Kompas trhu s voľnými hráčmi v NHL: Ktoré hviezdy na začiatku júla zmenia dres?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kompas trhu s voľnými hráčmi v NHL: Ktoré hviezdy na začiatku júla zmenia dres?
Ostane Patrick Kane v NY Rangers?
Ostane Patrick Kane v NY Rangers?Profimedia
Hneď po drafte sa v NHL už tradične 1. júla otvára trh s voľnými hráčmi. Medzi neobmedzenými hokejistami nájdeme množstvo hviezd, prípadné zmeny dresov bude veľmi zaujímavé sledovať. Flashscore Správy budú všetko pozorne mapovať, ale ešte predtým si pozrite prehľad najväčších mien, ktoré môžu zamieriť do nového pôsobiska.

Patrick Kane

Slávna éra Chicaga sa skončila a samotný Kane povedal, že sa neplánuje vrátiť k Blackhawks. Zároveň ale prezradil, že nakoľko nikdy nebol voľným hráčom, tak nevie, čo presne môže čakať. Záujem o jeho služby je značný i napriek vyššiemu veku. Mnohým tímom môže vadiť fakt, že po operácii nebude môcť hrať šesť mesiacov a príde o začiatok nového ročníka.

Kane minulú sezónu dohral po výmene za NY Rangers, avšak tam veci nešli podľa plánu. Na papieri mali "jazdci" skvelý tím, no vypadli už v prvom kole proti New Jersey. Jednotke draftu skončila obrovská osemročná zmluva za priemerne 10,5 milióna dolárov.

Tak veľa už nedostane, no Američan by mal mať ešte jeden, asi posledný, kontrakt svojej kariéry za tiež slušné peniaze. Veľký záujem javilo Buffalo, kde sa Kane narodil, ale aj ďalšie tímy na čele práve s Rangers, ktorí by si ho radi nechali. Najväčšou otázkou je, ako to vyrieši organizácia pri napätej situácii pod platovým stropom. Od nového ročníka narastie iba o milión na 83,5 milióna dolárov a to nestačí.

Tyler Bertuzzi

Vypadnutie Bostonu už v prvom kole prinieslo málo pozitív, ale jedným z nich boli výkony Bertuzziho, ktorý získal až desať bodov vrátane piatich gólov a dobre si rozumel s Pastrňákom. Ten už ako obmedzený voľný hráč podpísal lukratívny kontrakt, no Američan má situáciu náročnú najmä pre nízky priestor pod platovým stropom. Boston by ho rád udržal.

Každopádne, niekto bude musieť odísť. Hovorí sa aj o tom, že ak by si ho Bruins chceli udržať, rovnako ako napríklad obrancu Orlova, budú musieť vymeniť Halla, ktorý poberá šesť miliónov. A to sa už stalo, Hall zamieril do Chicaga. Bertuzzi mal ešte z Detroitu dvojročný kontrakt na 4,75 milióna, teraz si zaslúži určite ešte viac.

Red Wings sledujú situáciu a radi by ho znova získali zadarmo. Podobne ako Kane, aj 28-ročný krídelník bude opatrný v rozhodovaní. Spomedzi ďalších klubov sa do situácie plánuje aktívne vložiť Pittsburgh a je značná šanca, že skončí práve tam.

Alex Killorn

Kanaďan má už 33 rokov a pred sebou, s veľkou pravdepodobnosťou, posledný väčší kontrakt. Zatiaľ hrával iba za Tampu Bay, kde patril medzi opory pri zisku dvoch Stanley Cupov. Lightning však majú obmedzený priestor pod platovým stropom, a tak sa väčšina odborníkov prikláňa k odchodu z floridskej organizácie.

Skončila sa mu viacročná zmluva na 4,45 milióna dolárov, pričom Tampa sa bude snažiť pozerať po posilnení ofenzívy z časovo dlhšej perspektívy. Killorn by sa ideálne hodil do mladého tímu Montrealu, o čom sa dostatočne píše a hovorí. Jeho skúsenosti a kvalita by mohli káder okolo Slafkovského posunúť v prestavbe o krok ďalej. Podobný prípad je Detroit, no situáciu pozorne sledujú aj na Long Islande a takisto v Colorade.

Dmitrij Orlov

Po príchode z Washingtonu hral v Bostone výborne a napriek vypadnutiu proti Floride mal v sérii až osem bodov za asistencie. Ruský bek pritom od príchodu k "medveďom" získal aj sedemnásť bodov počas 23 dueloch základnej časti. Pre Bruins je to najvyššia priorita na podpis novej zmluvy.

Znova sa dostávame k tomu, že Boston má ťažkú situáciu pod platovým stropom. Hall je možnosťou na výmenu, takisto obranca Lindholm. Ten pred rokom podpísal dlhoročný kontrakt za 6,5 milióna dolárov na sezónu, ale po posledných výkonoch by si organizácia vybrala radšej zotrvanie Orlova, ktorý zároveň naznačil, že nemá nič proti návratu ku Capitals.

