Spengler Cup pozná už päť účastníkov. Tradičnú dvojicu doplnili Pardubice či Fribourg

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Spengler Cup pozná už päť účastníkov. Tradičnú dvojicu doplnili Pardubice či Fribourg
Pardubice sa po roku znova predstavia na Spengler Cupe.
Pardubice sa po roku znova predstavia na Spengler Cupe.Profimedia
Tradičný Spengler Cup napíše na konci roku 2024 svoju v poradí 96. kapitolu. Organizátori postupne predstavujú účastníkov, pričom známych je už päť zo šiestich tímov.

Domáci HC Davos má miestenku, samozrejme, istú a od roku 1990 je tradičným účastníkom aj Kanada. Na najstarší hokejový turnaj sveta sa tentoraz takisto pozrú švajčiarsky HC Fribourg-Gottéron, nemecký Straubing Tigers a český klub HC Dynamo Pardubice.

Fribourg sa na Spengler Cupe predstaví tretí raz, predtým štartoval v rokoch 1992 a 2012. Aj keď tento klub bol založený už v roku 1937, tak ešte nikdy nevyhral žiadnu trofej. V decembri sa pokúsi napodobniť Ambri-Piotta a svoj najväčší úspech v doterajšej histórii zaknihovať práve na tomto podujatí.

Straubing sa na Spengler Cupe predstaví premiérovo a zároveň je prvým nemeckým účastníkom od roku 2018. Historicky vyhrali turnaj v Davose len tri celky z tejto krajiny. Berlin SC to trikrát dokázal ešte v dvadsiatych rokoch, EV Füssen uspel dva razy (1952, 1964) a naposledy sa tešil Kölner Haie (1999).

Pardubice na Spengler Cupe nastúpia druhý raz po sebe, pred niekoľkými týždňami prehrali vo finále proti Davosu. Celkovo pôjde o ich štvrtú účasť, pričom sa stále zlepšujú. V roku 1987 skončil šesťnásobný český majster šiesty, následne bol štvrtý (2007) a naposledy na spomínanej druhej priečke.

Dynamo vyhralo základnú časť českej extraligy v tejto sezóne, pričom so ziskom 121 bodov stanovilo nový rekord. Patrí tam k najväčším kandidátom na zisk titulu. V jeho drese nastupujú aj slovenskí hráči Peter Čerešňák a Matej Paulovič.