Slafkovský klesol, kúzlo Pospíšila pominulo. Bedard vytvoril rekord, Makar sa zranil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slafkovský klesol, kúzlo Pospíšila pominulo. Bedard vytvoril rekord, Makar sa zranil

Bedard z osobného hľadiska napĺňa všetky očakávania.
Bedard z osobného hľadiska napĺňa všetky očakávania.Profimedia
Program zámorskej NHL priniesol v noci zo soboty na nedeľu až trinásť zápasov. Nedarilo sa však slovenským hráčom, až siedmi prehrali. Nový rekord stanovil Connor Bedard (18).

Z osmičky Slovákov sa z víťazstva v noci zo soboty na nedeľu tešil iba Miloš Kelemen, ktorého Arizona zdolala St. Louis 4:1. Coyotes sú vo forme, vyhrali štvrtý zápas za sebou a počas tejto série zdolali štyroch posledných víťazov Stanley Cupu - Vegas, Colorado, Tampu Bay a St. Louis. Coyotes začali raketovo, už v 40. sekunde otvoril skóre Carcone a po prvej dvadsaťminútovke viedli 3:0.

“Bolo to naša najlepšia prvá tretina v sezóne. O tom niet pochýb,” povedal tréner Andre Tourigny. Kerfoot pridal ku gólu dve asistencie, Ingram chytil 31 striel, prekonal ho len Saad.

Slafkovský klesol do tretieho útoku

Montreal v zostave aj s Jurajom Slafkovským podľahol doma Detroitu 4:5 po predĺžení, v ktorom rozhodol Walman. Canadiens prehrávali v prvej tretine 0:3, napokon dostali duel aspoň do extračasu a získali bod. Slafkovský hral tentokrát v treťom útoku a na ľade strávil necelých štrnásť minút. “Viacerí hráči neboli na začiatku pripravení a po takomto štarte sa hrá ťažko. Sami sme si strelili do nohy,” povedal tréner St. Louis.

“V tejto lige sa vyhráva ťažko, špeciálne vonku. Som rád, že si napokon odvážame plný počet bodov,” doplnil ho kormidelník Red Wings Lalonde. Útočník “červených krídel” DeBrincat sa stal dvanástym Američanom, ktorý strelil 200 gólov za menej ako 500 zápasov. Tento míľnik dosiahol v 473. dueli. Z aktívnych rodákov z USA to dokázali len Matthews z Toronta (338 zápasov), Connor z Winnipegu (429) a Guentzel z Pittsburghu (463).

Kúzlo Pospíšila pominulo

Adam Ružička asistoval pri presnom zásahu Backlunda, ktorý v presilovke v 13. minúte znížil na 1:2. Slovenský center zaznamenal štvrtú asistenciu a siedmy bod v sezóne. Na ľade bol len osem minút a 58 sekúnd, ale tréner Ryan Huska ho v záverečnej tretine nasadzoval aj po redukcii na tri formácie. Naopak značnú časť poslednej tretiny len presedel na lavičke Martin Pospíšil, ktorý sa po výbornom štarte do NHL “zasekol” a nebodoval už v siedmom zápase za sebou.

Proti Canucks odohral osem minút a 37 sekúnd. Vydarený debut proti donedávna bývalým spoluhráčom zažil v drese Vancouveru obranca Nikita Zadorov, ktorého Flames vymenili len vo štvrtok. Zadorov asistoval pri víťaznom góle Petterssona na 4:2 do prázdnej bránky. 

"Zažil som tu dva a pol roka a mal som zmiešané pocity pred týmto zápasom. Calgary je krásne mesto, Flames majú skvelých fanúšikov a ďakujem za všetko, čo som tu prežil. Diváci ma síce neprivítali s otvorenou náručou, ale Flames budem mať vždy rád,” povedal Zadorov. 

