Pastrňák môže byť najlepším hráčom NHL. O trofej súťaží s McDavidom a Karlssonom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pastrňák môže byť najlepším hráčom NHL. O trofej súťaží s McDavidom a Karlssonom

David Pastrňák by mohol získať druhé významné zámorské ocenenie.
David Pastrňák by mohol získať druhé významné zámorské ocenenie.@NHLBruins
Hokejový útočník David Pastrňák (26) z Bostonu má šancu získať Cenu Teda Lindsayho pre najlepšieho hráča sezóny NHL podľa hráčskej asociácie NHLPA. Český kanonier je medzi tromi finalistami na cennú individuálnu trofej spolu s obrancom Erikom Karlssonom (32) zo San Jose a útočníkom Connorom McDavidom (26) z Edmontonu.

Pre päťnásobného domáceho držiteľa Zlatej hokejky Pastrňáka by to v prípade víťazstva bolo druhé významné individuálne ocenenie. Od roku 2020 mu patrí Maurice "Rocket" Richard Trophy pre najlepšieho strelca základnej časti. Vtedy si ju vystrieľal spolu s Alexandrom Ovečkinom.

David Pastrňák mal skvelú sezónu, ktorá sa však predčasne skončila v play-off.
David Pastrňák mal skvelú sezónu, ktorá sa však predčasne skončila v play-off.nhl.com

V základnej časti aktuálnej sezóny bol jasným ofenzívnym lídrom Bruins. V produktivite celej ligy skončil tretí a medzi strelcami druhý. V 82 zápasoch si český hokejista vytvoril kariérne maximum so 113 bodmi za 61 gólov a 52 asistencií. V boji o Maurice Richard Trophy ho o tri presné zásahy predstihol iba McDavid, najlepší kanonier sezóny. Pastrňák však vládol lige s 13 víťaznými ranami. Trikrát zaznamenal hetrik a deväť duelov odohral s minimálne tromi bodmi. Ako posledný z hráčov Bruins získal cenu Bobby Orr (1974/75).

Kanaďan McDavid tretíkrát za sebou a piaty raz v kariére získal Art Ross Trophy. V 82 stretnutiach nazbieral 153 bodov za 64 gólov a 89 asistencií. Cez 150-bodovú hranicu sa pred ním naposledy dostal Mario Lemieux v sezóne 1995/96, keď nazbieral 161 bodov.

Connor McDavid je rok čo rok nezastaviteľný.
Connor McDavid je rok čo rok nezastaviteľný.nhl.com

McDavid je trojnásobným držiteľom Ceny Teda Lindsaya z rokov 2017, 2018 a 2021. Finalistom bol aj vlani, ale cenu získal iný útočník Auston Matthews z Toronta. Viac ako trikrát získali cenu, ktorá do roku 2010 niesla meno bývalého kanadského premiéra Lestera B. Pearsona, len legendárni útočníci Wayne Gretzky (5) a Lemieux (4).

Švéd Karlsson je rovnako ako Pastrňák medzi trojicou finalistov prvýkrát. Ovládol bodovanie Sharks a stal sa len šiestym obrancom v histórii slávnej súťaže, ktorý dosiahol métu sto bodov. Posledným bol Brian Leetch, keď v sezóne 1991/92 nazbieral 102 bodov za New York Rangers.

Erik Karlsson absolútne dominoval obrancom v celej NHL.
Erik Karlsson absolútne dominoval obrancom v celej NHL.nhl.com

Karlsson ich nazbieral 101 - 25 gólov a 76 asistencií. Počas ročníka zaznamenal aj svoj prvý hetrik v NHL a vytvoril klubový rekord, keď od 3. decembra do 6. januára bodoval v 14 zápasoch po sebe. Počas tohto obdobia zaznamenal dva presné zásahy a 20 gólových prihrávok. Karlsson patrí aj medzi troch finalistov Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu, ktorú získal v rokoch 2012 a 2015.