TOP 10 najhorších výberov v prvom kole draftu za posledných dvanásť rokov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 najhorších výberov v prvom kole draftu za posledných dvanásť rokov

Reinhart v NHL sklamal.
Reinhart v NHL sklamal.Profimedia
Draft NHL vie byť zakaždým nevyspytateľnou záležitosťou a veľakrát sa stalo, že sklamali aj hráči, o ktorých by to nikto nepovedal. Flashscore Správy vybrali desať najhorších výberov z prvého kola od roku 2012.

Griffin Reinhart

Draft v roku 2012 patril medzi najhoršie za posledné roky. Síce z neho vzišlo niekoľko hviezd, ale tímy sa absolútne netrafili hlavne na najvyšších priečkach. NY Islanders na štvrtej pozícii zobrali obrancu Reinharta, čo sa neskôr ukázalo ako kardinálna chyba, ale svojím spôsobom ju organizácia dokázala napraviť.

Do NHL sa dostal o dva roky neskôr, ale odohral len osem stretnutí a bol vymenený do Edmontonu. "Ostrovania" však na oplátku získali aspoň dve voľby draftu 2015 a vďaka jednej z nich si na 16. mieste zobrali súčasnú hviezdu tímu Matthewa Barzala.

Reinhart odohral v profilige celkovo iba 39 zápasov a nestrelil ani gól (0+3). V roku 2019 odišiel do KHL, neskôr hral nemeckú DEL-ku a britskú EIHL za Belfast, s ktorým vyhral titul. Po sezóne 2021/22 ukončil kariéru. Jeho brat Sam je v súčasnosti oporou Floridy.

Michael Dal Colle

NY Islanders a prvé kolo draftu nie sú kamaráti, pretože organizácia sa pomýlila aj v roku 2014, keď na piatej pozícii získala kanadského krídelníka. Napriek tomu, že do NHL prichádzal po 297 zápasoch a 390 bodoch v OHL, prechod medzi seniorov sa mu nepodaril.

Najlepší ročník profiligy mu priniesol 53 stretnutí a iba desať bodov. Dokopy odohral 116 zápasov (8+13). Pred sezónou 2022/23 prestúpil do fínskeho TPS Turku, ani tam sa nezaradil medzi opory a mieri do nemeckej DEL-ky.

Olli Juolevi

Fín sa stal najvyššie draftovaným obrancom v roku 2016, ale vôbec nenaplnil očakávania. Za Vancouver, ktorý si ho vybral, odohral iba 24 zápasov. V októbri 2021 sa stal súčasťou menšej výmeny na Floridu, v marci už bol súčasťou Detroitu a pred štartom ročníka 2022/23 ako voľný hráč posilnil Anaheim. Nastupoval však iba vo farmárskej AHL. Na úrovni profiligy nastúpil do 42 duelov a jeho budúcnosť je veľmi nejasná.

Nail Jakupov

Pre súčasných hokejových fanúšikov je určite najznámejším príbehom neúspešnej draftovej jednotky ten v podaní ruského útočníka. Na draft išiel po 170 bodoch, ktoré získal za dva roky v kanadskej juniorke, pričom žiaril aj na mládežníckej reprezentačnej úrovni. Preto ho Edmonton uprednostnil.

Nutno konštatovať, že draft 2012 bol celkovo dosť "divný". Zo súčasných hviezd išiel až jedenásty Forsberg, sedemnásty Hertl, devätnásty Vasilevskij, Lindell bol v treťom kole, Hellebuyck v piatom. Samotný Jakupov v prvej skrátenej sezóne 2012/13 získal v 48 dueloch celkovo 31 bodovo, čo nebolo až také zlé.

Počas kompletnej 82-zápasovej sezóny ich však najviac nazbieral len 33. Oilers ho po štyroch rokoch vymenili, výrazne sklamal v St. Louis i Colorade. Od roku 2019 hráva KHL, no aj tam sa trápi. Ročník 2022/23 mu vyniesol iba trináť bodov.

Nolan Patrick

Keby Philadelphia vedela, tak na druhom mieste v roku 2017 nezoberie Patricka, ale určite niekoho z trojice, ktorá bola draftovaná za ním - Heiskanen, Makar a Petterson. Kanadský útočník mal byť tvárou prestavby Flyers, ale po dvoch 30-bodových sezónach sa ozvalo zdravie.

Počas letnej prípravy pred sezónou 2019/20 ho začala bolieť hlava. Aj keď to vyzeralo nevinne, tak sa z toho vykľuli vážne problémy s migrénami a kvôli nim vynechal celý ročník. "Covidový" ročník 2020/21 síce odohral prakticky celý, ale získal len deväť bodov.

