Dmowski a Archambault na ceste medzi najlepších, Turnbull žiari v tieni ostatných

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dmowski a Archambault na ceste medzi najlepších, Turnbull žiari v tieni ostatných

Turnbull zažíva veľmi dobrú sezónu.
Turnbull zažíva veľmi dobrú sezónu.HC 05 Banská Bystrica
Základná časť tejto sezóny Tipos Extraligy sa blíži k svojmu koncu, odohrať je potrebné ešte desať stretnutí, v ktorých sa viacerí legionári budú snažiť vytvoriť nové rekordy alebo sa dostať medzi historicky najlepších.

V ére samostatnej slovenskej súťaži sa v rámci základnej časti podarilo len piatim legionárom nastrieľať počas jedného ročníka aspoň 30 gólov. Ako prvý to dokázal v sezóne 1998/99 ruský útočník Roman Iljin, ktorý skóroval hneď 33-krát. Tento zápis bol v platnosti poriadne dlho, až počas predošlého ročníka 2022/23, keď ho prekonal Max Gerlach s 34 zásahmi.

Američan sa ako prvý hráč stal najproduktívnejším hokejistom v drese tímu, ktorý zostúpil. Medzitým sa počas ligového kolotoča 2017/18 dostal na hranicu 31 gólov americký center Tim Coffman. Rovnako tak to dokázali 31-gólový Pavel Klhůfek (2020/21) a 30-gólový Robby Jackson (2022/23). Základná časť minulej sezóny je jedinou, v ktorej dvaja legionári strelili 30 presných zásahov.

Rekordy na dohľad

Nábeh na takýto počin má tentoraz Ryan Dmowski, pretože 10 stretnutí pred koncom ZČ disponuje 26 gólmi, takže teoreticky by mohol atakovať aj rekord. Američan doposiaľ zaknihoval až tri hetriky. Spomedzi legionárov, ktorí v jednej sezóne nastúpili aspoň na 30 duelov, má aj najlepší priemer bodov na zápas (1,41).

Olivier Archambault zo Spišskej Novej Vsi má momentálne na konte 49 bodov, z toho je 36 asistencií. Len osem legionárov sa dostalo nad 40 gólových prihrávok za sezónu. Boli to Éric Faille (48), Lukáš Říha (47), Mathew Maione (47), Petr Vlk (46), Kamil Brabenec (46), Brock Trotter (46), Josef Mikyska (41) a znova Petr Vlk (40).

Obaja momentálne aktívni hráči Tipos Extraligy pritom majú nábeh na niečo cez 60 bodov. To sa spomedzi zahraničných hokejistov podarilo iba siedmim protagonistom a nikto to nezvládol dva razy. Rekordérom je Éric Faille so 72 bodmi, jediný muž nad hranicou sedemdesiatky.

Podobnou štatistikou sa takisto môžu pýšiť Iljin (69), Vlk (64), Brabenec (63), Abdul (62), Říha (61) a Trotter (60). Zároveň sa len sedem legionárov stalo víťazmi produktivity základnej časti, český útočník Brabenec to dokázal dvakrát. 

Turnbull žiari v tieni

V tieni je momentálne kanadský útočník Carter Turnbull. Ten pred rokom prišiel z ECHL do Zvolena s povesťou strelca, lenže sklamal a v 13 dueloch sa presadil iba raz. Pred štartom aktuálneho ročníka po ňom siahla Banská Bystrica. Aj keď vynechal deväť duelov pre zdravotné problémy, tak sa mu nadmieru darí. Napriek tomu okolo neho nie je také "haló" ako pri spomínanej dvojici.

V 31 zápasoch nazbieral 43 bodov za 19 gólov a 24 asistencií. Ako 63. legionár sa môže stať v extralige 20-gólovým strelcom. Sám si stanovil cieľ dostať sa aspoň na túto hranicu. Aktuálne je už na štvrtom mieste produktivity s tretím najlepším priemerom (1,39).

Ak však berieme do úvahy len hru s plným počtom hokejistov na hracej ploche, teda vynecháme presilovky aj oslabenia, tak práve Turnbull má na konte najviac gólov aj bodov.