Obrovské očakávania a chvála z každej strany. Čo prinesie Bedard do NHL?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obrovské očakávania a chvála z každej strany. Čo prinesie Bedard do NHL?

Zaradí sa Bedard medzi najväčšie hviezdy NHL už v prvej sezóne?
Zaradí sa Bedard medzi najväčšie hviezdy NHL už v prvej sezóne?TASR
Connor Bedard (18) sa stal očakávanou jednotkou draftu a teraz mieri do NHL. Po úspešnej príprave by mal svoje kvality predviesť už počas úvodnej sezóny v profilige. Všetky predpoklady nasvedčujú tomu, že získa Calder Trophy, teda cenu pre najlepšieho nováčika.

Generačný talent. Má byť ešte lepší ako McDavid. Bedard je hráčom, ktorého by chcel získať každý, ale draftová lotéria ho poslala do Chicaga, kde má naštartovať novú úspešnú dynastiu. V minulej sezóne odohral vo WHL dokopy s play-off 64 zápasov, získal 163 bodov za 81 gólov a 82 asistencií.

O jeho rekordoch a úspechoch by sa už teraz dalo rozprávať veľmi dlho. Spomenieme, že ako prvý hokejista v histórii kanadských juniorských súťaží získal naraz cenu pre najlepšieho hráča, najlepšieho hráča, ktorého čaká draft a zároveň bol najproduktívnejším hokejistom. Dlhých 27 rokov nikto nedosiahol na métu 140 bodov.

Ako člen národného tímu Kanady už dvakrát vyhral zlato na MSJ, jedno má aj z MS do 18 rokov, kde bol kapitánom. Keď sa naplno ukáže v NHL, bude z neho legenda a člen Siene slávy. Pravdepodobne jeden z najlepších hokejistov, ktorých svet kedy videl a uvidí. Je takmer nemožné nájsť v jeho hre slabinu. A tá strela...

Trojročnú zmluvu s Chicagom podpísal Connor Bedard v deň svojich 18. narodenín. Kanadský talent si môže za sezónu zarobiť až 4,45 milióna dolárov aj s bonusmi. Jeho základný príjem je 950 tisíc dolárov ročne. "Podpis Connora je obrovským krokom pri budovaní nových základov nášho klubu. Tešíme sa, ako sa bude vyvíjať a akú úlohu zohrá pri napredovaní nášho tímu na mnoho ďalších rokov," povedal v júli generálny manažér Kyle Davidson.

Chvála z každej strany

Bedarda chvália prakticky všetci, ktorí sa hokeju aspoň trochu rozumejú. Zároveň sa ale nezdá, že by si mladík robil ťažkú hlavu z tlaku. Jeho jedinou nevýhodou je, že medzi mužmi ešte nikdy nehral. "Táto liga je veľmi, veľmi ťažká. Je to súťaž plná dospelých mužov, ktorí hokej hrajú už dlho. Bude mu chvíľu trvať, kým sa do toho dostane, ale určite nie dlho," myslí si hviezdny Connor McDavid.

"Keď ako 18-ročný chlapec prichádzate do NHL, deje sa veľa zmien. Prichádzate do nového mesta, opúšťate domov. Aj v juniorke ste s náhradnou rodinou, ktorá sa o vás stará. Na úrovni NHL to nemáte," nadviazal kapitán Edmontonu.

"Na osemnásťročného chlapca vstupujúceho do veľmi unikátnej situácie je neskutočne zrelý a pôsobivý. Necháme jeho a jeho hru, aby rozprávali sami za seba. Som si istý, že to bez problémov zvládne," chválil centra Davidson.

Už bývalý dlhoročný kapitán "jastrabov" Jonathan Toews si myslí, že jeho stopu v Chicagu dokáže mladý hráč minimálne vyrovnať: "Na Connora je vyvíjaný veľký tlak, ale myslím si, že sa s ním vyrovnáva. Mal som možnosť sa s ním stretnúť a porozprávať. Vyzerá ako rozumný chalan, chce sa zlepšovať. Je to skvelý štart prestavby a vytvorenia ďalšieho víťazného tímu," vyjadril sa.

Podobne to vidí aj Marián Hossa: "Stretol som sa s ním v Chicagu. Vyzerá, že má našliapnuté veľmi vysoko. Je to milý chalan, ale na ľade je silný, dominantný a nepríjemný. Chce robiť všetko pre hokej. Vidieť, že má hlavu nastavenú veľmi dobre," tvrdí.

Na Bedarda čaká náročný ročník, keďže Chicago je jedným z najhorších tímov NHL a nezdá sa, že len jeho príchod by všetko otočil o stoosemdesiat stupňov. Postupnými krokmi si ale obe strany môžu pomôcť dostať sa na samotný vrchol.

Chrániť ho má skúsený Corey Perry: "Prichádza sem ako osemnásťročný a zažije veci, ktoré predtým nevidel. Bude hrať proti mužom. Preto musíte robiť to, čo je potrebné," vyjadril sa Kanaďan. "Je to hokejista, proti ktorému nechcete hrať, ale máte ho radi vo svojom tíme," povedal o Perrym generálny manažér Davidson.

NHL začne v noci z utorka na stredu, keď hrá aj Chicago. Svoje umenie tak Bedard bude môcť prvýkrát ukázať na ľade Pittsburghu, teda tímu, ktorému velí z pozície kapitána jeho veľký hokejový vzor Sidney Crosby. Svoje schopnosti naznačil už v príprave, v štyroch zápasoch si pripísal päť bodov (1+4).