Kde skončí Halák? Chce mať istotu náhradníka, kluby preto váhajú

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kde skončí Halák? Chce mať istotu náhradníka, kluby preto váhajú

Kde strávi Jaroslav Halák budúcu sezónu?
Kde strávi Jaroslav Halák budúcu sezónu?Profimedia
Skúsený brankár Jaroslav Halák (38) je posledným slovenským voľným hráčom v NHL a momentálne sa nezdá, že by sa kluby o jeho angažovanie predbiehali. Dôvodom má byť, že požaduje podmienky, ktoré sa väčšine tímov nepáčia.

Problémom istota dvojky?

Slovenský gólman má stále kvalitu na to, aby bol súčasťou NHL a najradšej by bol, keby dostal pozíciu istej dvojky. Ako náhradník však nechce pristúpiť na dvojcestnú zmluvu, pretože nastupovať v nižšej AHL ho vôbec neláka. A už vôbec neplánuje byť až treťou voľbou. 

Ideálny scenár pre bratislavského rodáka by bola istá pozícia náhradníka, ako tomu bolo počas predošlých sezón v Bostone, Vancouveri či NY Rangers.

Tento problém vnímajú aj zámorské médiá. K situácii sa vyjadrilo aj The Athletic: "Najväčšie riziko u Haláka nie je jeho cena, ale to, že sa k nemu musíte zaviazať ako k svojej jedinej možnosti v pozícii dvojky. Halák si pri posledných dvoch zmluvách zabezpečil plnú klauzulu o nevymeniteľnosti. To znamená: Nielenže mal plnú kontrolu nad akýmikoľvek obchodnými scenármi, neexistovala ani možnosť umiestniť ho na waiver listinu a poslať ho do AHL," tvrdí insider Harman Dayal.

"Vždy existuje riziko, že jeho hra upadne. Ak sa tak stane, nechcete mať dvojku, ktorá má klauzulu o zákaze akejkoľvek transakcie. Museli by to stráviť a preťažiť svoju jednotku, zaradiť na súpisku troch brankárov alebo nejako presvedčiť Haláka, aby akceptoval poslanie do AHL," doplnil. Práve tieto dôvody sú hlavnou príčinou toho, že slovenský brankár ostáva naďalej voľným hráčom.

Možné pôsobiská

Zdá sa, že ak by mal byť istou dvojkou, tak by potreboval mať pred sebou gólmana, ktorý odchytá väčšinu stretnutí a takýto scenár ponúka napríklad Tampa Bay Lightning. Cez leto odišiel skúsený Brian Elliott, ale organizácia podpísala Matta Tomkinsa a Jonasa Johanssona. Navyše sa dopredu tlačí mladý Hugo Alnefelt. V posledných dňoch idú zo zámoria informácie aj o tom, že by sa hodil do Chicaga Blackhawks.

To však má takisto dvojicu gólmanov pre NHL. Skúsený Petr Mrázek je v poslednom roku zmluvy a 24-ročný Arvid Söderblom by mal byť budúcnosťou tímu. Halák chce zostať v profilige ešte rok, aby prekonal hranicu 300 výhier. Momentálne ich má na konte 295. Aktuálne to však nevyzerá tak, že by bol nový angažmán blízko. Kluby majú kádre tesne pred štartom sezóny viac-menej vyriešené.

Spoľahlivý náhradník

V minulej sezóne odchytal Jaroslav Halák za NY Rangers celkovo 25 stretnutí za jasnou jednotkou Igorom Šesťorkinom. Na pozícii ho nahradil Quick. Predtým mal ako člen Vancouveru 17-zápasovú a v Bostone 19-zápasovú sezónu. Štyrikrát v kariére zažil ročník s aspoň 50 duelmi. Ani raz síce neklesol pod hranicu 90-percentnej úspešnosti, no minulé dve sezóny boli v tomto smere najhoršie (90,2 % a 90,3 %).

"Jeho slávne časy v Montreale a St. Louis sú už dávno preč, ale kariéru si urobil najmä na tom, že bol spoľahlivým náhradníkom. Vo veku 38 rokov však môže mať pred sebou už len posledný rok. Je slušnou dvojkou, ktorá dokáže odchytať okolo 20 zápasov a typicky ich viac vyhrá, ako prehrá. Ak máte silnú jednotku, on je presne to, čo potrebujete," písal ešte v júli renomovaný zámorský expert Steven Ellis.

Existuje však ešte jedna teoretická možnosť - prípadný záujem Anaheimu. Aj to iba v prípade, ak odíde John Gibson, ktorý má záujem byť vymenený do tímu bojujúceho o Stanley Cup.