Následne bol vymenený do Vegas, kde podpísal dvojročný kontrakt na priemerne 2,4 milióna dolárov. Najskôr absolvoval len 25 stretnutí (2+5). Pre viaceré zranenia vynechal úplne celú sezónu 2022/23. Aktuálne je po uplynutí kontraktu s Golden Knights bez klubu a s veľmi otáznou budúcnosťou.

Zach Senyshyn

Nedávno sme písali o tom, že z hráčov, ktorých Boston draftoval od roku 2017, zasiahol do NHL iba jeden. Draftovanie hokejistov organizáciou Bruins je dosť nešťastné. Aj keď mala niekoľko dobrých volieb, za všetko hovorí rok 2015. "Medvede" vďaka výmenám získali tri voľby v prvom kole a tie nakoniec boli zoradené na 13., 14. a 15. miesto.

Do TD Garden zamierili Zbořil, DeBrusk a Senyshyn. Na ďalších troch miestach si tímy vybrali Barzala (NY Islanders), Connora (Winnipeg) a Chabota (Ottawa), tri hviezdy súčasnej NHL. V ten večer mohla vzniknúť skutočná dynastia, no vedenie sa nerozhodlo správne.

Samotný krídelník Senyshyn odohral v profilige iba šestnásť stretnutí. Strelil gól a pridal dve asistencie. Šesť rokov nastupoval primárne v AHL, pričom od nadchádzajúceho ročníka bude nastupovať za nemecký Schwenninger.

Conner Bleackley

Kanadský útočník je jediným hráčom vybraným v prvom kole draftu medzi rokmi 2012 a 2017, ktorý nezasiahol ani do jediného stretnutia NHL. V roku 2014 po ňom na celkovom 23. mieste siahlo Colorado. Z 24. pozície išiel McCann a z 25. priečky dokonca Pastrňák

Bleackley na draft prichádzal ako kapitán Red Deeru vo WHL a bronzový z MS U18, kde bol asistentom v tíme Kanady. Nikdy počas kariéry si nedokázal udržať výkonnosť ani len na AHL, kde mal najlepší ročník 16-bodový. Od roku 2020 hrával iba ECHL, pričom počas predošlej sezóny nazbieral 12 bodov.

Vitalij Kravcov

Deviatka roku 2018 sa do zámoria dostala po roku v KHL, ale pôsobenie na farme nešlo podľa plánov, a tak sa Kravcov znova vrátil hosťovať do Čeľjabinsku, kde navyše nebol produktívny. Napriek tomu mu Rangers dali šancu na 20 zápasov sezóny 2021/22, získal v nich štyri body (2+2).

Rus aj ročník 2021/22 strávil v KHL, kde mal na konte iba 34 stretnutí (13+10). V minulej sezóne bol po 28 vystúpeniach za "jazdcov" (3+3) vymenený do Vancouveru (1+1). "Ušiel" naspäť domov a podpísal na dva roky. Pre NHL a Canucks je cez leto obmedzeným voľným hráčom.

Lias Andersson

Švéd sa stal v roku 2017 sedmičkou a putoval do NY Rangers, ale jeho trápenie trvá. Hneď po drafte debutoval v profilige, ale zatiaľ nikdy nezažil ročník, v ktorom by nebol aj na farme alebo dokonca na hosťovaní späť v HV71. Počas jednej sezóny absolvoval najviac 42 duelov NHL, zaznamenal v nich iba šesť bodov.

Keď sa to všetko spočíta, tak v NHL odohral 110 zápasov (7+10) a v AHL zasiahol do 163 stretnutí (61+64). V roku 2020 ho Rangers vymenili do Los Angeles za 2. kolo draftu a urobili veľmi dobre. Vrátilo sa im aspoň niečo, pretože Will Cuylle sa javí, že by mohol byť platným hráčom.

Samotný Andersson ale šancu presadiť sa v zámorí stále nevzdal. Má síce 24 rokov, no podpísal s Montrealom a cez farmu v Lavale bude bojovať o svoju šancu.

Alex Turcotte

Los Angeles sa tešilo, keď si ho v roku 2019 vybralo z piateho miesta, ale teraz určite ľutuje, že nemalo taký rozum ako Steve Yzerman, ktorý na šiestej priečke do Detroitu získal obrancu Moritza Seidera, pričom aj ďalšie výbery boli kvalitnejšie, pretože nasledovali hráči ako Cozens, Zegras, Boldy, Knight, York, Caufield či Newhook.

Turcotte podával veľmi dobré výkony na mládežníckej úrovni, s reprezentáciou USA vyhral zlato z MSJ a striebro s bronzom na MS U18. Najlepšie mu nevyšlo už ani ročné pôsobenie v NCAA. Na profesionálnej úrovni odohral doposiaľ tri roky, no iba dvanásť stretnutí v NHL, navyše bez bodu. Na farme pridal 96 duelov (18+41).