Najviac Slovákov do NHL draftoval NY Rangers. Chicago či St. Louis doteraz iba výnimočne

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najviac Slovákov do NHL draftoval NY Rangers. Chicago či St. Louis doteraz iba výnimočne

Stane sa Dvorský najúspešnejším Slovákom v St. Louis?
Stane sa Dvorský najúspešnejším Slovákom v St. Louis?Profimedia
Tohtoročný draft do NHL priniesol ôsmich slovenských hráčov, ale len sčasti nadviazal na históriu klubov, ktoré najčastejšie ukazujú na hráčov spod Tatier.

"Slovenský" NY Rangers

Celkovo najviac slovenských hokejistov draftovali dva kluby. Bolo ich jedenásť. Prvým je New York Rangers. Vôbec premiérovým sa stal Rudolf Verčík. V roku 1994 prišiel na rad už v druhom kole na 52. mieste. Do zámoria ale nikdy nezamieril a po niekoľkých rokoch v drese Slovana hrával poľskú ligu. Ešte v tom istom roku počas desiateho kola celok z Manhattanu ukázal na Radoslava Kropáča.

Z najznámejších mien si Rangers vybrali aj Tomáša Záborského, Dávida Skokana, Ivana Dorniča, Petra Čerešňáka, Ivana Baranku či Adama Húsku, ale len poslední dvaja menovaní sa dostali do NHL v drese tohto klubu. Momentálne má veľkú šancu zahrať si ju Adam Sýkora, ktorý je veľkou nádejou organizácie.

Slovenská stopa v Colorade

Jedenásť Slovákov putovalo cez draft do Colorada Avalanche, respektíve jeho predchodcu Quebec Nordiques. Už neexistujúci kanadský klub získal na prelome 70-tych a 80-tych rokov kvarteto legiend - Anton Šťastný, Vincent Lukáč, Jozef Lukáč a Ján Jaško.

Ďalším bol až v roku 1999 útočník Branko Radivojevič, ale ten v NHL nehral za tento tím. Veľkú stopu v Denveri zanechali Peter Budaj či Marek Svatoš. Najnovším prírastkom do partie sa stal v tohtoročnom siedmom kole zvolenský útočník Maroš Jedlička.

Philadelphia dokopy ukázala na desať hráčov. Prvým bol v roku 1981 Vladimír Svitek, vôbec druhý draftovaný Slovák do NHL. Neskôr to boli Juraj Bakoš či Dárius Rusnák, ale za Flyers premiérovo hral až Radovan Somík draftovaný v roku 1995. Tento rok do Pensylvánie putoval zo štvrtého kola Alex Čiernik.

Rovnako desať hráčov si vybralo Buffalo, ktoré sa posilnilo o Maxima Štrbáka. Ten bol iba druhým Slovákom od roku 2005, ktorý spadá do tejto kategórie. Samuel Honzek je siedmym hráčom spod Tatier v Calgary.

Čierneho Petra drží v rukách Seattle

Tampa Bay Lightning, Toronto Maple Leafs a New York Islanders draftovali deväť Slovákov, New Jersey Devils i Edmonton Oilers po osem. Sedem Los Angeles Kings, Montreal Canadiens, Washington Capitals a po novom už aj St. Louis Blues.

To v minulosti získalo Michala Handzuša či Ladislava Nagya, no Dalibor Dvorský je historicky najvyššie. Juraj Pekarčík je pritom vyššie vybraný ako spomínaná dvojica legiend.

Aj keď v Chicagu sa stal nesmrteľnou legendou Marián Hossa, do NHL sa dostal "vďaka" Ottawe. Blackhawks donedávna draftovali iba Ivana Droppu (1990) a Radovana Bondru (2015). Brankár Adam Gajan na 35. mieste o dve priečky predbehol Droppu a Martin Mišiak sa z 55. pozície posunul za neho.

Jedinou organizáciou v NHL, ktorá si nevybrala žiadneho slovenského hráča je Seattle Kraken. Doposiaľ aspoň na jedného ukázal každý zo súčasných 31 tímov, prípadne ich predchodcov.