Stars chcú otočiť finále konferencie. Nesúhlasia štatistiky, história a Vegas

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Stars chcú otočiť finále konferencie. Nesúhlasia štatistiky, história a Vegas
Dallas si pripísal na konto ďalší triumf a v sérii s Vegas prehráva už len 2:3.
Dallas si pripísal na konto ďalší triumf a v sérii s Vegas prehráva už len 2:3.Profimedia
Hokejisti Dallasu Stars vyhrali aj druhý zápas, v ktorom čelili vypadnutiu vo finále Západnej konferencie play-off NHL. Na ľade Vegas Golden Knights uspeli 4:2 a v sérii znížili na 2:3. V histórii profiligy otočili z 0:3 na 4:3 len štyri tímy, ale nikdy sa to nestalo vo finále konferencie.

Štatistiky a história sú proti Stars

Z matematického hľadiska je naďalej menšia šanca, že Dallas nepustí Vegas do druhého finále v klubovej histórii, ale emočne sa Stars už dostávajú pred súpera a dvoma víťazstvami za sebou “ukradli” Golden Knights povestné "momentum". 

Tímy, ktoré vo finále konferencie vyhrali prvé tri duely, doteraz vždy postúpili do finále- bilancia je 46:0. Navyše Golden Knights vyhrali v základnej časti 51 súbojov, nazbierali 111 bodov a počas prvého mesiaca play-off prehrali len tri stretnutia. 

5. zápas: Vegas - Dallas 2:4

Tieto fakty sú proti Dallasu, ale Stars po dvoch víťazstvách za sebou už nemusia "vyliezť na Mt. Everest", aj keď ešte stále majú pred sebou veľký vrch. V prospech Stars však hovorí, že séria sa sťahuje do Dallasu a po dvojzápasovom treste sa do zostavy vráti kapitán a kľúčový hráč tímu Jamie Benn.

“Darilo sa nám to celý rok, aj v ťažkých momentoch sme nepanikárili a hrali sme svoju hru. Toto víťazstvo nám dodalo energiu,” povedal pre sportsnet.ca veterán Joe Pavelski, ktorý v predĺžení rozhodol piaty duel.

Udreli nečakaní muži

Tri zo štyroch gólov Stars strelili v noci na nedeľu útočníci z tzv. “bottom six”, teda z tretej a štvrtej formácie. Hrdinom bol dvojgólový Ty Dellandrea, ktorý zlomil od stavu 2:2 nerozhodný stav, ale presadil sa aj Luke Glendening a na 2:2 vyrovnal "snajper" Jason Robertson.

Ten strelil v sérii s Vegas už päť gólov a po slabšom rozbehu vo vyraďovacej fáze sa 46-gólový strelec zo základnej časti dostáva do varu. Päť gólov vo finále konferencie strelili pred ním v klubovej histórii len Brett Hull (2000), Jamie Langenbrunner (1999) a Bill Goldsworthy (1968).

Doteraz dvojgólový nebol

Silný príbeh napísal 22-ročný kanadský útočník Dellandrea, ktorý sa v prvých dvoch zápasoch série ani nedostal do zostavy. Prvý výber Stars v drafte 2018 (celkovo 13.) nestrelil nikdy predtým dva góly v jednom dueli NHL. Dva góly teraz zaznamenal v priebehu 87 sekúnd, čo je piaty najlepší zápis v klubovej histórii v play-off a najlepší od roku 2006, keď skóroval Jere Lehtinen dvakrát v priebehu 64 sekúnd.

Dellandrea sa stal len štvrtým hráčom v histórii súťaže, ktorý zaznamenal prvé dvjogólové stretnutie v momente, keď jeho tím čelil vypadnutiu vo finále konferencie, resp. v semifinále NHL. Pred ním to dokázali Eddie Mazur (1953), Johnny Peirson (1948) a Charlie Sands (1933).

Tvoj dom, môj hrad

V tohtoročných vyraďovacích bojoch sa mimoriadne darí tímom v arénach súperov. Víťazstvo Dallasu bolo už 45. v tomto play-off, čo je vyrovnanie tretieho najlepšieho výsledku v histórii z roku 2016. Viac víťazstiev vonku bolo len v play-off 2012 (47) a 1987 (46). 

6. zápas: Dallas - Vegas, utorok 02:00