Marinčin o odchode z NHL do Třinca: Chcel som byť vyťažený, rád by som si zahral za Košice

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Marinčin o odchode z NHL do Třinca: Chcel som byť vyťažený, rád by som si zahral za Košice
Marinčin hral za Toronto od sezóny 2015/16 do ročníka 2019/2020. Posledný rok v zámorí strávil na farme.
Marinčin hral za Toronto od sezóny 2015/16 do ročníka 2019/2020. Posledný rok v zámorí strávil na farme.Profimedia
Martin Marinčin (32) sa pred sezónou 2021/2022 rozhodol po 11 rokoch strávených v zámorí pre zmenu prostredia. Zvolil návrat do Európy, na rodné Slovensko však zatiaľ nenamieril - nasmeroval si to totiž za rieku Morava.

Zakotvil v Třinci, ktorý bol v tom čase českým majstrom dvakrát po sebe. Aké boli Marinčinove pocity pred rozhodnutím opustiť Severnú Ameriku?

"Celkovo som už hrával menej, tak som to vyhodnotil tak, že už je čas vrátiť sa do Európy. Mojím cieľom bolo, aby som pravidelne hrával. To bol asi hlavný dôvod môjho odchodu," rozrozprával sa Košičan pre slovenskú verziu oficiálneho webu súťaže nhl.com.

"Stále som pendloval hore-dole medzi farmou a NHL, stále som si dával šance a chcel som ďalej skúšať zabojovať. Po niekoľkých rokoch som však videl, že to nesmeruje cestou, akú som si predstavoval. Chcel som hrať a byť vyťažený, takže som sa po jedenástich rokoch rozhodol pre návrat do Európy," pokračoval.

Za Edmonton odohral dve sezóny, za Toronto päť, v juniorke, respektíve na farme strávil ďalšie štyri sezóny. Na konci ročníka 2017/2028 oslavoval s Torontom Marlies zisk Calder Cupu v AHL. V profilige odohral celkovo 227 zápasov s bilanciou piatich gólov a 29 asistencií. V play-off počas deviatich súbojov nebodoval.

"V Edmontone aj v Toronte sme vytvorili perfektnú partiu. V Toronte som bol, napríklad, s českým obrancom Romanom Polákom, s ktorým som trávil veľa času. Spomínam v dobrom na všetkých chlapcov."

Čo však rozhodlo o tom, že si po návrate na starý kontinent vybral práve klub zo Sliezska? "Třinec mal o mňa záujem, čo ma potešilo. Klub mal veľmi dobré sezóny, mal za sebou úspechy a stále má vysoké ambície. Samozrejme, že som to chcel mať aj bližšie domov. To všetko sa skĺbilo."

Po prechode Marinčin neľutoval. Zážitky v Třinci opisuje ako pozitívne, najmä po úspešnej sezóne zakončenej ziskom titulu: "Bolo to super. Celkovo, keď sa tímu podarí vyhrať titul, tak je to vynikajúci pocit. Vytvorili sme aj výbornú partiu. Celkovo hodnotím svoj návrat do Európy a konkrétne do Třinca veľmi pozitívne."

S oceliarmi je už dvojnásobným majstrom krajiny a mieri na osobný hetrik. V januári aj na začiatku marca mal menšie zdravotné problémy, ktoré sú, zdá sa, vyriešené. "Tréner mi chcel dať ešte trošku voľno pred play off, aby som si oddýchol a doliečil si zranenie," potvrdil bek. Jeho Třinec sa vo štvťfinálovej sérii ujal vedenia 2:0 na zápasy, keď totožným výsledkom dvakrát doma porazil České Budějovice.

České Budějovice - Třinec (štvrtok, 17:00)

Hoci je Marinčin teraz súčasťou českej najvyššej ligy, jeho srdce stále patrí rodnému mestu: "Za Košice by som si zahral veľmi rád, ale ešte chcem zostať v zahraničí. Uvidíme, ako to bude v budúcnosti," zamyslel sa a dotkol sa aj myšlienky blížiacich sa majstrovstiev sveta v Prahe a Ostrave. Nevyhol sa otázke, či ho už vedenie reprezentácie kontaktovalo.

"Ešte je príliš skoro, teraz máme pred sebou najdôležitejšiu časť sezóny. Svetový šampionát bude pre nás zaujímavý aj z toho hľadiska, že sa koná blízko Slovenska. Očakávam, že naši fanúšikovia nás prídu povzbudiť a bude super atmosféra."

"V dnešnej dobe je množstvo kvalitných hráčov a veľa kvalitných mužstiev. Vo všetkých krajinách išiel hokej veľmi dopredu. Verím, že Slovensko dosiahne na šampionáte nejaký úspech, aby sme potešili našich divákov," uzavrel Martin Marinčin.