Týždeň v NHL: Hronek sa vysmial súperovi, rekordér v hitoch a play-off podľa Šmída

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Týždeň v NHL: Hronek sa vysmial súperovi, rekordér v hitoch a play-off podľa Šmída
Bojovať s Lauzonom pri mantineli nie je ľahké.
Bojovať s Lauzonom pri mantineli nie je ľahké. Profimedia
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň. Navyše posledný pred štartom vyraďovacích bojov. Kto počas neho nazbieral najviac bodov, ktorý brankár zažiaril, čo sa objavilo na sociálnych sieťach a aká udalosť zaujala experta Flashscore Správ a dlhoročného hráča zámorskej súťaže Ladislava Šmída (38)? To všetko v pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL. Tentoraz s vyhlásením atraktívnej súťaže.

Výsledky 13. kola tipovacej súťaže a konečné poradie

Najproduktívnejší hráč

Posledný - výrazne skrátený - týždeň základnej časti mal netradičného víťaza. Obrancu Shaynea GostisbehereaDetroitu. Jeho klub sa všemožne tlačil do play-off, ale posledné miesto v bojoch o Stanley Cup získal Washington, ktorý mal rovnaký počet bodov. Americký bek nazbieral v dvoch dueloch päť asistencií.

Brankár týždňa

A opäť Capitals, ktorí sa medzi 16 najlepších tímov dostali vďaka fantastickému brankárovi Charliemu Lindgrenovi. Pôvodne náhradník získaval počas sezóny čoraz viac dôvery a zažiaril v posledných bojoch základnej časti, ktoré boli pre Washington veľmi dôležité. Proti Bostonu si udržal šieste čisté konto v ročníku a s Philadelphiou pustil za svoch chrbát iba jeden gól. Celkovo zastavil 43 streleckých pokusov. V play-off bude čeliť svojmu bratovi Ryanovi.

Slovák týždňa

Základná časť sezóny je na konci a z pohľadu slovenských korčuliarov ju ovládol jednoznačne Juraj Slafkovský. Najvyššie draftovaný hráč roku 2022 zosadil z trónu Tomáša Tatara, ktorý kraľoval slovenskej produktivite v uplynulých piatich ročníkoch a celkovo sedemkrát v kariére. V národnom bodovaní skončili za Košičanom s veľkým odstupom Martin Pospíšil (Calgary) a práve Tatar. Obaja nazbierali zhodne po 24 bodov.

Slafkovský má za sebou vydarenú individuálnu sezónu.
Slafkovský má za sebou vydarenú individuálnu sezónu.TASR

Dvadsaťročný útočník zaknihoval rovných 50 bodov za 20 gólov a 30 asistencií. Podarilo sa mu to v 82 zápasoch. Slafkovský bol medzi krajanmi najlepší aj v počte striel na bránku (152).

Highlight týždňa

Nikita Kučerov (144) sa stal po piatich rokoch víťazom kanadského bodovania. Jeho súboj s Nathanom MacKinnonom (140) a Connorom McDavidom (132) bol fascinujúci.

Kapitánovi Oilers, ktorý pre zranenie odohral len dva z posledných šiestich zápasov, sa pred ruskou hviezdou z Tampy podarilo prekonať hranicu 100 asistencií v sezóne. Je len štvrtým hráčom v histórii po Wayneovi Gretzkom, Mariovi Lemieuxovi a Bobbym Orrovi. "Znamená to pre mňa naozaj veľa. Sú to traja najlepší hokejisti, ktorí kedy hrali," povedal McDavid pre NHL.com.

Kučerov sa k nemu čoskoro pridal a v lige sa prvýkrát od roku 1989 stalo, že túto magickú hranicu dosiahli dvaja hráči. "Neuveriteľný úspech. Keď si pomyslíte, že NHL má viac ako 100 rokov a za všetky tie roky sa dvom hráčom podarilo nazbierať 100 asistencií v jednej sezóne iba raz, je to jednoducho niečo veľké," rozplýval sa tréner Lightning Jon Cooper.

Štatistika týždňa

V ostatných desiatich stretoch základnej časti nezískal ani bod, ale to nevadí, pretože Jeremy Lauzon vyniká v niečom úplne inom. Kanadský bek Nashvillu zaznamenal v sezóne 388 hitov, čo je nový rekord NHL. Doteraz ho držal Matt Martin z NY Islanders. Jeho hodnota bola o šesť hitov menej. 

Zo sociálnych sietí

Český obranca Filip Hronek z Vancouveru sa rozhodne dokáže dostať súperovi pod kožu. "Za dva dni ste na dovolenke, je mi vás ľúto," vyriekol počas toho, ako sa doťahoval so striedačkou Calgary. Uvidíme, či si na tento výrok niekto v budúcej sezóne spomenie.

Fotografia týždňa

Po 28 rokoch v NHL sa Arizona Coyotes sťahuje do Utahu. Vo svojom záverečnom zápase v histórii porazila Edmonton 5:2, posledný zásah padol z hokejky obrancu Seana Durziho.

Pohľad Ladislava Šmída

"Základnú časť som zhodnotil už v minulom vydaní, takže teraz sa pokúsim urobiť niekoľko tipov smerom do play-off. Hoci nemám rád predpovede tohto typu, nie je to vôbec jednoduché. Prvé kolo vyraďovacej časti sa často hodnotí ako najlepšie. Hráči sú nabudení a plní energie, v každom striedaní nechávajú na ľade všetko. Mladí hráči na celom svete by mali takýto hokej sledovať, aby videli, ako tento šport správne vyzerá. To len na začiatok, teraz sľúbená predpoveď.

Vo Východnej konferencii vyzerá najlepšie na papieri New York Rangers. Má vyrovnaný útok, veľmi silnú obranu a perfektného brankára Igora Šesťorkina. Tento tím nemá veľa slabín. Vždy treba počítať s Tampou Bay, ktorá síce mala sezónu ako na hojdačke, ale teraz sa mi zdá, že brankár Andrej Vasilevskij je v lepšej forme. Lightning najmä vedia, ako vyhrávať, takže hoci je Florida veľmi silná, môže tu dôjsť k prekvapeniu. Rovnako si myslím, že Carolina porazí NY Islanders a Boston zdolá Toronto.

Ako celok si však myslím, že z východu majú najväčšiu šancu na Stanleyho pohár Rangers. Vyhrali základnú časť a sú silným a dobre zloženým tímom, ktorému verím.

Tento počet nazbierali hokejisti Rangers.
Tento počet nazbierali hokejisti Rangers.Flashscore

Západná konferencia je pre mňa o niečo ťažšia ako Východná konferencia a očakávam veľké bitky. Od začiatku roka som hovoril, že verím Edmontonu a nič sa na tom nezmenilo. Myslím si, že postúpia minimálne do finále konferencie. V ceste im stojí Los Angeles, tím, ktorý vyradili v predchádzajúcich dvoch play-off.

Vôbec najsilnejším tímom z tejto strany ligy je Dallas, nevidím tam žiadne slabiny. Stars majú jednu z najlepších obrán v NHL, navyše skvelého brankára a štyri vyrovnané útoky. Bude ťažké proti nim hrať. Neviem, čo čakať od Vegas, majú v podstate rovnaký káder ako pred rokom, no ešte lepší. Na druhej strane mali aj veľa zranení a ich výkony boli občas kolísavé. Sú to aktuálni majstri - sila, s ktorou treba počítať.

Colorado je tiež silné, je to celok, ktorý môže vyhrať, ale povedal by som, že posledné dva celky na západe budú Edmonton a Dallas."