Týždeň v NHL: V detstve mu Crosby robil pestúna, teraz proti legende rozhodol. Rekord Edmontonu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Týždeň v NHL: V detstve mu Crosby robil pestúna, teraz proti legende rozhodol. Rekord Edmontonu

Brisson rozhodol zápas proti Pittsburghu.
Brisson rozhodol zápas proti Pittsburghu.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň. Kto nazbieral najviac bodov, ktorý brankár zažiaril, čo sa objavilo na sociálnych sieťach a čo zaujalo experta českej mutácie Flashscore Správ a dlhoročného hráča zámorskej súťaže Ladislava Šmída? To všetko sa dozviete v našej pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL. Po novom taktiež s atraktívnou súťažou.

Výzva expertov: Veľká tipovacia súťaž

Je tu nová hra pre fanúšikov NHL. Zapojte sa do tipovacej súťaže Výzva expertov Flashscore Správ a časopisu xHOCKEY a každý týždeň budete môcť predpovedať výsledky desiatich vybraných zápasov či príležitostí. Pridajte sa, tipujte a predveďte svoje znalosti o najlepšej hokejovej súťaži sveta. V hre je veľa skvelých cien pre fanúšikov NHL. Viac o súťaži sa dočítate tu.

Najproduktívnejší hráč

Štyria hráči získali v týždni osem bodov: Nathan MacKinnon, Joel Eriksson Ek, Kirill Kaprizov a Auston Matthews. Pri pohľade na sprievodné štatistiky je na tom najlepšie hviezda Toronta, ktorá má najviac striel na bránku (19) a najlepšie hodnotenie +/- (+5).

Američan, ktorý päťkrát skóroval a trikrát asistoval, zažiaril najmä proti Calgary, ktorému strelil hetrik a pridal asistenciu. Viac bodov by však pravdepodobne vymenil za ďalšie výhry, keďže Maple Leafs ovládli len dva zo štyroch súbojov.

Brankár týždňa

Aj tu bola veľká konkurencia, ale triumf získal Ukko-Pekka Luukkonen z Buffala. Naskočil do troch zápasov, no hoci jeden prehral, jeho čísla boli fantastické. Proti San Jose a Chicagu si udržal čisté konto a pri prehre 1:3 s Tampou Bay inkasoval len dvakrát. Celkovo zastavil 60 striel a priemer obdržaných gólov na zápas stlačil na 0,67.

Slovák týždňa

Vydarené obdobie prežil medzi hokejovou smotánkou Juraj Slafkovský. V súboji s Coloradom prispel k víťazstvu 4:3 vyrovnávajúcim gólom na 1:1 z presilovej hry a v nasledujúcom súboji s New Jersey (3:2) otváral skóre. V dueloch s Ottawou (2:6) a Bostonom (4:9) sieť nerozvlnil, proti Bruins si však na konto pripísal asistenciu.

Highlight týždňa

Tentoraz sa na ňom podieľajú dvaja legendárni strážcovia svätýň. V pondelok Minnesota porazila New York Islanders 5:0 a jej gólman Marc-Andre Fleury sa stal druhým najúspešnejším brankárom histórie vďaka výhre číslo 552. Preskočil Patricka Roya a teraz je druhý za Martinom Brodeurom, ktorý sa radoval 691-krát.

Roy sa však nenechal zahanbiť a vrátil sa do centra pozornosti médií. V sobotu generálny manažér New York Islanders Lou Lamoriello oznámil, že bývalá legenda Montrealu a Colorada bude novým šéfom lavičky po nedávno prepustenom Laneovi Lambertovi. Na striedačku sa vracia po viac ako siedmich rokoch v NHL. "Fanúšikovia sú pre nás nesmierne dôležití, chcem, aby radi chodili na naše zápasy a tešili sa na ne, aby dresy klubu obliekali s pýchou," povedal Roy pre NHL.com.

Štatistika týždňa

Po rozpačitom začiatku sezóny sa konečne ukazuje sila Oilers, ktorí nepotrebujú ani nadľudské výkony Connora McDavida (9. miesto v bodovaní) a Leona Draisaitla (16. priečka v bodovaní). Tradičný klub neuveriteľne valcuje, v sobotu zdolal Calgary 3:1, zaznamenal 13. víťazstvo v rade a vytvoril rekord kanadských tímov v NHL v počte víťazstiev za sebou.

Edmonton má skvostnú formu.
Edmonton má skvostnú formu.Flashscore

Zo sociálnych sietí

Česko-slovenský fanklub Buffala Sabres možno nie je najväčší, ale je verný a oddaný. A to už viac ako dvadsať rokov. Tentoraz sa jeho členovia vybrali fandiť do Buffala a výlet si užili. Stretli sa s bývalými hráčmi, boli v centre diania a obľúbili si ich aj fanúšikovia miestneho klubu.

Fotografia týždňa

Sidney Crosby bol jeho idolom už od detstva. Dokonca mal to šťastie, že jeden z najlepších hokejistov histórie bol v detstve jeho opatrovateľom, a to preto, že jeho otec Pat bol Crosbyho agentom. Patrične americký príbeh pokračoval aj v sobotu, keď nováčik Brendan Brisson rozhodol súboj Vegas s Pittsburghom svojím prvým gólom v NHL. S Crosbym na druhej strane.

"Predtým, ako išiel na draft, žil nejaký čas u nás doma. Malkin tiež. Už len naskočiť proti nim na ľad je niečo neuveriteľné," povedal 22-ročný Brisson pre Las Vegas Sun.

Pohľad Ladislava Šmída

"V poslednom čase sa v NHL objavujú rozhodnutia rozhodcov, ktoré mi nedávajú zmysel. Odkedy nie som v lige, meter sa veľmi zmenil, pískajú sa všetky najmenšie zákroky hokejkou, ako aj všetky držania. Liga chce vidieť viac gólov a útočnej hry a chce, aby najväčšie hviezdy mali priestor. To je v poriadku, bohužiaľ sa začali často pískať zrážky a tvrdšie hity. Z môjho pohľadu však zbytočne veľa. Nepískal by som zrážky rameno na rameno alebo niektoré dohrávané súboje, je to súčasť hokeja a vždy to tak bolo.

Ak mám byť úprimný, neviem, prečo sa tento trend nasadil, keď sledujem niektoré zákroky, sú čisté, ale rozhodca dáva dve minúty. Niekedy aj vylúčenie. Zdá sa mi, že NHL bola čistejšia, keď si hráč dával pozor, aby ho niekto nezasiahol. Samozrejme, nehovorím o nejakých blind-side zrážkach, keď hráča niekto zloží z miesta, kde ho nemôže vidieť, ale čo je tvrdé a čisté by sa nemalo posudzovať dvojminútovým vylúčením.

Našťastie je tu vždy play-off, kde je meter miernejší, hra je trochu iná a tvrdšia. Podľa mňa by to tak malo byť celú sezónu, inak sa tvrdosť vytráca a je to zlé."