Vymazaný Ovečkin, trojbodový debutant, hviezdny Makar i málo vídaná prestrelka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vymazaný Ovečkin, trojbodový debutant, hviezdny Makar i málo vídaná prestrelka
Iba štvrtý raz zo 148. zápasov v play-off sa Ovečkinovi stalo, že netrafil priestor bránky.
Iba štvrtý raz zo 148. zápasov v play-off sa Ovečkinovi stalo, že netrafil priestor bránky.Profimedia
Kanadský hokejový obranca Cale Makar (25) dosiahol v nočnom zápase NHL na ľade Winnipegu svoju 50. asistenciu v play-off. Potreboval na to iba 62 stretnutí, čo bol tretí najlepší výkon medzi obrancami v histórii súťaže. Na tento míľnik skôr dosiahli iba Bobby Orr (59 zápasov) a Al MacInnis (61).

Na úvod série 13 gólov

Makar odštartoval play-off gólom a dvomi asistenciami, celkovo má vo vyraďovacích bojoch bilanciu 17 gólov a 51 asistencií.

Duel Winnipeg - Colorado (7:6) priniesol v play-off zriedkavo vídanú gólovú prestrelku. Začala sa už v prvej tretine, po ktorej bol stav 3:3. Bolo to šiestykrát v histórii NHL, čo sa séria play-off začala šesťgólovou tretinou. Viac gólov v prvých tretinách prvých zápasov série play-off videli diváci iba v rokoch 1982 (Los Angeles - Edmonton) a 1980 (Minnesota North Stars - Philadelphia).

Presné zásahy hráčov Colorada Milesa Wooda a Nathana MacKinnona z prvej tretiny delilo 18 sekúnd. V histórii Colorada, resp. jeho predchodcu Quebecu Nordiques išlo o ôsmy najmenší časový rozdiel medzi dvomi gólmi vo vyraďovačke. Klubový rekord vytvorili Adam Foote a Adam Deadmarsh, ktorých góly z tretieho finálového zápasu Západnej konferencie v roku 1996 delilo iba 7 sekúnd.

Úspešný debutant

Na víťazstve Vancouveru nad Nashvillom 4:2 sa tromi bodmi za dva góly a asistenciu podieľal útočník Dakota Joshua. Stal sa štvrtým hráčom, ktorý vo svojom premiérovom play-off stretnutí v drese Canucks nazbieral tri body.

Pred ním to dokázali aj Geoff Courtnall (3+1 v roku 1991, Cliff Ronning (1+2, 1991) a Brian Bradley (0+3, 1989). Hráči Vancouveru otočili skóre z 1:2 na 4:2, pričom medzi ich druhým a tretím uplynulo iba 12 sekúnd. Vytvorili si tým klubový rekord v play-off, keď prekonali 15-sekundový odstup medzi dvomi strelenými gólmi vo vyraďovacej časti z roku 1989.

Nový rekordér

Na prvý gól Nashvillu, ktorým Jason Zucker poslal tím do vedenia 1:0, prihral obranca Roman Josi. Dosiahol tým svoju 32. asistenciu v play-off, čím sa v počte prihrávok vo vyraďovacej časti osamostatnil na prvom mieste v klubovej histórii.

Predtým sa on delil s Ryanom Johansenom a Ryanom Ellisom. Josi, ktorý celú doterajšiu kariéru odohral v drese Predators je zároveň so 43 bodmi historicky najproduktívnejší obranca klubu v play-off.

Vygumovaný Ovečkin a smoliar Iorio

Kapitán Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin sa v stretnutí na ľade New Yorku Rangers nedostal ani k jednej strele na bránku a jeho tím prehral 1:4. Pre skúseného útočníka to bol iba štvrtý zápas z celkových 148 v play-off, v ktorom nevystrelil na bránku. Capitals všetky štyri prehrali.

Na duel bude mať nepríjemné spomienky obranca Washingtonu Vincent Iorio. Bol to preňho prvý súboj vo vyraďovacej časti NHL, no skončil sa pre neho v druhej tretine, keď po zákroku Alexisa Lafrenièra vrazil hlavou do mantinelu a do hry už nezasiahol. Hráč domácich nedostal ani menší trest, navyše po zisku puku Rangers skórovali.

"Bolo to hraničné. Je to mladý hráč, mrzí ma, že sa mu to stalo. Asi potrebuje rýchlejšie posúvať puk. V tejto chvíli ešte nevieme, na koľko dní bude mimo hry," povedal tréner Washingtonu Spencer Carbery.

Pre Ioria to bol prvý súťažný zápas po takmer mesiaci, predošlý duel odohral ešte 27. marca v drese farmárskeho tímu Hersey Bears. V základnej časti NHL nastúpil za Capitals v šiestich dueloch, prevažnú časť ročníka strávil v AHL.