Týždeň v NHL: Koniec dlhej série, punk rock v Anaheime a bodovo plodný Slafkovský

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Týždeň v NHL: Koniec dlhej série, punk rock v Anaheime a bodovo plodný Slafkovský

Séria Edmontonu sa skončila na šampiónoch z Vegas.
Séria Edmontonu sa skončila na šampiónoch z Vegas.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň. Kto nazbieral najviac bodov, ktorý brankár zažiaril, čo frčalo na sociálnych sieťach a čo zaujalo experta Flashscore Správ a dlhoročného zámorského hráča Ladislava Šmída? To všetko v pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL. Opäť aj s atraktívnou súťažou.

Výzva expertov: Veľká tipovacia súťaž

Je tu nová hra pre fanúšikov NHL. Zapojte sa do tipovacej súťaže Výzva expertov Flashscore Správ a časopisu xHOCKEY a každý týždeň budete môcť predpovedať výsledky desiatich vybraných duelov či príležitostí. Pridajte sa, tipujte a predveďte svoje znalosti o najlepšej hokejovej súťaži sveta. V hre je veľa skvelých cien pre fanúšikov NHL. Vzhľadom k Zápasu hviezd, ktorý sa uskutočnil cez víkend, trvá súťaž dva týždne. Viac o nej sa dočítate tu.

Najproduktívnejší hráč

Trinásť hráčov získalo v tomto týždni päť bodov, vrátane Alexandra Ovečkina a obrancu Toreyho Kruga, ktorým sa to podarilo len v jednom zápase. Víťazom sa však stal šesťbodový kanadský útočník Nick Suzuki. Kapitán Montrealu zažiaril najmä strelecky, keď zo šiestich pokusov premenil štyri a pridal dve asistencie.

Bohužiaľ, jeho produktivita tímu príliš nepomohla, Canadiens vyhrali iba jeden z troch zápasov a v súčasnosti zaostávajú za posledným miestom v play-off o desať bodov.

Brankár týždňa

Calgary by malo ešte pred uzávierkou prestupov (8. marca) predávať, aspoň to tvrdia médiá. Dôkazom bola nedávna výmena Eliasa Lindholma do Vancouveru. Zdá sa, že Flames sa ale nevzdávajú, klub tento týždeň vyhral všetky tri zápasy a Jacob Markstrom počas nich žiaril. Z 99 striel pustil len šesť gólov a mal 93,9 % úspešnosť zákrokov.

A jeho čísla mohli byť ešte lepšie, v sobotu proti NY Islanders sa snažil v závere trafiť odkrytú bránku a namiesto toho jeho tím inkasoval. V tom istom súboji zaznamenal aj asistenciu, svoju štvrtú v sezóne. Viac (5) ich mal vo farbách Calgary v jednej sezóne len Roman Turek pred dvadsiatimi dvoma rokmi.

Slovák týždňa

Azda nikoho neprekvapí, že sa ním stal Juraj Slafkovský. Košický rodák má za sebou jeden z najlepších týždňov v profilige. Svojmu Montrealu pomohol najmä dvomi gólmi proti Capitals pri víťazstve 5:2. V ostatných dvoch stretnutiach skóroval raz a pridal aj jednu asistenciu. V 52 zápasoch má draftová jednotka na konte 24 bodov (10+14).

Ak by sme sa pozreli na Slafkovského čísla o niečo komplexnejšie, tak v posledných piatich stretoch zaznamenal šesť bodov a bodoval v každom z nich. 

Highlight týždňa

Keď na prelome januára a februára prišla očakávaná prestávka pre Zápas hviezd, Edmontonu sa to veľmi nepáčilo. Kanadský klub bol v laufe, so šestnástimi víťazstvami v rade mu chýbalo jedno k vyrovnaniu rekordu NHL v počte triumfov za sebou. A nevyšlo to, po exhibičnom súboji sa Oilers vybrali na ľad úradujúcich šampiónov z Vegas a tam úctyhodnú šnúru uzavreli prehrou 1:3.

Napriek tomu je pred hráčmi potrebné dať klobúk dole, neprehrali 51 dní, víťazný gól strelilo 11 rôznych hokejistov a tím sa v tabuľke posunul o 16 priečok. Našli sa aj takí, ktorí sa z prehry tešili, ako napríklad súčasný tréner Vancouveru Rick Tocchet, ktorý bol v roku 1993 hráčom pri rekordnej 17-zápasovej víťaznej sérii Pittsburghu. "Nemám rád, keď ľudia hovoria, že chcú, aby niekto prekonal ich rekord. Ja som to určite nechcel," povedal s úsmevom.

Štatistika týždňa

Od príchodu do Minnesoty bolo jasné, že ruský útočník Kirill Kaprizov zanechá veľkú stopu. V sezóne 2020/21 nazbieral v 55 zápasoch 51 bodov a stal sa nováčikom roka a v nasledujúcom ročníku už prekonal stobodovú hranicu, pričom aktuálne sa stal prvým v histórii Wild, ktorý štyrikrát za sebou pokoril hranicu 20 zásahov v sezóne. Čo na tom, že si ho v drafte 2015 vybrali z celkového 135. miesta...

Zo sociálnych sietí

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako vyzerá výmena plexiskla hneď vedľa lavičky? V Pittsburghu asi takto.

Fotografia týždňa

Why Don't You Get a Job, Hammerhead, Pretty Fly a mnoho ďalších. Populárna kalifornská punkrocková skupina Offspring navštívila zápas medzi Anaheimom s Edmontonom a dokonca sa dostala na slávnostné vhadzovanie. Medzi Radkom Gudasom a Connorom McDavidom Dexter Holland a spol. vhodili puk v špeciálnych dresoch pripomínajúcich symbol kapely.

Offspring počas slávnostného buly.
Offspring počas slávnostného buly.@AnaheimDucks

Pohľad Ladislava Šmída

"V sobotu to bol divoký zápas medzi Torontom a Ottawou, v ktorom Ridly Greig šesť sekúnd pred koncom uzavrel skóre bombou do prázdnej bránky Leafs. Obratom to správne schytal od Morgana Riellyho, lenže Rielly ho nemal zasiahnuť do tváre krosčekom. Samozrejme, to už správne nebolo. Páčila sa mi okamžitá reakcia, takéto správanie do hokeja nepatrí. Greig sa zachoval úplne bez rešpektu, ale takéto veci sa na ľade, bohužiaľ, dejú čoraz častejšie."

"Nechcem všetkých hádzať do jedného vreca, ale je jasné, že mladšie generácie strácajú rešpekt. Neviem presne, čím to je. Výchovou? Jedna vec je hrať tvrdo a nechať na ľade všetko, no potom sú aj nepísané pravidlá, ktoré musíte dodržiavať a zároveň rešpektovať súpera."