Honzek za Ružičkom, Čech Šalé i kat Slovákov. Kto prišiel na rad po Dvorskom?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Honzek za Ružičkom, Čech Šalé i kat Slovákov. Kto prišiel na rad po Dvorskom?

Samuel Honzek má za sebou prvé mediálne povinnosti v drese Calgary.
Samuel Honzek má za sebou prvé mediálne povinnosti v drese Calgary.@NHLFlames
Najväčšiu slávu zožali mená ako Bedard, Carlsson či Fantilli, ale kto sú muži, ktorých tímy draftovali na 11. až 32. mieste v roku 2023? Flashscore Správy sa pozreli na profily druhej desiatky a zároveň prinášajú kompletný rebríček úvodného kola.

Predstavujeme prvú desiatku draftu 2023.

11. Tom Willander, O (Vancouver)

Na seniorskej úrovni zatiaľ odohral iba tri zápasy, ale medzi juniormi vo Švédsku exceluje. Tamojšia najvyššia súťaž v kategórii do 20 rokov je medzi skautami z NHL veľmi vysoko hodnotená. Preto nie je divu, že Willander sa odtiaľ dostal do prvého kola draftu. V drese Rögle sa stal majstrom a výborne mu vyšli aj majstrovstvá sveta do 20 rokov.

12. Daniil But, ĽK (Arizona)

Krídelník Lokomotivu Jarosľavl odohral na úrovni KHL pätnásť stretnutí (0+2). Darilo sa mu v MHL, kde absolvoval 39 duelov so 41 bodmi (22+19). Je veľmi kreatívny a dokáže veľmi presne prihrávať. Neočakávalo sa, že by mohol byť draftovaný takto vysoko, skôr sa tipoval jeho "príchod" v tretej desiatke.

13. Zach Benson, ĽK (Buffalo)

Napriek svojej kvalite a produktivite nikdy nehral na vrcholnom mládežníckom podujatí, Kanadu reprezentoval iba na Hlinka Gretzky Cupe, kde počas piatich zápasov strelil dva góly a pridal päť asistencií. Mal už veľmi dobrú sezónu 2021/22. Za Winnipeg Ice v 58 duelov WHL nazbieral 63 bodov a ďalších 23 pridal v play-off, no tá posledná vyšla Bensovi ešte lepšia. Zaknihoval 98 bodov (36+62) a 17 vo vyraďovačke, čím sa dostal do All-Stars tímu sezóny.

14. Brayden Yager, C (Pittsburgh)

Ďalší kanadský center, ktorému pre veľkú konkurenciu ušli MS do 18 rokov, ale zahral si na Hlinka Gretzky Cupe, kde v piatich dueloch získal deväť bodov a len o jeden zaostal za najproduktívnejším hráčom podujatia. Yager mal počas svojej tretej sezóny v drese Moose Jaw Warriors (WHL) priemer 1,2 bodu na stretnutie. Celkovo ich v 174 dueloch pozbieral až 178. Puk dokáže mať prilepený na hokejke.

15. Matthew Wood, PK (Nashville)

Kanadský útočník odohral predošlý ročník za University of Connecticut v NCAA a mal priemer takmer bod na zápas. V 35 dueloch ich pozbieral 34. Dvakrát reprezentoval "javorový list" na MS do 18 rokov. Tento rok získal trinásť bodov vrátane štyroch (1+3) v súboji o bronz proti Slovensku. Predtým žiaril v BCHL, kde pozbieral prakticky všetky možné individuálne ocenenia. Skauti na Woodovi najviac oceňujú perfektnú strelu.

16. Samuel Honzek, LW (Calgary)

Slovenský útočník sa v mnohých rebríčkoch pohyboval aj v prvej desiatke. Má za sebou dve skvelé sezóny. Šancu medzi seniormi mu dal Trenčín a do ročníka 2021/22 vtrhol ako víchor. Ukončil ho s desiatimi gólmi počas 49 duelov, ale prvých šesť zaznamenal hneď na úvod. Za Duklu pritom hral už počas sezóny 2020/21, keď aj hosťoval v Dubnici a v ôsmich dueloch sa trafil štyrikrát.

Následne odišiel do mužstva Vancouver Giants. Vo WHL potreboval iba 43 stretnutí na 56 bodov (23+33), štyri pridal počas play-off a bol druhým najproduktívnejším hráčom tímu. Honzek reprezentoval Slovensko už dvakrát na MSJ a na Hlinka Gretzky Cupe získal striebornú medailu. 

Teraz ho čaká presun do organizácie Calgary, v ktorej v ostatnej sezóne pôsobili krajani Adam Ružička (NHL) a Martin Pospíšil (AHL).

17. Axel Sandin Pellikka, O (Detroit)

Švédsky obranca odohral väčšinu uplynulej sezóny za popredný tím Skellefteå, zahral si na MS do 18 aj 20 rokov, takisto na Hlinka Gretzky Cupe. Ide o moderný typ ofenzívneho obrancu so skvelou palicovou technikou i výbornou strelou.

18. Colby Barlow, ĽK (Winnipeg)

Kanadský krídelník sa napriek nízkemu veku stal kapitánom celku Owen Sound Attack hrajúcom OHL a so 79 bodmi bol aj jeho najproduktívnejším hráčom. S áčkom na drese pomohol "javorovému listu" získať bronz na MS do 18 rokov. Priamočiary pohyb a perfektné zakončenie oceňujú skauti najviac.

19. Oliver Moore, C (Chicago)

Nabitá americká ofenzíva pokračuje ďalším centrom, ktorý na MS U18 získal deväť bodov a v súčte USHL/NTDP rovných sto - stačilo mu 84 stretnutí. Moore vyniká mnohými zručnosťami, vyžíva sa aj v súbojoch. Často dokáže byť prvý pri puku a vďaka tomu si uľahčovať prácu.

20. Eduard Šalé, PK (Seattle)

Najvyššie draftovaný český hráč odohral minulú sezónu kompletne za "áčko" Brna v Extralige a pozbieral štrnásť bodov (7+7), čím sa stal najproduktívnejším juniorom. Počas ročníka 2021/22 mal ako 16-ročný až 89 bodov v 39 dueloch najvyššej juniorskej súťaže. Šalé si zahral už dvakrát na MS do 18 rokov a na posledných MSJ vyhral s Českom striebro. Prispel k nemu gólom a šiestimi asistenciami.

Ďalšie poradie 1. kola:

21. Charlie Stramel, ĽK (Minnesota)

22. Oliver Bonk, O (Philadelphia)

23. Gabriel Perreault, ĽK (NY Rangers)

24. Tanner Molendyk, O (Nashville)

25. Otto Stenberg, C (St. Louis)

26. Quentin Musty, ĽK (San Jose)

27. Calum Ritchie, C (Colorado)

28. Easton Cowan, PK (Toronto)

29. Theo Lindstein, O (St. Louis)

30. Bradley Nadeau, C (Carolina)

31. Michail Guľjajev, O (Montreal)

32. David Edstrom, C (Vegas)