Ryan O'Reilly

Bývalý kapitán St. Louis mal po príchode do Toronta priemer takmer bod na zápas. Maple Leafs sa ho snažia udržia a údajné rokovania sa pohybujú okolo piatich miliónov na rok, čo je mierny pokles oproti predošlej zmluve za priemerne 7,5 milióna dolárov. Obe strany však majú záujem o predĺženie kontraktu.

Toronto zároveň vlastní iba zhruba deväťmiliónový priestor pod platovým stropom. Spomínal sa aj záujem bývalých klubov z Buffala či Colorada, no toto sa momentálne nezdá ani ako téma. Kanadská organizácia pritom potrebuje vyriešiť aj zmluvy pre Kerfoota, Acciariho, Samsonova a hlavne Buntinga.

Adin Hill

Nečakaný hrdina Vegas priviedol klub k zisku Stanleyho pohára a skončila sa mu zmluva na 2,75 milióna dolárov ročne. Golden Knights musia celkovo zvážiť, čo je pre bránkovisko najlepšie. Lehner poberá päť miliónov, ale celý rok bol na listine dlhodobo zranených hráčov. Ak by tam ostal, táto čiastka by sa pod strop nepočítala, ale ak nie, počítala a tam by nastal problém.

Blíži sa však 1. júl a okolo Hilla sa bude rozhodne pohybovať veľa klubov. Insider Tyler Yaremchuk prišiel s veľmi zaujímavou možnosťou, že ho získa Chicago, ktoré buduje nový tím okolo Bedarda a potrebuje kvalitného gólmana. Tým by Kanaďan mohol byť. Nová zmluva by mohla byť trojročná za niečo cez štyri milióny.

Vladimir Tarasenko

Všetko nasvedčuje tomu, že Tarasenko po neúspechu v play-off opustí NY Rangers. Napätá situácia pod platovým stropom a snaha udržať hlavne Kanea sú najväčšie dôvody. O záujemcov však Rus nemá núdzu. Kanonier prvýkrát vstupuje na trh s voľnými hráčmi.

Skončil mu sedemročný kontrakt za priemerne 7,5 milióna dolárov. Spomína sa hlavne záujem NY Islanders, ale aj Colorada, ktoré hľadá útočníka do prvých dvoch formácií. Rovnako Vegas by ho rado videlo vo svojom tíme. Zaujímavou a logickou voľbou by bola Carolina. Tá napriek veľmi dobre poskladanému tímu stále vlastní dostatok priestoru na jeho zisk.

Matt Dumba

Patril medzi najlepších obrancov NHL, ale v poslednom období bol za svoje výkony aj kritizovaný. S Minnesotou nenašli cestu pri rokovaniach, jeho odchod je viac ako pravdepodobný. Ottawa by ho rada pridala k Chychrunovi či Chabotovi a znova by sa posunula v prestavbe, rovnako aj Detroit, najmä vzhľadom na odchod Hroneka.

Aj Colorado musí vystužiť zadné rady, nakoľko Erik Johnson už nie je hráčom ako v čase, keď podpisoval za šesť miliónov. Zdá sa, že Dumba nebude drahší ako niekde okolo troch miliónov. Možnosť jeho príchodu mapuje napríklad tiež Washington, ktorý stavia defenzívu okolo Sandina s Fehérvárym.

Max Domi

Tento podpis môže buď fantasticky vyjsť, alebo sa hrozne nepodariť. Domi vo svojej prvej sezóne za Arizonu získal slušných 52 bodov, potom dvakrát menej. Po výmene do Montrealu ich mal až 72, no znova klesol. Napriek tomu mu skvele vyšlo pôsobenie v Chicagu, kde počas 60 duelov predošlého ročníka zaznamenal 49 bodov. Získal ho Dallas a za 20 duelov ich nazbieral len sedem. V play-off pridal solídnych trinásť.

Dallas aj Domi prejavili záujem o podpis novej zmluvy, lenže to sa stále nestalo, a tak je možné, že odíde. Záujem prejavili Blackhawks, kde by sa hodil ako znova jeden z lídrov pri prestavbe, ale aj Calgary či Toronto, ktorému však situáciu komplikuje  platový strop.

Tristan Jarry

Penguins medzi sezónami nezažili takúto neistotu už poriadne dlho. Jednotka tímu by rada ostala, zároveň nemôže nevnímať veľký záujem ostatných celkov. Perfektne by sa hodil do bránky Ottawy aj Los Angeles, situáciu sleduje Vegas. Detroit by potreboval kvalitnejšiu jednotku, zatiaľ čo Carolina nevie, ako to bude s dvojicou Andersen - Raanta.

Jarry nikdy nechytal v NHL za iný tím ako Pittsburgh. Zároveň je najväčším menom na trhu s neobmedzenými voľnými hráčmi medzi brankármi. Penguins musia riešiť aj budúcnosť Zuckera či Dumoulina.

Ako sú na tom Slováci?

Tomáš Tatar odohral posledné dve sezóny za New Jersey, kde poberal 4,5 milióna dolárov ročne, ale napriek 30 a 48-bodovej sezóne bol často kritizovaný za výkony v kľúčových momentoch. Počas play-off strelil iba jeden gól. Platovo pôjde nižšie a je jasné, že zmení adresu. Jeden z odborníkov nedávno uviedol, že by sa hodil do Chicaga, kde by patril medzi lídrov počas prestavby po boku Bedarda.

