Posledný český víťaz Stanley Cupu končí kariéru. Smerovalo k tomu už dlho, vraví Francouz

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Posledný český víťaz Stanley Cupu končí kariéru. Smerovalo k tomu už dlho, vraví Francouz
Vrcholom kariéry Francouza bol zisk Stanleyho pohára.
Vrcholom kariéry Francouza bol zisk Stanleyho pohára.Profimedia
Hokejový gólman Pavel Francouz uzavrel v 33 rokoch aktívnu kariéru. Oznámil to na tlačovej konferencii v Prahe. Víťaz Stanley Cupu z roku 2022 s Coloradom bol celú túto sezónu mimo hry, v novembri opustil tím Avalanche a vrátil sa do Európy pre bližšie nešpecifikované zranenie v dolnej polovici tela. Po aktuálnom ročníku mu v NHL vypršala zmluva.

Francouz sa naposledy objavil v bránke vlani 10. apríla a pomohol Coloradu k výhre 5:4 v Anaheime. Teraz je už jasné, že to bolo jeho posledné súťažné vystúpenie v živote. "Telo rozhodlo. Najťažšie bolo ho vypočuť a nezavrieť mu ústa práškom na bolesť. K môjmu rozhodnutiu smerovala celá sezóna. Nepríjemná, smutná záležitosť. Avšak niečo nové sa začína," oznámil.

Spomínaný zápas bol len epizódny. Pokus po dvojmesačnej pauze, či je po zranení v oblasti slabín všetko v poriadku. Nebolo a Francúz musel ísť v máji 2023 s priťahovačom na operáciu. "Hlavný problém bol s kolenom, to potom bol skôr pravý dôvod. V lete nastal problém, nemohol som sa pripravovať na sezónu a došlo to do bodu, keď som pochopil, že možno už nebudem môcť chytať," vysvetľoval.

Definitívne rozhodnutie prišlo v priebehu leta, keď zámer ukončiť hokejovú kariéru oznámil vedeniu Colorada. "Nebolo to ľahké. Je to taký pocit... Neviem, ako keď sa človek ide rozísť s dievčaťom. Prirovnal by som to k niečomu takému," pousmial sa. "Myslím, že to bude bolieť stále. Človek vidí zápasy, výsledky, zostrihy a spomenie si na to. Ale je to niečo, čo musíte urobiť. Viete, že sa vám uľaví," doplnil.

Poslednou kvapkou sa stalo zranenie chrupavky. "To sa nedá riešiť zákrokom. Čím viac sa tá doba naťahovala, bolo zrejmé, že sa blíži koniec," uviedol. Problémy s kolenami boli u neho chronické.

"Svoje prvé operácie s kolenami som prekonal, keď som mal 14 rokov a posledná prišla v tridsiatke. Mal som problémy s jabĺčkom, ktoré je atypické. Avšak všetky tie zákroky mi vlastne umožnili skoro 20 rokov hokeja. Za to chcem poďakovať pánovi doktorovi Neprašovi," rozprával vďačne Francouz.

Najžiarivejším bodom jeho kariéry bola predvlaňajšia jar, keď pomohol Coloradu k zisku Stanley Cupu. V play-off odchytal sedem duelov a raz dokonca udržal čisté konto.