Matthews s ďalším rekordom, chce motivovať mladých hráčov. Pastrňák bod od jubilea

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Matthews s ďalším rekordom, chce motivovať mladých hráčov. Pastrňák bod od jubilea

Matthews prekonal hranicu 50. gólov najrýchlejšie spomedzi Američanov.
Matthews prekonal hranicu 50. gólov najrýchlejšie spomedzi Američanov.TASR
Americký hokejista Auston Matthews (26) sa stal prvým hráčom v sezóne, ktorý sa dostal na métu 50 gólov. V noci na štvrtok pomohol v NHL dvomi presnými zásahmi k triumfu Toronta na ľade Arizony 6:3. Päťdesiatgólovú métu dosiahol vo svojom 54. dueli sezóny, historicky najrýchlejšie spomedzi hráčov narodených v USA.

Zápas mal pre Matthewsa špecifickú príchuť, narodil sa totiž v Scottsdale, iba 5 km od haly v Tampe. V detstve bol fanúšik Coyotes. "Bol to zábavný súboj. Vrátil som sa domov a nastúpili sme proti tímu, ktorý to na nás vie. Predviedli sme dobrý komplexný výkon," povedal Matthews pre zámorské médiá.

Hviezdny center strelil v zápase svoj 50. a 51. gól v sezóne. Jublejný zásah zaznamenal v presilovke, keď z uhla prestrelil strelou zápästím Karla Vejmelku v bránke Arizony. Prekonal tak vlastný americký rekord, ktorý držal spoločne s Kevinom Stevensom (1992/93, Pittsburgh Penguins), keď predtým dali 50 gólov v 62 zápasoch.

"Verím, že tento míľnik môže inšpirovať mladých hráčov. Je jedno, odkiaľ pochádzate, ak o niečom snívate a tvrdo pracujete, tak sa vám raz sen splní. Som vďačný za to, čo som dosiahol," vyznal sa Matthews. "Je to pre neho veľmi zábavné a skutočne špeciálny moment pre neho, rodinu i priateľov, ktorých tu má. Neskutočné," povedal na 26-ročného útočníka spoluhráč William Nylander.

Päťdesiatgólovú hranicu dosiahol druhýkrát v priebehu troch sezón, v ročníku 2021/2022 skóroval 60-krát. Je iba štvrtý aktívny hokejista s viac ako jednou 50-gólovou sezónou, pred ním to dokázali Alexander Ovečkin v drese Washingtonu (deväť takých ročníkov), Leon Draisaitl z Edmontonu (3) a Steven Stamkos z Tampy Bay (2).

Connor McDavid zaznamenal v strete jeho Edmontonu s Bostonom (5:6 pp) dve asistencie. Kapitán Oilers vďaka tomu bodoval v 20. domácom vystúpení v rade. V minulosti už ťahal aj 21-zápasovú domácu bodovú sériu, vďaka čomu je len šiesty hráč v ligovej histórii s viac ako jednou takouto šnúrou. Dokázali to aj Wayne Gretzky (8x), Guy Lafleur, Mario Lemieux, Bobby Orr a Mike Bossy (všetci 2x).

David Pastrňák sa na výhre podieľal gólom a asistenciou a natiahol bodovú sériu na päť zápasov. Zaznamenal v nich sedem bodovo (3+4). Český krídelník potrebuje už len bod, aby sa stal 10. hráčom v histórii Bruins, ktorý sa dostane na métu 700 bodov.