Dvadsaťosemročný obranca požiadal o výmenu z Calgary a fanúšikovia Flames ho pri každom dotyku s pukom vypískali. Po Petterssonovom góle do prázdnej bránky ešte znížil 54 sekúnd pred koncom svojím druhým zásahom v zápase na 3:4 Lindholm, ale vyrovnať už "plamene" nedokázali.

Gibson prekonal rekord organizácie

Colorado aj s Tomášom Tatarom neuspelo na ľade Anaheimu 3:4 po nájazdoch. V nich bol jediným úspešným exekútorom osemnásťročný švédsky útočník Carlsson, ktorý skóroval aj v riadnom čase a pridal aj asistenciu. Ducks zastavili sériu ôsmich prehier. Brankár John Gibson nastúpil na 448. zápas v drese Anaheimu a dostal sa na prvé miesto v klubovej histórii pred Jeana-Sebastiana Giguera.

Brent Burns pomohol Caroline k víťazstvu nad Buffalom (6:2) dvoma asistenciami a stal sa deviatym aktívnym hráčom a jediným obrancom so 600 asistenciami v kariére.

"Potrebovali sme čím skôr zastaviť zlú sériu, nebolo to príjemné. Našli sme cestu ako z toho von, som rád," povedal podľa espn.com Gibson. Zápas nedohral hviezdny obranca Avalanche Cale Makar, ktorý sa na ľade neobjavil v posledných troch minútach riadneho času a ani v predĺžení. “Má nejaké problémy a nebol schopný pokračovať,” uviedol tréner "lavín" Bednar.

Erik Černák v drese Tampy Bay musel pretrpieť prehru v Dallase 1:8. Lightning sa nedarí, prehrali štvrtý zápas za sebou. Černákovi duel vôbec nevyšiel, mal až štyri mínusové body. “V 82 zápasovom programe sa nájde aj taký, keď máte pocit, že každá strela súpera skončí v bránke a vaša ani jedna. Nedá sa nič robiť, len spáliť pásku, otočiť stranu a sústrediť sa na ďalší duel,” povedal tréner Lightning Cooper.

Bedard vytvoril ďalší rekord

Winnipeg zdolal Chicago 3:1, hoci prehrával po góle Connora Bedarda. Prvý muž draftu 2023 otvoril skóre, dorazil strelu Kuraševa a bodoval v ôsmom zápase vonku za sebou. Vytvoril tak nový rekord Blackhawks, prekonal zápis Suttera z jeho nováčikovskej sezóny 1980/81. Je to druhá najdlhšia séria osemnásťročného hráča, rekord v tomto smere držia Crosby, Yzerman, Turgeon a MacKinnon (všetci 16 zápasov). 

"Hral excelentne. Škoda, že sme nevyhrali, ale so svojou hrou môže byť spokojný," povedal na Bedardovu adresu tréner Richardson. V drese Blackhawks debutoval po výmene z Vancouveru útočník Beauvillier, ale nebodoval. Jets zastavili sériu troch prehier a Blackhawks zdolali v šiestom zápase za sebou. 

Nemecký útočník Ottawy Tim Stützle zaznamenal pri víťazstve 2:0 nad Seattlom asistenciu a pripísal si 200. bod v kariére. Potreboval na to 229 zápasov, rýchlejšie v klubovej histórii Senators dosiahli tento míľnik len Dany Heatley (159 zápasov), Jason Spezza (207) a Alexej Jašin (221).

Kanonier Bostonu David Pastrňák skóroval v zápase proti Torontu (4:3 pp) a stal sa prvým hráčom, ktorý v kalendárnom roku 2023 strelil 50 gólov. Minimálne v dvoch rokoch za sebou to v histórii Bruins dokázali len Phil Esposito (1970/1974) a Cam Neely (1989/1990).

O víťazstve “medveďov” rozhodol v Toronte kapitán Brad Marchand, pre ktorého to bol 18. gól v predĺžení. Viackrát rozhodli v histórii NHL v extračase len Alexander Ovečkin (25), Sidney Crosby (20) a Jaromír Jágr (19).