Jaroslav Halák bol v kontakte s NY Rangers, kde bol dvojkou za Šesťorkinom. V poslednom čase ale generálny manažér Chris Drury riešil hlavne pozíciu hlavného trénera, a tak rokovania trochu stagnovali. Nakoniec je jasné, že Slovák zmení klub - je spájaný aj s Ottawou alebo Detroitom, kde by plnil pozíciu skúsenej dvojky.

Ďalšie známe mená

Jonathan Toews má to najlepšie za sebou, no stále môže byť platným hráčom na úrovni NHL. Nedávno potvrdil, že opustí Chicago. Veľký záujem má hlavne Winnipeg, avšak skúsený center sa zároveň pohráva s myšlienkou ukončenia kariéry, pretože od koronavírusu ho sužujú zdravotné problémy. Jednu sezónu kompletne vynechal.

Patrice Bergeron pred rokom v snahe zaistiť Bostonu čo najvyššiu šancu na úspech výrazne ustúpil zo svojich platových nárokov a podpísal na rok za iba 2,5 milióna dolárov. Ako kapitán nemohol spraviť na ľade aj mimo neho viac, vypadnutie už v prvom kole proti Floride neodvrátil ani on. Takisto sa rozhoduje hlavne medzi Bruins a ukončením kariéry.

Jason Zucker strelil počas minulej sezóny až 27 gólov, no nedostáva sa mu toľko pozornosti, ako by si zaslúžil. Z tohto hľadiska zažil svoju druhú najlepšiu sezónu kariéry. Končí mu kontrakt na 5,5 milióna. Dobrou alternatívou by bol pre Vancouver, Detroit aj Carolinu.

Michael Bunting bol pre Toronto veľmi "výhodným" hráčom, pretože do tímu prišiel v pozícii, keď iba zbieral štarty v Arizone, no napriek nízkemu platu 950-tisíc dolárov zažil aj 63-bodovú sezónu. S platom pôjde výrazne nahor, čo komplikuje situáciu pre Maple Leafs. Do hry sa chce vložiť Chicago, ale aj Pittsburgh či St. Louis.

Frederik Andersen bol jednotkou Caroliny a spoločne s Raantom by mohli zostať v Raleigh, ale ich budúcnosť je stále otázna. Vedľa skúsenej dvojice sa tlačí mladý Kočetkov, pričom Hurricanes mapujú možnosti a jednou je aj spomínaný Jarry. Dán Andersen patrí do hľadáčika Ottawy ako potenciálna jednotka.

Max Pacioretty má stále status hviezdneho hokejistu, no v minulej sezóne pre zranenie odohral iba päť stretnutí a strelil tri góly, následne sa opäť zranil. Do Caroliny prišiel zadarmo z Vegas. Nad jeho budúcnosťou visí veľa otáznikov.

Shayne Gostisbehere po trápení vo Philadelphii dostal šancu na reštart od Arizony, pred uzávierkou ho získala Carolina, no nepredvádzal také výkony, aké si od neho klub sľuboval a takisto to vyzerá skôr na odchod. Údajne jeho návrat Flyers už zvažovali.

James van Riemsdyk ako bývalá dvojka draftu 2007 bodovo postupne upadala a minulý ročník bol pre ňu druhý najhorší. Pritom poberal až sedem miliónov dolárov ročne, čo už je minulosť. Stále by mohol priniesť skúsenosti do nižších formácií viacerých tímov ako Washington, Toronto, Winnipeg, Columbus, New Jersey či Detroit.

Joonas Korpisalo prišiel a zaplátal dieru v trápiacom sa bránkovisku Los Angeles, pričom išlo o najväčšiu slabinu tímu, ale takisto to neboli až také hviezdne výkony. Preto, aj keď Kings majú záujem o predĺženie spolupráce, pozerajú sa hlavne na možnosť získať zadarmo Jarryho. Práve tohto muža by Korpisalo mohol nahradiť v Pittsburghu.

Oliver Ekman-Larsson bol hviezdou ligy v drese Arizony, lenže postupne začali jeho výkony upadať. To už mal dlhoročnú zmluvu na viac ako osem miliónov dolárov, z ktorej ho po ďalších dvoch nepresvedčivých sezónach vykúpil Vancouver. Švéd dostane ďaleko nižší plat. Záujem o neho je vo Washingtone a vraj ho zvažuje aj Boston.

Zvyšní zaujímaví voľní hráči: 

Radko Gudas, Luke Schenn, Evan Rodrigues, Jesper Fast, Scott Mayfield, Carson Soucy, Jonathan Drouin, Ryan Graves, Semjon Varlamov, Cam Talbot, John Klingberg, Milan Lučič, Gustav Nyquist, Corey Perry, Jonathan Quick, Antti Raanta, David Krejčí, Noel Acciari, Teddy Blueger, Connor Brown, Ian Cole, Joonas Donskoi, Pierre Engvall, Erik Johnson, Phil Kessel, Zach Parise...