Úžasná kariéra skvelého hráča sa končí, Bergeron zavesil korčule na klinec

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Úžasná kariéra skvelého hráča sa končí, Bergeron zavesil korčule na klinec

Bergeron oficiálne ukončil úspešnú hráčsku kariéru.
Bergeron oficiálne ukončil úspešnú hráčsku kariéru.Profimedia
Kanadský hokejista Patrice Bergeron (38) oznámil, že ukončil svoju bohatú hráčsku kariéru. V NHL odohral 19 sezón výlučne za Boston Bruins.

Jediné dva iné dresy, ktoré medzi seniormi obliekal, boli na farme v Providence a počas výluky si zahral za švajčiarske Lugano. Bergeron nastúpil na 1294 zápasov základnej časti (427+613) a ďalších 170 pridal v play-off (50+78). V roku 2011 vyhral Stanley Cup, strelil víťazný gól. Po odchode Zdena Cháru bol tri roky kapitánom "medveďov".

Bergeron je známy ako defenzívne zameraný útočník, o čom svedčí fakt, že až šesťkrát v kariére získal ocenenie Frank J. Selke Trophy, ktoré sa udeľuje práve za tieto zručnosti. Okrem toho raz získal King Clancy Trophy i Mark Messier Leadership Award. V drese Kanady vyhral dvakrát ZOH (2010, 2014) a raz MS, takže patrí do Triple Gold Clubu.

Rodák z quebeckého mestečka L'Ancienne-Lorette získal zlato aj na MSJ či Svetovom pohári a dokonca sa tešil takisto na Spengler Cupe. V štyroch sezónach mal najvyššiu úspešnosť na vhadzovaniach, kde dlhodobo vynikal. Dva razy si zahral v zápase hviezd.

Bergeron je považovaný za jedného z najlepších hráčov svojej generácie. Vyhral všetko, čo sa dalo. Očakáva sa, že z neho bude člen Siene slávy a je dosť možné, že Bruins vyradia jeho číslo 37.

Boston opúšťa jeho líder vo veľmi ťažkej situácii, o ktorej sme už písali, pretože z tímu odišli Bertuzzi, Hall, Orlov, Hathaway, Clifton či Foligno. Navyše organizácia prišla aj o veľa vyšších draftových volieb z dôvodu výmen.

Bruins v poslednej sezóne vypadli po fantastickej základnej časti už v 1. kole play-off. Bergeron po siedmom stretnutí proti Floride na ľade plakal. Už vtedy bolo jasné, že uvažuje o ukončení kariéry.

"Uplynulých 20 rokov som mohol každý deň žiť svoj sen. Mal som tú česť hrať v drese Bruins pred najlepšími fanúšikmi na svete a reprezentovať svoju krajinu na najvyššej medzinárodnej úrovni. Dal som hokeju všetko, čo som fyzicky a emocionálne mal, a hokej mi vrátil viac, než som si kedy dokázal predstaviť," uviedol pri rozlúčke s profesionálnym hokejom.

"S plnou vážnosťou a vďakou dnes oznamujem ukončenie kariéry profesionálneho hokejistu. Je náročné to písať, zároveň však viem, aké šťastie je mať takúto kariéru a opustiť tento šport po svojom. K tomuto rozhodnutiu som neprišiel ľahko. Počúval som svoje telo, rozprával som sa so svojou rodinou a cítim, že toto je správny čas skončiť," pokračoval.

"V spojitosti s ukončením kariéry nemám žiadne výčitky. Cítim len vďačnosť za žitie svojho sna a nadšenie z toho, čo ma čaká s mojou rodinou. Vždy som odovzdal všetko, cítim pokoru a poctu k reprezentácii tohto skvelého mesta a fanúšikov," dodal Bergeron na webstránke Bostonu.