Veľký večer žiarivého Bedarda, tisíci duel Eberleho, Rantanen pokoril 600-bodovú métu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Veľký večer žiarivého Bedarda, tisíci duel Eberleho, Rantanen pokoril 600-bodovú métu
Bedard pripomenul svoje kvality.
Bedard pripomenul svoje kvality.Profimedia
Hlavnou postavou nočného programu NHL bol útočník Chicaga Connor Bedard. Osemnásťročný kanadský hokejista dosiahol v súboji proti Anaheimu päť bodov (1+4) a aj vďaka nemu Blackhawks triumfovali 7:2. Takýto zápis sa mu v zámorskej profilige podarilo zaknihovať prvýkrát.

Najvyššie draftovaný hráč roka 2023 prekonal svoje doterajšie kariérne maximum v jednom zápase (9. novembra proti Tampe Bay mal bilanciu 2+2). Bedard sa stal piatym 18-ročným hráčom v histórii ligy, ktorý odohral päťbodový duel. Naposledy to v tomto dokázal Ryan Nugent-Hopkins v drese Edmontonu, keď 19. novembra 2011 nazbieral päť asistencií práve v súboji s Chicagom (9:2). 

"Je to zábavné. V ôsmich zápasoch v rade som vyšiel gólovo naprázdno, potom strelíte dva dôležité zásahy a ľudia na to hneď zabudnú. Vychutnám si to, ale musíme obrátiť stranu a ísť ďalej," uviedol podľa nhl.com Bedard, ktorý získal v uplynulých dvoch dueloch osem bodov (3+5).

Po Daleovi Hawerchuckovi (Winnipeg Jets, 13.-16. marca 1982) je iba druhým tínedžerom v ligovej histórii, ktorý nazbieral osem bodov za dve vystúpenia. Mladučký center vedie produktivitu nováčikov s 51 bodmi v (20+31) v 52 stretnutiach. Stal sa po Eddiem Olczykovi iba druhým osemnásťročným hokejistom, ktorý nastrieľal v drese Blackhawks 20 gólov za sezónu. Olczykovi sa to podarilo v ročníku 1984/85.

Proti Ducks žiaril celý prvý útok Chicaga. Nick Foligno zaznamenal štyri asistencie a Philipp Kurashev prispel dvomi gólmi a dvomi asistenciami. V drese Anaheimu zaznamenal asistenciu Cam Fowler a vytvoril nový klubový rekord v počte bodov získaných obrancom v oslabeniach. Na konte ich má deväť (4+5), o jeden viac ako nazbieral vo farbách Ducks bývalý legendárny bek Scott Niedermayer (0+8).

V úžasnej forme hrá aj Nathan MacKinnon. Ofenzívny líder Colorada predĺžil svoju bodovú sériu už na 13 zápasov, keď sa na víťazstve v Calgary podieľal jedným presným zásahom a asistenciou. Vytvoril si zároveň nové kariérne maximum v profilige a so 113 bodmi (41+72) vedie kanadské bodovanie NHL.

Mikko Rantanen dosiahol štyri body (2+2) a Valerij Ničuškin strelil gól a mal aj dve asistencie. Skóroval aj Casey Mittelstadt, pre ktorého to bol prvý gól po výmene z Buffala. Rantanen ťahá 10-zápasovú bodovú sériu, nazbieral počas nej štyri góly a 14 asistencií. Na konte má 601 bodov (253+348) v 556 dueloch v NHL, spomedzi všetkých fínskych hráčov v ligových dejinách pokorili 600-bodovú métu rýchlejšie len dvaja - Jari Kurri na to potreboval 419 stretnutí a Teemu Selänne 455.

Jordan Eberle nastúpil na jubilejný 1 000. zápas v základnej časti, kanadský útočník však nebodoval a jeho Seattle prehral s Vegas 4:5 po predlžení. Stal sa iba piatym hráčom z draftového roku 2010, ktorý dosiahol túto métu, pred ním ju prekonali aj Drew Doughty, Steven Stamkos, Josh Bailey a Alex Pietrangelo.

Premiéru v drese Caroliny zažil Jake Guentzel, no proti New Yorku Rangers sa nepresadil a Hurricanes prehrali 0:1. Americký krídelník sa vrátil do súťažného diania po zranení v hornej časti tela. Viac sa darilo Michaelovi Buntingovi, ktorý zamieril do Pittsburghu v rámci výmeny za Guentzela. Prvýkrát skóroval v drese Penguins, tí však prehrali v Ottawe 1:2 po predĺžení.

Bowen Byram strelil vo svojom treťom vystúpení po výmene z Colorada dva góly a výrazne sa podpísal pod triumf Buffala nad Detroitom 7:3. V novom mužstve má zatiaľ bilanciu 3+1. Stal sa prvým obrancom v dejinách Sabres s minimálne tromi presnými zásahmi v prvých troch dueloch v tíme. Naposledy to v rámci celej NHL dokázal Kurtis Foster v novembri 2005 v drese Minnesoty.

Aleksander Barkov dvomi gólmi a asistenciou riadil obrat Floridy, ktorá zvíťazila na ľade Dallasu 4:3, hoci prehrávala už 0:3. Kapitán Panthers s 31. viacbodovým zápasom v profiligovej kariére vyrovnal klubový rekord Pavla Bureho a Olliho Jokinena.