Pavelski vyrovnal legendárneho Yzermana, produktivita Martinooka ničí New Jersey

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pavelski vyrovnal legendárneho Yzermana, produktivita Martinooka ničí New Jersey
Skúsený útočník ešte nepatrí do starého železa.
Skúsený útočník ešte nepatrí do starého železa.Profimedia
Joe Pavelski (38) z Dallasu sa 70. gólom dostal na 19. miesto v historických štatistikách play-off NHL. Vyrovnal sa tým Steveovi Yzermanovi (58)a každým z najbližších troch gólov sa opätovne posunie.

Z aktívnych hráčov zaznamenali viac zásahov iba Alexander Ovečkin (72) a Sidney Crosby (71). Pavelski strelil v sérii 2. kola proti Seattlu už šesť gólov, čím vyrovnal rekord Teemuho Selänneho v počte presných zásahov hráča vo veku 38 a viac rokov. Vyrovnal aj zápis Denisa Gurjanova z roku 2020, ktorý je so šiestimi ranami najlepší strelec v organizácii Dallasu (po presťahovaní z Minnesoty) v jednej sérii vyraďovačky.

Pavelski zvyšoval na priebežných 4:0 pri víťazstve Dallasu 6:3 a prispel k vyrovnaniu stavu série na 2:2. Pred sebou má minimálne dva súboje, v ktorých môže zvýrazniť svoje míľniky. Svoj zatiaľ posledný gól dosiahol v presilovke a s 28 presnými zásahmi v početnej výhode sa v historických štatistikách nadstavby dostal na 7. miesto, na ktorom je spoločne s Ovečkinom, Jevgenijom Malkinom a Denisom Potvinom. Líder Wayne Gretzky strelil v play off 38 presilovkových gólov.

Zriedkavo vídané bodové zlepšenie medzi dvoma sériami predvádza útočník Caroliny Jordan Martinook. V štyroch dueloch proti New Jersey nazbieral už deväť bodov za tri góly a šesť asistencií. Skóroval v uplynulých troch stretoch po sebe a na najproduktívnejšieho hráča tímu v doterajšom priebehu play-off Sebastiana Aha stráca už iba bod.

Jeho bilancia proti Devils je pozoruhodná v tom, že prišla po šesťzápasovej sérii 1. kola proti NY Islanders, v ktorej Martinook nemal ani jeden bod. Paradoxne mal proti "ostrovanom" priemerne vyšší čas na ľade než v doterajších dueloch série proti New Jersey.

"Samozrejme, že je dobré, keď vnímam svoj prínos pre tím. Dnes je však dôležité, že vedieme 3:1 v sérii a ideme hrať domov. Po nedeľňajšom zápase (prehra 4:8) sme neboli spokojní, preto sme dnes chceli znovu predviesť štýl hry, ktorý nám prinášal úspechy," poznamenal.

Martinook je tretí hráč histórie NHL, ktorý nazbieral minimálne deväť bodov v sérii vyraďovacej časti po tom, čo v predošlej nebodoval. Pred ním sa podobným zlepšením prezentovali Lanny McDonald s 13 bodmi v roku 1984 a Craig Janney s 9 v roku 1988. Zároveň je prvým v histórii Hurricanes (resp. ich predchodcov Hartfordu Whalers), ktorý zaznamenal v play-off štyri viacbodové zápasy po sebe.