Sieň slávy NHL víta nových členov, hviezdou výberu je rekordér Lundqvist

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Sieň slávy NHL víta nových členov, hviezdou výberu je rekordér Lundqvist
Ikonický gólman sa dočkal významnej pocty.
Ikonický gólman sa dočkal významnej pocty.Reuters
Henrik Lundqvist (41), rekordný brankár v drese tímu New York Rangers, ktorý pomohol aj Švédsku k zlatej olympijskej medaile, bol zvolený do Hokejovej siene slávy v rámci sedemčlenného výberu za rok 2023.

Lundqvist bol tvárou slávneho klubu z NHL počas 15 sezón, ocenenie získal hneď v prvom roku svojej kandidatúry. Počas pôsobenia v Rangers vytvoril 50 klubových rekordov vrátane tých v počte víťazstiev, vystúpení brankára, čistých kont, zápasov a výhier v play-off.

Švéd, známy aj ako "kráľ", získal aj Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára súťaže v sezóne 2011/12 a v ďalších štyroch rokoch bol finalistom na zisk tohto ocenenia.

V roku 2006 pomohol Švédsku k zisku olympijského zlata, v kariére dosiahol viac víťazstiev v NHL (459) ako ktorýkoľvek gólman narodený mimo Severnej Ameriky a métu 400 výhier mal na konte skôr ako hocijaký iný brankár. Lundqvist naposledy chytal v sezóne 2019/20, kariéru musel ukončiť pre ochorenie srdca.

Spomedzi hráčov získali ocenenie aj bývalí brankári NHL Tom Barrasso a Mike Vernon, prvá jednotka draftu 1987 Pierre Turgeon a štvornásobná olympijská víťazka Caroline Ouelletteová.

V kategórii budovateľov bol vybraný Ken Hitchcock, hlavný tréner Dallasu Stars, ktorý v roku 1999 získal Stanleyho pohár. Ďalším bol zosnulý Pierre Lacroix, ktorý ako generálny manažér Colorada Avalanche dvakrát vyhral NHL. Slávnostné uvedenie spomínaných pre rok 2023 je naplánované na 13. novembra v Toronte.