Týždeň v NHL: Eriksson Ek na ľade pri dvanástich góloch, Ružička si zaslúži druhú šancu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Týždeň v NHL: Eriksson Ek na ľade pri dvanástich góloch, Ružička si zaslúži druhú šancu

Hráči Wild zažili divokú prestrelku s Vancouverom.
Hráči Wild zažili divokú prestrelku s Vancouverom.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň. Kto nazbieral najviac bodov, ktorý brankár zažiaril, čo sa objavilo na sociálnych sieťach a čo zaujalo experta českej mutácie Flashscore Správ a dlhoročného hráča zámorskej súťaže Ladislava Šmída? To všetko sa dozviete v našej pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL. Po novom taktiež s atraktívnou súťažou.

Výzva expertov: Veľká tipovacia súťaž

Je tu nová hra pre fanúšikov NHL. Zapojte sa do tipovacej súťaže Výzva expertov Flashscore Správ a časopisu xHOCKEY a každý týždeň budete môcť predpovedať výsledky desiatich vybraných zápasov či príležitostí. Pridajte sa, tipujte a predveďte svoje znalosti o najlepšej hokejovej súťaži sveta. V hre je veľa skvelých cien pre fanúšikov NHL. Viac o súťaži sa dočítate tu.

Najproduktívnejší hráč

Nie je ľahké udržať si priemer troch bodov v štyroch zápasoch. Kirill Kaprizov z Minnesoty to však dokázal vďaka šiestim bodom (3+3) proti Vancouveru. Vyrovnal tak klubový bodový rekord Mariána Gáboríka.

Potom pridal dva body proti Winnipegu, jeden s Edmontonom a tri proti Seattlu. Vďaka solídnej bodovej explózii si s 26 gólmi a 37 asistenciami stráži pozíciu najproduktívnejšieho hráča Wild.

Brankár týždňa

Hoci mu začal konkurovať jeho skúsený kolega Jonathan Quick, niet pochýb o tom, kto je pre New York Rangers brankárskou jednotkou. Igor Šesťorkin vyhral všetky tri zápasy, do ktorých nastúpil. Zastavil celkovo 119 striel a vytiahol úspešnosť zákrokov na 97,5 %. Zaznamenal tiež jednu gólovú asistenciu.

Slovák týždňa

Márne by sme hľadali v Calgary hokejistu s viac hitmi, než má Slovák Martin Pospíšil (146). Druhý Weegar zaostáva o devätnásť. V troch stretnutiach, do ktorých naskočil, sa dvakrát gólov presadil. Flames vyhrali všetky tri. Dvadsaťštyriročný hráč bol úspešný proti Edmontonu i Bostonu

Na ľade strávil v priemere cez štrnásť minút (14:08). S Bruins rozdal sedem hitov a štyrikrát ohrozil brankára. Forma Slováka je naozaj výborná, odráža sa tiež v tímových štatistikách. Calgary v zostave s ním vyhralo 25 stretnutí, 13 prehralo v základnej hracej dobe a štyri stratilo po predĺžení. Bez Pospíšila? Tri triumfy, dvanásť prehier a jedna po predĺžení. Zaujímavosťou je, že rodák zo Zvolena prvý mesiac v NHL nehral. 

Highlight týždňa

Pondelňajší súboj medzi Minnesotou a Vancouverom bol pastvou pre oči. Wild vyhrali 10:7 a okrem toho sa v ňom odohralo niekoľko zaujímavých príbehov. Domáci napríklad prvýkrát v histórii strelili desať gólov v zápase. Štyri zásahy za päť minút a 45 sekúnd sú štvrtým najlepším výkonom v histórii a šesť bodov, ktoré nazbierali Joel Eriksson Ek a Kirill Kaprizov, vyrovnalo klubový rekord.

"Keď strelíte sedem gólov v jednej tretine, ako sa nám to podarilo, hneď sa cítite lepšie," povedal Kaprizov po stretnutí, v ktorom padli až tri hetriky. Okrem neho a Erikssona Eka sa ním v drese hostí prezentoval aj J.T. Miller. A Eriksson Ek bol na ľade pri dvanástich góloch!

Štatistika týždňa

Toronto je v posledných týždňoch na koni, ofenzívna sila kanadského klubu je extrémna a mužstvo je štvrté v NHL v počte strelených gólov. Aj keď niekedy prehrá, vždy je to aspoň s jedným čestným úspechom. Tento týždeň sa Maple Leafs stali prvým tímom za posledných 30 rokov, ktorý prekonal hranicu 200 zápasov v rade s minimálne jedným streleným zásahom.

Hlavným pomocníkom je Auston Matthews, ktorý dokázal streliť 50 gólov v 54 zápasoch, čo sa ešte žiadnemu Američanovi nepodarilo tak rýchlo.

Zo sociálnych sietí 

Syn Coreyho Perryho Griffin sa krátko objavil na tréningu Edmontonu. Svojimi schopnosťami a postavou neunikol pozornosti vtipkárov na sociálnych sieťach. "Chvíľu som si myslel, že Oilers získali Johnnyho Gaudreaua," pripomenul jeden z nich hviezdu Columbusu, ktorá tiež príliš nevyrástla...

Fotografia týždňa

Minulý týždeň Jágr, tentoraz ďalšia legenda hokeja 90. rokov. Chicago si vyvesením dresu uctilo bývalého kapitána a legendu Chrisa Cheliosa.

Sedmičku v Chicagu už nikto nosiť nebude.
Sedmičku v Chicagu už nikto nosiť nebude.AFP

Pohľad Ladislava Šmída

"Adam Ružička z Arizony sa prezentoval zvláštnym spôsobom, keď na sociálnych sieťach nakrátko zverejnil video s bielym práškom a Coyotes s ním okamžite ukončili zmluvu. Určite si tým poškodil kariéru, len čas ukáže, do akej miery. Verím však, že tento muž si zaslúži druhú šancu. Nebudem súdiť ani moralizovať, aj ja som v živote urobil veľa chýb a myslím, že je dobre známe, čím som si prešiel.

Pre oko bežného človeka je najjednoduchšie odsúdiť ho, pretože to, čo urobil, do hokeja nepatrí. Za takýmto správaním sa zvyčajne skrývajú oveľa hlbšie dôvody. Z vlastnej skúsenosti viem, že zakrýva väčší problém. Ak potrebuje pomoc, musí o ňu požiadať a potom je to na ňom. Následne je ľahšie zistiť, čo je správne a čo nie. Dúfam, že sa vydá podobnou cestou, NHL má program pre pomoc hráčom..."