Napodobnenie Zedníka, triumf číslo 500 pre Coopera i Tkachukov čistý hetrik v NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Napodobnenie Zedníka, triumf číslo 500 pre Coopera i Tkachukov čistý hetrik v NHL
Tkachuk bol jedna z hlavných postáv uplynulej noci v NHL.
Tkachuk bol jedna z hlavných postáv uplynulej noci v NHL.TASR
Hokejový tréner Jon Cooper (56) dosiahol 500. víťazstvo na striedačke Tampy Bay v NHL. Lightning v noci na stredu triumfovali nad Los Angeles 3:2 po predĺžení. Matthew Tkachuk sa podieľal štyrmi bodmi (3+1) na triumfe Floridy na ľade St. Louis 5:1. Dvadsaťšesťročný krídelník sa stal siedmym hráčom v histórii Panthers, ktorý zaznamenal čistý hetrik.

Funguje to už 10 rokov

Päťdesiatšesťročný Cooper sa stal ôsmym aktívnym a 29. koučom s celkovo 500 víťazstvami. Na dosiahnutie tohto míľnika potreboval tretí najmenší počet zápasov (839) spomedzi všetkých hlavných trénerov v profilige a je šiesty, ktorý to dokázal s jedným tímom. Skôr sa to podarilo len Scottymu Bowmanovi (825 zápasov) a Brucovi Boudreauovi (837).

"Nikdy som si nemyslel, že budem trénovať jeden zápas v tejto lige, nehovoriac o tom, že sa mi podarí s tímom triumfovať v 500 stretnutiach. Je to privilégium byť v tejto súťaži. Mám obrovské šťastie, že som v tejto situácii s vlastníkmi a manažmentom, ktorý tu je. Moja dôvera v nich a ich dôvera vo mňa, to je podľa mňa veľký dôvod, prečo to funguje už desať rokov," uviedol Cooper podľa nhl.com.

Tampa ho angažovala 25. marca 2013 a v súčasnosti je najdlhšie pôsobiacim hlavným trénerom v NHL. V troch sezónach za sebou sa dostal s tímom, v ktorom pôsobí aj slovenský obranca Erik Černák, až do finále o zisk Stanleyho pohára. V ročníkoch 2019/20 a 2020/21 bol s mužstvom úspešný, no v treťom Lightning podľahli Coloradu.

V stretnutí proti Los Angeles to však dlho vyzeralo na radosť hostí. Kings viedli 2:0 po dvoch tretinách, keď sa presadili Phillip Danault a Matt Roy, no ani to nestačilo tímu na víťazstvo. Tampa v tretej vyrovnala vďaka Tylerovi Mottemu a Brandonovi Hagelovi a po 122 sekundách extračasu rozhodol o víťazstve Nick Perbix. Černák sa vrátil do zostavy Lightning po troch zápasoch, keď nehral pre zranenie v hornej časti tela.

Čistý hetrik pred otcom

Matthew Tkachuk zaznamenal všetky tri presné zásahy v tretej tretine a hetrik skompletizoval strelou do prázdnej bránky. "Bol to úžasný pocit. Pred duelom som povedal, že keď som bol mladší, strelil som na tomto ľade veľa gólov, ale na úrovni NHL som ich veľa nedal. Som rád, že som si ich šetril na dnešný večer," uviedol Tkachuk o svojom piatom hetriku.

Presadil sa pred očami svojho otca Keitha, ktorý hral práve za Blues. Stal sa siedmym rôznym hráčom v histórii klubu s čistým hetrikom, čím sa pripojí k Pavlovi Buremu (2x), Carterovi Verhaeghovi, Noelovi Acciarimu, Jonathanovi Marchessaultovi, Stevovi Reinprechtovi a Davidovi Boothovi. Jeho spoluhráč Sam Reinhart vyrovnal klubový rekord v najdlhšej gólovej sérii na tripe (4). Predtým to dosiahli Olli Jokinen a Jevgenij Dadonov.

Pripomenul Zedníka

Reinhart potrebuje ešte jeden presný zásah, aby dosiahol 30 gólov v tretej sezóne za sebou. Finalista minulej sezóny zvíťazil v ôsmom stretnutí v rade. Tkachuk a Reinhart sa stali tretím a štvrtým hráčom v klubovej histórii so šiestimi bodmi počas tripu trvajúceho aspoň štyri stretnutia. Napodobnili Slováka Richarda Zedníka a Bureho.

Winnipeg potvrdil formu z uplynulého obdobia a stále kraľuje lige. Jets vyhrali siedmy zápas v rade a predĺžili svoju bodovú sériu na 13 meraní síl, keď zdolali Columbus 5:0. Siedme víťazstvo za sebou je najdlhšou víťaznou sériou v histórii Jets/Atlanta Thrashers. Ich séria 30 duelov s troma a menej inkasovanými gólmi je šiesta najdlhšia v profiligovej histórii. Rekord v tomto smere drží Boston, ktorý v sezóne 1928/29 ťahal takúto šnúru 44 vystúpení.

Hokejisti Edmontonu vyhrali ôsmy súboj za sebou, uspeli na ľade Chicaga 2:1 – Leon Draisaitl a Connor McDavid skórovali. Oilers sa darí po príchode trénera Krisa Knoblaucha, nastúpili v 24 dueloch s bilanciou 18 víťazstiev a šesť prehier, vďaka čomu sa posunuli na 8. miesto v tabuľke Západnej konferencie. Edmonton zaznamenal po ročníkoch 1983/84 (3x) a 1984/85 (2x) tretíkrát v histórii klubu viacnásobnú víťaznú sériu s minimálne ôsmimi víťazstvami v jednej sezóne.