku 2014, turnaj vyhrala Kanada, ktorá vo finále zdolala Švédsko 3:0. V boji o bronzové medaily dominovalo Fínsko. Slovenskí hokejisti sa do štvrťfinále neprebojovali. Umiestnili sa na jedenástej priečke.