Vegas je vo finále favorit, v jeho prospech hrajú aj veľké skúsenosti so Stanleyho pohárom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vegas je vo finále favorit, v jeho prospech hrajú aj veľké skúsenosti so Stanleyho pohárom
Hráči Vegas sa trofeje pre víťaza Západnej konferencie nedotkli.
Hráči Vegas sa trofeje pre víťaza Západnej konferencie nedotkli.Profimedia
Vegas Golden Knights vstupuje rovnako ako Florida Panthers do svojho druhého finále v ére organizácie, pričom platí, že aj tieto dva celky patria medzi celkovo 12 tímov, ktoré nikdy nevyhrali Stanley Cup. Druhý najmladší klub súčasnej NHL bude jasným favoritom, no nečaká ho nič jednoduché.

Cesta do finále

Golden Knights postúpili prvýkrát do finále vo svojej premiérovej profiligovej sezóne 2017/2018, nestačili v ňom na Washington Capitals (1:4 na zápasy). Odvtedy sa z podceňovaného mužstva s prezývkou "Golden Misfits" stal uznávaný tím, ktorý patrí každý rok medzi širší okruh favoritov na zisk majstrovského pohára.

V tomto ročníku vyhral v základnej časti Pacifickú divíziu i celú Západnú konferenciu, takže do play-off vstupovali jeho hráči z pozície najvyššie nasadeného tímu. V 1. kole vyradili Winnipeg (4:1 na zápasy), v druhom Edmonton (4:2) a v konferenčnom finále zdolali Dallas (4:2), keď sériu ukončili ráznym triumfom 6:0.

Hokejisti Vegas síce nezastavili edmontonské duo McDavid - Draisaitl, napriek tomu cez druhé kolo postúpili. Mužstvo z "mesta hriechu" je dlhodobo kritizované za netradičnú a zbrklú politiku na prestupovom trhu. Vlastnými chybami zadarmo prišlo o Paciorettyho a našli by sa aj ďalšie prešľapy, ale za ich bilanciu v play-off počas posledných rokov by sa nehanbil nejeden klub NHL.

Tím vedú skúsení lídri na čele s kapitánom Markom Stoneom či obrancom Alexom Pietrangelom, jeho jadro tvoria aj William Karlsson, Jonathan Marchessault či Reilly Smith, ktorí sú v klube od prvopočiatkov, keď si ich organizácia vybrala pred šiestimi rokmi v expanznom drafte.

Predošlé zápasy Vegas.
Predošlé zápasy Vegas.Flashscore

Skúsenosti so Stanley Cupom

Premiérový ročník zažili aj obrancovia Brayden McNabb, Shea Theodore a útočník William Carrier. Šiesti hráči Vegas už získali pohár s inými tímami - Alec Martinez v drese Los Angeles Kings (2012 a 2014), Pietrangelo (St. Louis Blues, 2019), Jonathan Quick (LA Kings, 2012 a 2014), Ivan Barbašev (Blues, 2019), Phil Kessel (Pittsburgh Penguins, 2016 a 2017) a Chandler Stephenson (Washington Capitals, 2018).

"Verím, že to bude naša výhoda. Títo hráči už zažili úspech a teraz si znovu užívajú výnimočné chvíle," uviedol tréner Bruce Cassidy a naznačil možný recept k triumfu: "Dôležité bude, aby sme sa nehrnuli bezhlavo do útoku. To vás pri tíme ako Florida zabije." 

Veľký hlad po úspechu cíti Jack Eichel, elitný americký center počas pôsobenia v Buffale nedostal šancu hrať v nadstavbe, teraz vo svojej prvej účasti vo vyraďovačke má možnosť vystúpiť až na samý vrchol.

"Je to príležitosť, po ktorej túžite. Každý chce hrať vo finále Stanley Cupu a mať šancu zabojovať o hlavný cieľ. Som nadšený, že môžem byť súčasťou tejto skupiny hráčov a skvelej organizácie. Nie je ľahké dostať sa až sem, potrebujete hrať dobrý hokej v správnom čase," povedal pre nhl.com Eichel, ktorý prišiel do Vegas v novembri 2021. S 18 bodmi (6+12) v 17 dueloch je momentálne najproduktívnejší hráč tímu v play-off.

Program prvých štyroch zápasov finále NHL.
Program prvých štyroch zápasov finále NHL.Flashscore

Neznáme mená v bránkovisku

Zaujímavou postavou je Adin Hill, ktorý vstupoval do sezóny až ako štvrtý brankár v klubovej hierarchii. Po tom, ako Robin Lehner po operáciách bedrových kĺbov oznámil, že vynechá celú sezónu 2022/23, sa mužstvu zranili aj ďalší dvaja gólmani - Logan Thompson a počas play-off i Laurent Brossoit.

Hill dostal šancu, ktorej sa chopil na jednotku. Svoj tím priviedol vo vyraďovačke k siedmim výhram, pričom si udržal úspešnosť zásahov 93,7 percent a priemer 2,07 inkasovaného gólu na stretnutie.

Hráči Vegas rozhodne nechcú Floridu podceniť. "V mnohom mi pripomínajú náš tím pri prvej účasti vo finále, vtedy s nami takisto nikto nerátal. Majú fantastický káder vrátane brankára. Bude to dobrá séria, už sa neviem dočkať zápasov proti nim," vyjadril sa o finálovom súperovi útočník Jonathan Marchessault.

Program finále NHL

1. zápas, 4.6.2023: Vegas Golden Knights - Florida Panthers

2. zápas, 6.6.2023: Vegas Golden Knights - Florida Panthers

3. zápas, 9.6.2023: Florida Panthers - Vegas Golden Knights

4. zápas, 11.6.2023: Florida Panthers - Vegas Golden Knights

prípadný 5. zápas, 14.6.2023: Vegas Golden Knights - Florida Panthers

prípadný 6. zápas, 17.6.2023: Florida Panthers - Vegas Golden Knights

prípadný 7. zápas, 20.6.2023: Vegas Golden Knights - Florida Panthers

Vzájomné zápasy počas základnej časti

Vegas Golden Knights - Florida Panthers 4:2

Florida Panthers - Vegas Golden Knights 2:1