NHL sa po dvoch rokoch vráti do Česka. V O2 aréne sa predstaví Nemec s New Jersey

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
NHL sa po dvoch rokoch vráti do Česka. V O2 aréne sa predstaví Nemec s New Jersey
Lákadlom pre slovenských fanúšikov bude aj Šimon Nemec.
Lákadlom pre slovenských fanúšikov bude aj Šimon Nemec. Profimedia
Po dvoch rokoch sa do Prahy vráti zámorská NHL, keď v O2 aréne 4. a 5. októbra odohrajú svoje úvodné zápasy sezóny Buffalo Sabres a New Jersey Devils. Vedenie zámorskej súťaže oznámilo podujatie "NHL Global Series 2024" na svojej webovej stránke.

NHL zavíta do Česka piatykrát v histórii, naposledy v októbri 2022 hrali v Prahe San Jose a Nashville. Predtým sa v O2 aréne predstavili tímy New York Rangers, Tampa Bay, Boston, Phoenix, Philadelphia a Chicago.

V súbojoch Buffala a New Jersey môže nastúpiť niekoľko českých hráčov na čele s dvojnásobným víťazom Stanleyho pohára Ondřejom Palátom, ktorý oblieka dres Devils. V klube pôsobí aj Tomáš Nosek, ktorému sa po sezóne končí zmluva. Pod zmluvou sú i českí útočníci Sabres Lukáš Rousek a Jiří Kulich.

Spoločne s Palátom sa očakáva príchod dvojky draftu 2022 Šimona Nemca, ktorý je túto sezónu jedným z príjemnejších prekvapení zostavy klubu z Newarku. Buffalo o rok neskôr draftovalo v 2. kole zo 45. miesta iného obrancu spod Tatier - Maxima Štrbáka, ktorý ešte na podpis zmluvy s celkom NHL čaká. V súčasnosti pôsobí v univerzitnej NCAA.

"Keď sme hrali s Tampou v Štokholme, videl som, ako veľa to znamená pre môjho dobrého kamaráta Victora Hedmana," povedal pre nhl.com Palát, ktorý v roku 2019 hral v Európe v drese Lightning. "Vždy som si potom predstavoval, aké by to bolo super, keby som si mohol zahrať v NHL v Česku, kde by ma mohla vidieť celá moja rodina a kamaráti. Teraz sa to stane a ja sa na to veľmi teším," uviedol 32-ročný útočník.

Hašek je proti

V posledných týždňoch sa proti organizovaniu zápasov NHL v Prahe vyslovil bývalý vynikajúci brankár Dominik Hašek. "Urobím všetko pre to, aby sa tu NHL nehrala. Necháva vo svojich zápasoch naďalej hrať Rusov, čím robí obrovskú reklamu na vojnu," nechal sa počuť Hašek pre MfDNES.

Olympijský víťaz z Nagana a dvojnásobný držiteľ Stanleyho pohára dlhodobo kritizuje NHL za to, že po útoku Ruska na Ukrajinu v nej môžu hrať ruskí hokejisti. "Tiež pre NHL zomierajú na Ukrajine ľudia, za čo by bola naša krajina spoluzodpovedná. Bolo by hrôza, keby naša vláda povolila tieto zápasy. To sa nesmie stať. Nemôžeme pripustiť, aby sa na našom území propagovala ruská útočná vojna," doplnil Hašek, ktorý je legendou Sabres a ktorého dres visí pod stropom KeyBank Center.

Napriek kritike vedenia zámorskej profiligy Hašek v januári počas návštevy Buffala slávnostne odštartoval ligový zápas proti Chicagu, za čo sa následne ospravedlnil.

Na súpiskách Buffala a New Jersey sa v súčasnosti nenachádza žiadny ruský hokejista. Viktor Neučev, Alexander Kisakov, Nikita Novikov, Vsevolod Komarov (všetci Buffalo) a Daniil Misjul (New Jersey) sú však pod zmluvou.

Podľa súčasných pravidiel môžu ruskí a bieloruskí športovci prísť do Českej republiky, ak formálne nereprezentujú svoje krajiny a sú súčasťou klubov. Nesmú však žiadnym spôsobom podporovať inváziu na Ukrajinu.

"Nezakazuje sa účasť športovcov, ktorí formálne nereprezentujú tieto štáty a sú, napríklad, členmi futbalových tímov z iných európskych krajín. Samozrejme, za podmienok, že nepoužívajú symboly a nerobia nejaké politické ani iné vyhlásenia, ktoré by podporovali ruskú agresiu voči Ukrajine," uviedol vlani v septembri premiér Petr Fiala (ODS).

V budúcej sezóne NHL sa v Európe predstavia aj Dallas a Florida, ktoré si zmerajú sily v Tampere 1. a 2. novembra.